Ostatnio w mediach było głośno na temat dość nie zdrowej żywności sprzedawanej w sklepikach szkolnych. To mnie zainspirowało* więc pamięcią wróciłam do moich czasów szkolnych i przypomniałam sobie jak to było kiedyś... Jako mała dziewczynka uwielbiałam wszelkiego rodzaju słodycze (i tak mi w sumie zostało dziś ;-)) i często na przerwach między lekcjami fajnie było coś zjeść, oczywiście często słodkiego! Wszystko jednak było z umiarem, bo dawniej dzieciaki nie dostawały tyle kieszonkowego co obecnie, co przekładało się na ograniczone"zakupy w szkołach". W dzisiejszych czasach jest odwrotnie; dzieciaki kupują to na co mają ochotę i w dużych ilościach, więc może dobrze się stało, że ktoś tą sprawą się zainteresował?
Dzisiaj zatem proponuję przygotować zdrowe ciasteczka na bazie płatków owsianych, dużą ilością bakalii, odrobiną czekolady i marchwi. Ciasteczka robi się szybko, przepis nie jest skomplikowany, a jeśli przy tym pojawi się uśmiech dziecka czy trochę starszego łasucha to już na prawdę nie ma na co czekać! Polecam bardzo...! bo są idealne do szkoły czy do kawki w pracy!
Składniki:
120 g płatków owsianych (12 łyżek)
1 jajko
0,5 kostki masła (100 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
Szczypta cynamonu
Bakalie:
50-70 g Marwitek
2 figi suszone
Kilka suszonych morel
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka migdałów w płatkach
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki płatków owsianych
70 g dropsów czekoladowych (gorzka czekolada)
Sposób przygotowania:
Do dość wysokiego naczynia wsypać płatki owsiane i przy użyciu blendera ręcznego rozdrobnić płatki na grubszy proszek. W misce utrzeć na jednolitą masę: miękkie masło z cukrem trzcinowym. Następnie do miski wbić jajko, proszek do pieczenia, cynamon i dodać mąkę z płatków owsianych dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Marchewki zetrzeć na małych oczkach tarki - dodać do masy. Drobno pokrojone bakalie, czekoladę wrzucić do miski i dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki nakładać ciastka, formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Ciasteczka piec około 13 minut. Po tym czasie, ciasteczka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby wystygły. Po kilkunastu minutach ciasteczka będą kruche i gotowe do schrupania.