środa, 28 lutego 2018

Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym - Kuchnia indyjska

Od czasu do czasu, przyrządzając potrawy z innych stron świata, przenoszę się za pomocą ich aromatu i smaku do bardzo odległych miejsc. Tym razem tak też było... Indie! Wylądowałam w Indiach, bo w całej kuchni pachniało bardzo aromatycznym, złotym curry. Potrawa ta jest bardzo popularna, to proste składniki skąpane w pysznym sosie... Curry występuje w wersjach: wegetariańskiej lub z mięsem czy też owocami morza. Proponuję dzisiaj wersję najprostszą, bo z filetem z kurczaka i polecam wypróbować ten przepis właśnie zimą. Takie danie jest treściwe i dość fajnie rozgrzewa; i co ważne, nie jest trudne do zrobienia! Wystarczy wszystkie składniki pokroić i praktycznie danie robi się w jednym naczyniu czyli na patelni :) Jeśli ktoś lubi potrawy pikantne, dobrze doprawione i z nutą orientu... to ma już pomysł na jutrzejszy obiad: indyjskie curry z kurczakiem.


Składniki:


500 g filetu z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 papryka czerwona
0,5 ostrej papryczki chilli (czerwona i zielona)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty curry (żółta)
Kawałek ok. 1 -1,5 cm imbiru
2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego (lub 2 łyżki oliwy)


Przyprawy:  Pół łyżeczki kurkumy, kminku rzymskiego, papryki czerwonej ostrej, soli himalajskiej, mielonego kardamonu oraz suszonej kolendry(liści); szczypta cynamonu


Sposób przygotowania:


Filety z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić najlepiej w paski. Cebulę pokroić w pióra, paprykę w paski. Papryczki chilli, imbir oraz czosnek pokroić bardzo drobno, paprykę pokroić w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić olej kokosowy oraz wsypać wszystkie przyprawy (oprócz soli)  – przez minutę mieszać aby olej nabrał aromatu. Następnie do oleju dodać cebulę i delikatnie ją zeszklić, po paru minutach dodać imbir, czosnek i papryczki chilli. Do przypraw wrzucić kawałki fileta i podsmażyć często mieszając; po kilku minutach dorzucić paprykę i cebulę. Następnie, gdy warzywa delikatnie zmiękną do całości wlać mleczko kokosowe oraz dodać pastę curry i szczyptę soli – wszystko od czasu do czasu mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Sos podawać z ryżem lub chlebkiem naan.


15 komentarzy:

  1. Super przepis na kurczaka. Już wypróbowane!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, pychota 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, już nie mogę się doczekać aż spróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis może go kiedyś wypróbuje teraz pokażę go siostrze która często gotuje. Ja jestem sama i zdecydowałam się na catering dietetyczny. Tak dla zdrowia i dla wygody. Polecam serdecznie bardzo fajna opcja. Jeśli szukacie firmy która będzie dla was gotować to koniecznie zobaczcie na stronę https://dietly.pl polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe curry, podałam z ryżem
    Naprawdę wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejuś dziękuję za opinię! :-))
    Miło, miło

    OdpowiedzUsuń
  7. Robilam dzisiaj pierwszy raz i jestem zakochana ,pyszny smak :) bardzo przypomina indyjska wersje mniam :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie popełniam danie z tego przepisu, pachnie nieziemsko;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że również tak dobrze smakowało! :-)

      Usuń
  9. Bardzo dobry, smaczny przepis. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam dzisiaj na obiad to curry i podalam z ryżem - przepychota . Polecam każdemu kto lubi wyraźne , ostre smaki . Mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cebulę zeszklić na początku. I na koniec prawie też cebulę?
    Trudno ufać takim przepisom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei się zastanawiam po co ta himalajska sól. Curry lubię i nawet mam fajną indyjska restauracje niedaleko. Biorę od nich cichaczem mieszankę masala prosto z Indii przywieziona. Ale daję sobie rękę nogę i głowę uciąć że soli himalajskiej to oni nie używają :D

      Usuń
  12. Super przepis niewiarygodnie łatwy i smaczny. Będziecie naprawdę dumni podawaną go bliskim .Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń