wtorek, 25 grudnia 2012

Piernik marchewkowy

Sernik, strudel makowy, pierniki to obowiązkowi goście na naszym stole wigilijnym. Jednak od tego roku zapewne dołączy do nich piernik marchewkowy. Marchew jest mało wyczuwalna ale to ona nadaje piernikowi delikatną wilgotność. Świeżo starty imbir, do tego aromat goździków idealny zestaw do piernika! Nie ukrywam, (może samolubnie) ale zajadam się w tym roku tylko tą pysznością. Polecam, nie tylko od święta bo smakuje kapitalnie!

Piernik marchewkowy

Składniki na ciasto:


7-8 dużych marchewek
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
Kilka goździków
Kawałek imbiru
1 łyżka proszku do pieczenia
Bakalie ( ja dałam daktyle, suszone śliwki i płatki migdałów)
Słoik powideł śliwkowych

Składniki na polewę:


2/3 kostki masła
0,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao

Piernik marchewkowy

Sposób przygotowania:


Mąkę i proszek przesiać przez sitko. Marchewki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Cukier wraz z jajkami utrzeć na ładną błyszczącą masę. Następnie do naszej masy stopniowo dodawać przesiane składniki, olej i starte marchewki – cały czas miksować na wolnych obrotach. Później rozgnieść goździki w moździerzu i wrzucić do masy. Dodać również cynamon i kawałek imbiru (około 1 cm zetrzeć na małych oczkach tarki). Daktyle i suszone śliwki pokroić w mniejsze kawałki i łącznie z migdałami dodać do miski z masą. Przygotować duża blachę i nastawić piekarnik na 180st C. Ciasto piec około 60 minut aż uzyska piękny rumiany kolor. Po ostygnięciu piernik przekroić na dwie równe warstwy i przełożyć powidłami. Piernik przystroić według swoich upodobań. Ja zrobiłam polewę czekoladową i posypałam ozdobnym cukrem błyszczącym i płatkami migdałów (wcześniej je podprażyłam z odrobiną cukru trzcinowego).

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Podobne posty:

2 komentarze:

  1. uuuuuuuuuuu cudowny widok!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tu cudownie i świątecznie! czekam na kolejnego posta!!!!

    OdpowiedzUsuń