Składniki na farsz:
1,3-1,5kg ziemniaków
2 kostki sera tłustego (2x200g)
2 cebule
Przyprawy: sól, czarny pieprz
Składniki na ciasto:
1 kg mąki typ 550
1/4 kostki miękkiego masła
2 szklanki ciepłej wody
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Najlepiej rozpocząć od przygotowania farszu (dobrze jest go zrobić dzień wcześniej, wtedy przez noc się przegryzie, a my następnego dnia nie odczujemy tak bardzo pracochłonności lepienia pierogów;-)). Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki już lekko ostygną, rozdrobnić je dobrze tłuczkiem. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i lekko podsmażyć na oliwie. Do ziemniaków dodać zeszkloną cebulkę, biały ser oraz przyprawy. Całość dobrze ze sobą wymieszać i skosztować czy nie jest konieczne dodatkowe dosypanie na przykład pieprzu czy soli. Farsz gotowy, smaki przenikają - czas na ciasto. Do miski przesiać mąkę (około 850g), wbić jajka, dodać oliwy, masełka i soli – całość mieszać duża łyżką stopniowo dodając ciepłej wody. Następnie ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat kuchenny lub stolnice i wyrabiać je energicznie aż będzie pięknie elastyczne. Naszą kulę ciasta podzielić na cztery części, trzy partie najlepiej owinąć folią spożywczą aby nie wyschły a pozostałą część rozwałkować na grubość około 3-5mm i przy po mocy wykrawacza lub szklanki wycinać koła. Polecam - wcześniej z farszu uformować sobie kuleczki o średnicy 2-3 cm – to znacznie ułatwi i usprawni nam dalszą pracę! Na wycięty krążek położyć kulkę farszu i skleić dokładnie boki. Pierogi gotujemy około 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy - dzięki niej nie będą się sklejać. Pierożki podawać ze skwarkami i cebulką, wybornie smakują również lekko podsmażone na masełku. Hmm pysznie!
Wyglądają baaardzo apetycznie! Pewnie bylyby też ulubionymi moimi ;)
OdpowiedzUsuńmrr
pierożki idealne :) uwielbiam ruskie!! nigdy nie dodawałam masła do ciasta, moja mama chyba też, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm chcę być Twoim mężem!!!
OdpowiedzUsuńjeszcze ta okraska... ideał :)
OdpowiedzUsuńmmmm ;) mam pytanko ile dokładnie ma być tego sera ?;)
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę :) - uzupełniłam!
Usuń