poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kotleciki - hamburgerki czyli mielone inaczej

Kiedyś przez zupełny przypadek takie oto smaczne kotleciki mi wyszły. W domu, przypadł mój dzień na przygotowanie obiadu i nie miałam ochoty na takie zwyczajne kotlety mielone... zatem do mięsa zaczęłam dorzucać składniki jakie były dostępne w kuchni i wyszły hamburgery - Hamburgery bez bułki - skoncentrowane w jednym kotlecie! Tak całej rodzinie smakowały, że przez ładnych kilka tygodni bardzo często je robiłam. Kotlety są bardzo smaczną i zdrową alternatywą do zwykłych karminadli i zapewne przypadną większości do gustu - Bardzo polecam!

Kotleciki - hamburgerki

Składniki:


0.5 kg mięsa mielonego z szynki
0,5 małej papryki czerwonej
0,5 małej papryki żółtej
3-4 ogórki konserwowe
6-7 pieczarek (100g)
1 cebula
Pęczek szczypiorku drobnego
1 jajko
0,5 szklanki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona pietruszka, słodka papryka

Kotleciki - hamburgerki

Sposób przygotowania:


Cebulę, papryczki, ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski. Szczypiorek drobno pokroić i dorzucić do pozostały składników. Do miski wrzucić mięso, wbić jajko i dobrze doprawić - wszystko dokładnie wymieszać. Na suchej patelni podprażyć bułkę tartą do momentu aż uzyska on złoty kolor. Następnie uformować nie za duże kotleciki i obtoczyć je w bułce – ułożyć na blachę i piec prze 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Kotlety można tez usmażyć na patelni ale w piekarniku jest po prostu zdrowiej.

Kotleciki - hamburgerki

Kotleciki - hamburgerki

Podobne posty:

5 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie :)

    Dawno żadne danie nie zrobiło na mnie tak pozytywnego wrażenia :-) Niby ni takiego a jednak :)

    Pozdrawiam i gratuluje pomysłu :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe a jakie muszą być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. wowoooooo rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mmmmm uwiebiamy Twój blog!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są naprawdę bardzo, bardzo smaczne...! czy to na zimno czy na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń