Przyszła nam ochota na tortillę, a że nie było nam po drodze do sklepu stwierdziliśmy, że sobie sami je zrobimy. Pierwsza próba nie wyszła nam, a to za sprawą mąki kukurydzianej - placki były dość sztywne, a przecież nie o to nam chodziło.... Użycie tylko mąki pszennej dało nam idealne rezultaty - tortilla wyszła bardzo elastyczna, nie łamała się i generalnie była lepsza niż ta którą możemy kupić w sklepach. Bardzo polecam!
500g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody (250ml)
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
Szczypta cukru
Opcjonalnie: zioła
Do miski przesiać mąkę, dodać soli, cukru, oleju i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie do miski powoli wlewać wodę i stopniowo wyrabiać ciasto. (Jeśli ktoś woli może ciasto od początku już wyrabiać na stolnicy lub blacie kuchennym). Gdy wszystkie składniki, dobrze będą połączone ze sobą, ciasto przenieść na blat i jeszcze trochę wyrabiać, aż będzie doskonale gładkie i wyrobione. Następnie z ciasta utworzyć długi wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, aby otrzymać kulki o średnicy około 5 cm. Kulki przykrzyć ściereczką i zostawić tak na około 15-20 minut. Po tym czasie podsypać mąką blat, a kulkę ciasta rozwałkowywać równomiernie – często placek obracając – tak aby otrzymać placek o średnicy patelni około 28cm. Tortillę piec z dwóch stron na suchej rozgrzanej patelni. Piec do czasu, aż pojawią się pierwsze bąble i wtedy obrócić ją na drugą stronę. Upieczone tortille trzymać w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce i można je spożywać do 3 dni. Przed każdym kolejnym użyciem podgrzać tortillę przez kilkanaście sekund w mikrofalówce. Placki te są świetne na dobrze wszystkim znane - tortillę, burrita, czy też quesadillę. Z podanych składników wychodzi 8-9 takich tortilli.
Składniki:
500g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody (250ml)
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
Szczypta cukru
Opcjonalnie: zioła
Sposób przyrządzenia:
Do miski przesiać mąkę, dodać soli, cukru, oleju i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie do miski powoli wlewać wodę i stopniowo wyrabiać ciasto. (Jeśli ktoś woli może ciasto od początku już wyrabiać na stolnicy lub blacie kuchennym). Gdy wszystkie składniki, dobrze będą połączone ze sobą, ciasto przenieść na blat i jeszcze trochę wyrabiać, aż będzie doskonale gładkie i wyrobione. Następnie z ciasta utworzyć długi wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, aby otrzymać kulki o średnicy około 5 cm. Kulki przykrzyć ściereczką i zostawić tak na około 15-20 minut. Po tym czasie podsypać mąką blat, a kulkę ciasta rozwałkowywać równomiernie – często placek obracając – tak aby otrzymać placek o średnicy patelni około 28cm. Tortillę piec z dwóch stron na suchej rozgrzanej patelni. Piec do czasu, aż pojawią się pierwsze bąble i wtedy obrócić ją na drugą stronę. Upieczone tortille trzymać w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce i można je spożywać do 3 dni. Przed każdym kolejnym użyciem podgrzać tortillę przez kilkanaście sekund w mikrofalówce. Placki te są świetne na dobrze wszystkim znane - tortillę, burrita, czy też quesadillę. Z podanych składników wychodzi 8-9 takich tortilli.