piątek, 27 grudnia 2013

Marynata do ryb II

Co rok - to lepsza marynata do ryb nam wychodzi! Uwielbiam jak tak się dzieje... W tym roku w kuchni, w tej kwestii czarował mój tato i inspirując się poprzednim moim przepisem wykreował cudowną marynatę. Ryby miały delikatnie słodkawy smak, były bardzo soczyste i co najważniejsze każdy kiedy jej próbował, przy każdym kęsie wychwalał jej smak! Tak marynowały się u nas w tym roku kawałki pysznego łososia.

Marynata do ryb

Składniki:


0,5l półsłodkiego wina białego (alternatywnie można użyć półwytrawnego)
1 szklanka wody mineralnej
0,5 łyżeczki papryczki ostrej chilli
1 duża cytryna
1 cebula
kawałek pora (ok. 10cm)
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
Przyprawy: pieprz czarny, szczypta soli, 10 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:


Cytrynę, cebulę, por i ząbki czosnku pokroić w plasterki. Do miski wlać wino, wodę, oliwę oraz dodać pokrojone wcześniej składniki i przyprawy. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać, cytrynę w marynacie lekko wycisnąć i włożyć kawałki ryby. Filety, dzwonki rybne trzymać w marynacie przynajmniej przez 10 godzin lub zostawić je na całą noc. Następnego dnia, kawałki ryby odsączyć, położyć na kratce i odczekać jakiś czas, aż nadmiar marynaty ścieknie. Później już tylko rybę obtoczyć jajku, bułce lub mące i piec.

Marynata do ryb

Podobne posty:

3 komentarze:

  1. nie jestem ekspertem w kuchni wiec przepisów szukam w internecie, w związku z tym oczekuję że dla osób z takich jak ja informacje w przepisach będą czytelne i przejrzyste... Marzenie ściętej głowy... Rozumiem że rybę mamy piec w temperaturze 90C przez 5 godzin?

    OdpowiedzUsuń
  2. anonimowy nieekspercie w kuchni, ja też nie jestem okrasą, ale bez przesady, nie od dziś wiadomo, że woda gotuje się w 100*C, a piekarnik zwykle ustawia się na temp. 160-180*C. Nie trzeba być ekspertem by to wiedzieć, tym bardziej jak się szuka przepisów necie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odnośnie dwóch postów powyżej :)
    1 jesli w panierce to na patelni smażymy do zrumienienia ok.3min z każdej strony
    2 bez panierki będzie lepsze i zawijamy w folię i do piekarnika 180'C 30-40 min

    OdpowiedzUsuń