środa, 7 marca 2018

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z awokado

Każdy z nas, czasami ma ochotę na coś słodkiego - prawda!? U mnie w lodówce leżało mocno już dojrzałe awokado i trzeba było go wykorzystać :) Przyszła chęć na zdrowy, mocno czekoladowy budyń. Taki domowy pudding to bardzo dobra alternatywa dla zwykłych gotowców; przemyca się w nim kaszę jaglaną, która jest jedną z najzdrowszych kasz! Kasza jaglana ma bardzo dużo wartości odżywczych, witamin oraz żelaza; jest lekkostrawna i nie ma glutenu. Awokado z kolei to owoc, który zawiera w sobie sporo zdrowych tłuszczów między innymi odpowiedzialnych za obniżenie złego cholesterolu oraz za regulację ciśnienia krwi. Dodatkowo częste spożywanie awokado wspomaga nasz organizm, dzięki mocnemu przeciwutleniaczowi, który jest niezbędny w walce z wolnymi rodnikami i toksynami. Do tego wszystkiego kakao gorzkie - samo dobro!
Deser, który proponuje jest doskonały na wszelkie spotkania, zawsze można zaskoczyć swoją drugą połówkę takim zdrowym pucharkiem z czekoladowym puddingiem z jaglanki. Ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady świetnie dopełniają całość.W tym przepisie można użyć wszystkie owoce, ja jednak zalecam dać truskawki bo pięknie wyglądają lub banan, który rewelacyjnie pasuje do czekolady. Polecam takimi zdrowymi deserami przekonywać nie tylko najmłodszych niejadków ale i tych troszkę starszych ;-)


Składniki:


100 g kaszy jaglanej
1 dojrzałe awokado
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka gorzkiego kakao
5 miękkich daktyli (można wcześniej namoczyć w ciepeł wodzie)
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego muscovado lub miodu (można dać innego słodzika)

Dodatkowo:

150 g ciastek owsianych (ja użyłam ciastek owsianych kokosowo-czekoladowych  firmy Sante)
4-5 truskawek



Sposób przygotowania:


Kaszę wsypać na sitko i dokładnie ją przepłukać pod bieżącą wodą, następnie jeszcze raz przez kaszę przelać wrzątek - w taki sposób kasza nie będzie gorzka po ugotowaniu. Kaszę przesypać do garnka, wlać wodę na około 1 cm ponad kaszę i gotować ze szczyptą soli do momentu aż woda w całości się wchłonie. Pod koniec gotowania wrzucić kawałki czekolady i zamieszać. Kaszę odstawić aby ostygła. Daktyle zalać gorącą wodą na kilka minut,  aby delikatnie zmiękły. Awokado przekroić na pół i przy pomocy łyżki wydrążyć  miąższ. Wystudzoną kaszę przerzucić do miski, dodać daktyle, awokado, kakao oraz cukier i przy pomocy blendera ręcznego wszystkie składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.  Ciasteczka pokruszyć na drobno, truskawki pokroić w małą kosteczkę. Do miseczek/szklanek wsypać 2 łyżki ciasteczek, dodać 2-3 łyżki budyniu i kawałki truskawek; takich warstw ułożyć według uznania dwie lub trzy. Podawać deser udekorowany truskawką, dobrze też sprawdzi się owoc mango czy banan!



4 komentarze:

  1. Uwielbiam desery na bazie kaszy jaglanej :) Pyszności!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię gotować i piec ciasta.
    moi znajomych są bardzo zadowoleni jak przychodzą do mnie na kawę czy herbatę a przed drzwiami czują już zapach ciasta i buzia się uśmiecha.
    dla mnie osobiście jest wielka nagroda jak moi znajomi się cieszą i mówią że ciasto jak zwykle jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli chodzi o dania z kaszy to także je uwielbiam i muszę wam powiedzieć, że na prawdę dobrej jakości produkty z tego zakresu możecie dostać w sklepie Swojska Piwniczka. W ich ofercie jest sporo dobrych i co najważniejsze ekologicznych produktów więc jak najbardziej polecam wam ją sprawdzić

    OdpowiedzUsuń