czwartek, 16 lipca 2015

Truskawki pod kruszonką. Crumble z truskawkami

Mamy już końcówkę sezonu na pyszne i słodkie truskawki... Ja w tym roku muszę się przyznać, że truskawki to u nas schodziły w domu hurtowo, ot tak po prostu same truskawki. A co za tym idzie... nie było ciast gdzie swoje miejsce miały by właśnie te owoce. Raz tak dla odmiany poddałam je obróbce - truskawki zapiekane pod kruszonką - to świetna sprawa. Przygotowanie bardzo szybkie a efekt pycha! Lekko kwaskowate ale w połączeniu z lodami czy bitą śmietaną, rewelacja. Polecam!


Składniki na kruszonkę:


0,5 kostki masła (100 g)
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek płatków owsianych
3 łyżki płatków z migdałów
1-2 łyżki kokosu
5 łyżek cukru
1-2 szczypty cynamonu
Szczypta soli

Dodatkowo:


0,5 kg truskawek
1 garść czereśnie (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:


Truskawki dobrze umyć i obrać z szypułek – pokroić na połówki, czereśnie opłukać i wydrylować. Następnie do miski wrzucić masło i całą resztę pozostałych sypkich składników. Następnie przy pomocy noża/ widelca rozdrobnić masło przy tym wstępnie już łącząc ze sobą składniki. Później dość szybko i krótkotrwale dłonią ugniatać składniki taka aby były cały czas sypkie ale dobrze ze sobą połączone. Do blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypać truskawki (i czereśnie), a następnie przykryć je kruszonką. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. C przez około 35 minut aż do uzyskania delikatnie złotego koloru kruszonki.


poniedziałek, 13 lipca 2015

Salsa/sos z papryki i pomidorów

Niedawno posiłek, który otrzymałam u siebie w pracy na budowie natchnął mnie do zrobienia tego sosu... Siedziałam i smakując - rozpoznawałam składnik po składniku z którego może się składać ów sos. Udało się. Sos jaki wyszedł spod moich rąk był identyczny jak nie lepszy od mojej inspiracji! Salsa na początku ma delikatnie słodkawy smak, jednak później wychodzi z niej mały diabeł. Jest idealnych dodatkiem do mięs, wędlin czy też do przekąsek. Z podanych składników wychodzi dość sporo tego sosu i wystarczy na długo (u mnie jednak połowa poszła pierwszego dnia;-)).  Śmiało może stać w lodówce do dwóch tygodni.
Jeśli lubicie takie ostrzejsze smaczki, to gorrrąco polecam!


Składniki:


2 puszki z pomidorami
1,5-2 papryki czerwonej
1 czerwona papryczka chilli
0,5 zielonej papryczki chilli
1 duża cebula
3 ząbki czosnku

Przyprawy:


0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki sosu piri-piri (opcjonalnie papryki ostrej)
Świeżo mielony pieprz czarny
Szczypta soli
1 płaska łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie miodu)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:


Cebulę, papryczki chilli oraz czosnek pokroić na drobno i wszystko wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą – podsmażyć do czasu aż cebulka się zeszkli. Następnie do garnka przerzucić podsmażone składniki i pomidory z puszki. Całość dobrze przyprawić i gotować przez około 20 minut, na niewielkim ogniu. W tym czasie, paprykę czerwoną pokroić na bardzo drobno i podsmażyć na patelni  z odrobiną oliwy. Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, a następnie do sosu dodać podsmażoną paprykę. Sos gotować jeszcze przez około 30 minut. Gotowy sos podawać można na ciepło jak i na zimno.

środa, 8 lipca 2015

Marynata z masła orzechowego na grilla

Dzisiaj kolejna propozycja na dość ciekawą marynatę do mięs na grilla:) Marynata o słodko-słono-ostrym smaku świetnie pasuje do schab,u a jeszcze lepiej ją sparować z filetem z indyka lub kurczaka. Zatem, jeśli macie w szafce słoik z masłem z orzechów to do dzieła - budować smak! ;-)


Składniki:


600 g schabu w plastrach
4 łyżki masła orzechowego (ja miałam z kawałkami orzechów)
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miód)
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta papryki chilli w płatkach
Szczypta papryki ostrej
0,5 łyżeczki papryki słodkiej (dla koloru)
Pieprz czarny świeżo mielony
Szczypta soli


Sposób przygotowania:


Plastry schabu opłukać i osuszyć. Do miski wlać oliwę, syrop, dodać masło orzechowe i przyprawy - dobrze wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie do miski wrzucić kawałki mięsa i każdy dokładnie obtoczyć w marynacie. Tak zamarynowane mięso zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Można śmiało tę marynatę zastosować także w przypadku marynowania drobiu.

poniedziałek, 6 lipca 2015

Marynata do indyka na grilla z koperkiem

Sezon grillowy trwa w najlepsze! My, staramy się grillować praktycznie co tydzień, o ile pogoda nam na to pozwala. W ten weekend było naprawdę gorąco... ale dzięki temu można było do późnej nocy posiedzieć i biesiadować oczywiście przy jedzonku z grilla. Tym razem na pierwszy ogień został wrzucony filet z indyka w marynacie z dużą ilością świeżego koperku. W kuchni była improwizacja a wyszło tak, że marynata stała się moją ulubioną w tym sezonie. Mięso wychodzi bardzo soczyste i smaczne; w każdym kęsie wyczuwalny jest smak koperku. Polecam wypróbować i gwarantuje, że nie będzie skarg! :)


Składniki:


0,5 kg filetu z indyka
5 łyżek oliwy
1 łyżka curry
1/3 pęczku świeżego koperku
2 ząbki czosnku
0,5 cebuli
Szczypta soli
Szczypta papryki słodkiej
Pieprz czarny


Sposób wykonania:


Filet z indyka dokładnie opłukać i pokroić w plastry o grubości 2 cm. Do miski wlać oliwę, dodać przyprawy, przecisnąć ząbki czosnku, drobno poszatkowaną cebulę oraz koperek - dobrze wszystko połączyć ze sobą. Następnie do miski wrzucić kawałki mięsa i każdy dokładnie obtoczyć w marynacie. Tak zamarynowane mięso zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Śmiało można ją zastosować także do kurczaka.


wtorek, 30 czerwca 2015

Murzynek z serem o smaku śliwkowym

Wiele się teraz u mnie dzieje stąd ta moja nieobecność ;-) Ale wróciłam; wracam dziś w słodki sposób, bo z 'murzynkiem'. Od najmłodszych lat zajadałam się własnie takim kakaowym ciastem! Wychodzi odrobinkę taki "babkowaty" jeśli można go tak określić ale jest za to idealny do herbaty czy kawy.
Na tym jednak nie koniec! Postanowiłam coś dodatkowo dorzucić, więc pokombinowałam z suszonymi śliwkami i serem białym - świetne połączenie! Niestety nie miałam w lodówce więcej sera... a szkoda, bo ciasto byłoby jeszcze lepsze... Polecam wypróbować.


Składniki na murzynka:


4 jajka
180 g cukru
400 g mąki
5 łyżek ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml oleju słonecznikowego
200 ml mleka
100 g dropsów czekoladowych

Składniki na masę serową:


250 g sera białego (ja użyłam półtłustego)
Garść suszonych śliwek (ok. 50-60 g)
5 łyżek mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżka cukru pudru


Sposób przygotowania:


Masa serowa: Do miski wrzucić wszystkie składniki i przy pomocy blendera ręcznego dobrze je ze sobą połączyć. Murzynek: Do miski wbić jajka i utrzeć je z cukrem na puszystą masę przez około 5 minut. Następnie, stopniowo przez przesiewacz lub sitko przesiewać mąkę, proszek i kakao – przy tym cały czas miksując.  Do dość gęstej masy dodać mleko i olej (aby łatwiej się łączyło składniki można dodać składniki płynne w trakcie dodawania mąki). Pod koniec miksowania wsypać dropsy czekoladowe i wszystko jeszcze raz dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x45). Następnie do rękawa cukierniczego przełożyć masę serową i wyciskać fantazyjne wzory. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut.


piątek, 5 czerwca 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Propozycja na dziś to ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką... Ciacho jest bardzo smaczne, wychodzi bardzo puszyste i ogólnie jest idealnym pomysłem na ten czas, bo przecież to jest sezon na rabarbar!
Od kiedy pamiętam, w moim rodzinnym domu ciasto ucierane było robione bardzo często przez moją mamę i babcię :) Polecam je upiec przy tym śmiało zaszaleć z owocami - truskawki też będą tu mile widziane...


Składniki:


250 g cukru
1 kostka margaryny do pieczenia (250 g)
5 jajek
380-400 g  mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego

Rabarbar:

5 dużych łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę:

0,5 kostki masła (100 g)
100 g mąki pszennej
6 kopiastych łyżek płatków owsianych
80 g cukru białego
1 garść migdałów w płatkach (ok. 40 g)


Sposób wykonania:


Rozpocząć od przygotowania rabarbaru: Rabarbar dokładnie umyć, obrać ze skórki (ten krok można pominąć) i pokroić w około 1 cm kawałeczki. Tak przygotowany rabarbar posypać cukrem i cynamonem – wymieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta. Kruszonka: do miski wsypać cukier, mąkę, płatki i rozdrobnione płatki migdałów i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba – włożyć do lodówki  na czas przygotowywania ciasta. Ciasto: Do miski wrzucić margarynę w kawałkach oraz cukier, a następnie ubijać przy pomocy miksera na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawać po jedynym jajku, dodać szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy – przy tym cały czas ubijać masę. Do masy przesiewać bardzo powoli mąkę oraz proszek do momentu, aż całość będzie dokładnie połączona. Blachę (30x45) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Odsączyć rabarbar z nadmiaru soku, rozłożyć go na cieście i przykryć wierzch ciasta kruszonką. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez około 35-40 minut. Po ostygnięcie ciasto posypać cukrem pudrem.


Podobne posty:

środa, 27 maja 2015

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Cookies czy po prostu pieguski od kiedy tylko pamiętam były moimi ulubionymi ciasteczkami.... Najbardziej lubiłam te z kawałkami czekolady, tak też zostało do dnia dzisiejszego! Ciasteczka te są przepyszne, robi się je bardzo szybko - wystarczy wszystkie składniki w jednej misce ze sobą połączyć i masa na "rozpustę" gotowa. Ciastka te mają jednak swoje wady; oprócz tego, że można się od nich nietrudno uzależnić, to niestety ale znikają w ekspresowym tempie...;-) Polecam bardzo! A jeśli ktoś jest fanem słodkich śniadań... to tym bardziej polecam!


Składniki:


140 g cukru trzcinowego
3/4 kostki masła (150 g)
1 jajko
200 g  mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli (taka większa szczypta)
100 g dropsów czekoladowych
1 łyżka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego
Opcjonalnie: 3-4 łyżeczki ciemnego kakao


Sposób wykonania:


W misce utrzeć na jednolitą masę: miękkie masło z cukrem trzcinowym. Następnie do miski wbić jajko, dodać ekstraktu i stopniowo przesiewać mąkę wraz z solą, sodą i proszkiem do pieczenia – ucierać - połączyć wszystko w jedną całość przy pomocy miksera ręcznego. Do miski wsypać czekoladowe dropsy i dokładnie je połączyć z masą. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki lub też gałkownicy nakładać ciasto. (Ja formowałam kulki o wielkości około 3 cm średnicy stąd takie duże ciastka! Śmiało można dawać mniejsze porcje aby otrzymać ciasteczka wielkości piegusek.) Ciasteczka piec około 15 minut należy kontrolować czy są już wystarczająco złote - jeśli zdecydujecie się na mniejsze ciastka polecam już po 12-13 minutach sprawdzić. Po tym czasie, ciasteczka wyjąć z piekarnika i łącznie z papierem do pieczenia przełożyć na kratkę, aby wystygły. Po kilkunastu minutach ciasteczka będą kruche i gotowe do schrupania.

poniedziałek, 25 maja 2015

Wieniec drożdżowy z jabłkami i cynamonem

Jabłecznik za mną chodził już dłuższy czas ale z drugiej strony miałam też ochotę na ciasto drożdżowe, więc postanowiłam pójść na kompromis. Połączyłam te dwie zachcianki i zrobiłam drożdżowy wieniec z dużą ilością cukru cynamonowego i jabłek. Wyszło idealnie! Całej rodzinie ciasto smakowało, praktycznie zniknęło w ciągu jednego dnia chyba nie muszę dodawać, że było bardzo dobre ;-) Takie ciasto-plecionkę można śmiało zrobić z masą makową, marmoladą czy innymi owocami.  Miłego dnia życzę!


Składniki:


0,5 kg mąki
0,5 kostki świeżych drożdży (50 g)
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła
4/5 szklanki cukru
2 jajka

6-7 jabłek
180-200 g cukru
1 opakowanie cynamonu (15 g)




Sposób wykonania:


Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku, a następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do czasu aż lekko wyrośnie. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wlać rozczyn oraz dodać jajka – wszystkie składniki wstępnie łyżką wymieszać. Następnie zabrać się za wyrabianie ciasta ręczne, do którego powoli wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić z wierzchu do rąk z(jeśli będzie taka potrzeba można sobie podsypać odrobiną mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć je na dużych oczkach tarki i bardzo mocno odcisnąć je z soku. Cukier wymieszać z cynamonem. Następnie podsypać delikatnie mąką blat kuchenny i wyrośnięte już ciasto rozwałkować tak aby otrzymać prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na ciasto równomiernie rozłożyć cukier z cynamonem oraz starte jabłka. Później dłuższą krawędź zwijać tak aby otrzymać w miarę możliwości ciasno zwinięty rulon. Końcówki dobrze skleić. Przy pomocy ostrego noża, rulon przekroić wzdłuż na pół (zostawiając około 5 cm część nieprzekrojoną). Następnie kolejno przekładać jedną część przez drugą i ułożyć plecionkę w wieniec. Wieniec ostrożnie przełożyć na szeroką blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 190 st C przez 30-40 minut aż uzyska ładny złoty kolor. Gdy wieniec ostygnie można go posypać cukrem pudrem



czwartek, 21 maja 2015

Smoothie z pietruszki, mango i ananasa

Na dzisiejszy szary dzień propozycja czegoś zdrowego po czym naprawdę poczujemy się lepiej! Zielone smoothie z pietruszki, mango i ananasa. Już jedna szklanka tej ambrozji to świetna dawka witamin zapewniająca b.dobre samopoczucie. Ja uraczyłam tym zielonym koktajlem swoich znajomych, był to dla nas nie najlepszy czas; można go nazwać afterkiem; a napój ten zrobił swoje! Postawił nas na nogi i dodał nam mnóstwo energii, zatem spełnił swoje zadanie na 5! Ja osobiście kupuje taki pomysł na spożywanie warzyw i owoców! :)


Składniki:


1 ananas
2 dojrzałe mango
2 pęczki zielonej pietruszki
ok. 300 ml wody mineralnej

Sposób przygotowania:


Mango obrać i pokroić w kawałki. Ananas obrać i również pokroić w kawałki (wyłączając twardy środek). Pietruszkę dobrze opłukać. Do wysokiego naczynia włożyć listki pietruszki, kawałki ananasa oraz mango i przy pomocy ręcznego blendera zrobić gładki mus. Następnie wlać wodę i całość jeszcze raz dobrze zmiksować.

poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto marchewkowe z kremem

Kto z Was jeszcze nie próbował ciasta marchewkowego? Chyba nie ma takiej osoby! Dosyć często robię to ciasto zamiennie z chlebkiem bananowym. Przepis jest bajecznie prosty, szybko się to ciasto przyrządza i co najważniejsze jest bardzo dobre. [Z podanych poniżej składników otrzymamy dużą blachę ciasta marchewkowego!]
Ciacho to świetnie smakuje z delikatnym kremem z serka mascarpone... Jest idealne na każdą porę dnia; po jednym zjedzonym kawałku jest nieodparta chęć na kolejne - tak było w moim przypadku ale ciiii.... nikomu ani słowa ;-) Polecam.



Składniki na ciasto:


7 dużych marchewek
400 g mąki pszennej
130-150 g cukru
150 ml oleju słonecznikowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
5 goździków
2 ziarna kardamonu
0.5 łyżeczki soli

Składniki na krem:


500 g serka mascarpone
100 g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady


Sposób przygotowania:


Ciasto: Mąkę, proszek i sodę przesiać przez sitko. Marchewki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Cukier, cukier waniliowy wraz z jajkami utrzeć na ładną błyszczącą masę. Następnie do masy stopniowo dodawać przesiane składniki, olej, pokrojone orzechy i starte marchewki – cały czas miksować na wolnych obrotach. Później dokładnie w moździerzu rozgnieść/utrzeć goździki, kardamon, gałkę i cynamonom, przesiać przez sitko i wrzucić do masy. Dużą blachę (25x40x) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez około 50-55 minut, aż uzyska piękny rumiany kolor. W tym czasie przygotować krem: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i miksować aż masa będzie jednolita. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa równe placki i przełożyć kremem. Zostawić trochę kremu na wierzch ciasta, a następnie posypać startą czekoladą.