niedziela, 2 grudnia 2012

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Muffinki bez wątpienia są moim numerem jeden! Idealne do porannej kawy czy gdy mamy nagle zapowiedzianych gości. Robi się je dosyć szybko i łatwo. Dodatki można sobie zmieniać do woli - a przepis zawsze się udaje. Muffiny cieszą nie tylko oczy ale i także nasze kubki smakowe. Polecam!

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:


1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki miękkiego masła
0,5 szklanki mleka
Sok z jednej pomarańczy
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu pomarańczowego
skórka z jednej dużej pomarańczy
0,5 tabliczki białej i mlecznej czekolady

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Sposób przygotowania:


Rozpoczynamy od przesiania mąki, proszku do pieczenia i kakao a następnie dodajemy także cukier. W kolejnym kroku,  trzeba utrzeć masło, jajka i mleko. Później nasze utarte składniki przelać do składników ówcześnie przesianych i wszystko dokładnie  wymieszać. Do naszej masy należy jeszcze dodać sok z jednej pomarańczy łącznie z jej miąższem, kilka kropel aromatu i pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy (pamiętać o jej wcześniejszym sparzeniu!) Na koniec wsypać po pół posiekanej tabliczki białej i mlecznej czekolady. Masę wyłożyć do foremek tak do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 180st C tak około 20-25 minut. Po ich ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem lub jak ktoś woli polać je lukrem bądź polewą czekoladową.

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Podobne posty:

1 komentarz: