piątek, 26 lutego 2016

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

To jest kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy! Jak dobrze, że niedawno "odkryłyśmy" je na nowo. I znowu powtórzyła się sytuacja, że ciasto w niedługim czasie musiało być zrobione po raz drugi ;-) Każdy domagał się repety! Co za tym idzie...?! To dowód na to, że po prostu ciasto jest naprawdę genialne. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie a przy tym jest bardzo wilgotne. Dla miłośników tzw.: "mokrych" ciast to będzie strzał w samą 10! Składniki są mało wyszukane i zapewne większość z nich jest w każdym domu. Ciacho to robi się bardzo szybko, jest proste i co najważniejsze jest bardzo, bardzo dobre! Polecam.



Składniki:


6 dużych jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej (260 g)
1 szklanka cukry (200 g)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
4 duże jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Opcjonalnie:

0.5 tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki kokosu



Sposób przygotowania:


Rozpocząć od przygotowania dodatków: obrane orzechy posiekać na mniejsze kawałki, jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka z cukrem i ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do puszystej masy dodawać żółto po żółtku. Następnie wlać olej i dodawać stopniowo do masy suche składniki (mąkę, proszek i sodę) - wszystko dokładnie wymiksować. Na koniec do masy wsypać orzechy i kawałki jabłek. Następnie blachę(40x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Ciasto piec przez 60 minut w temp. 190 st. C. Na gorące ciasto można zetrzeć czekoladę i wierzch posypać kokosem.


6 komentarzy:

  1. Moja mama robi podobne i nazywa je "śmietnik", bo wrzucasz wszystko nadające się do ciasta co masz w kuchni, mieszasz, pieczesz i voila ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa nie zachęca;-)) aleee nic nie szkodzi, bo to nie jest zły pomysł nawrzucać mu trochę! :D... poeksperymentować z różnymi dodatkami?! Czemu nie? Z i tak zawsze pięknie wyrośnie:)

      Usuń
  2. Ciasto pyszne, ale chyba przesadziłaś z tymi jabłkami. Ja dałam 3 duże i w zupełności wystarczyło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię! :) Ale muszę stanowczo zaprzeczyć, że moja ilość jest za duża... Ilość podana przeze mnie wręcz się gubi w tak puszystym cieście :D
      Następnym razem proszę wypróbować jednak z 6 - ciasto będzie jeszcze lepsze. Gwarantuję! :)

      Usuń
    2. Jeszcze celem uzupełnienia muszę dodać, że można się mocno zszokować/zbulwersować? widząc praktycznie same jabłka z każdej strony obtoczone masą na ciasto...ale bez potrzeby! :)
      Na blachę praktycznie ląduje ogrom jabłek delikatnie skąpany w cieście ale już po kilkunastu minutach pieczenia tracą się po prostu! Jabłka nie są drogie, więc nie ma co się bać dać ich więcej w tym przypadku! 6 jest bardzo O.K! ;-)

      Usuń
  3. Ciasto przepyszne, rodzinka zachwycona. Poszło w mig. Wielkie dzieki😊

    OdpowiedzUsuń