Wiosenną propozycję na potrawkę z kurczaka znajdziesz też tutaj.
Składniki:
600-800g filetu z indyka
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
5-6 dużych marchewek
4 pietruszki
1 mały seler
1l wody lub bulionu warzywnego
3-4 łyżki oliwy
Przyprawy: sól, pierz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka suszona
Sposób przygotowania:
Filet z indyka opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszki i seler obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Cebulę i czosnek poszatkować. W dużym garnku podgrzać oliwę, następnie wrzucić na nią cebule i kawałki indyka. Składniki prze kilka minut podsmażać, aż białko z mięsa całkowicie się zetnie. Gdy już indyk nabierze delikatnego koloru, do garnka wrzucić pozostałe składniki i zalać całość wodą lub bulionem (wlać tyle, aby całość była nią pokryta). Do garnka dodać jeszcze przyprawy, które są tu bardzo istotne – należy wrzucić około 10 ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe oraz po pół łyżki suszonej pietruszki, soli i pieprzu. Całość gotować na wolnym ogniu do momentu, aż woda w połowie wyparuje a warzywną będą miękkie. Potrawkę jeść na gorąco, można podawać z ryżem lub makaronem.
Podobne posty:
I ja lubię takie dania! Jednogarnkowe, szybkie, proste i smaczne!
OdpowiedzUsuń