poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasto cytrynowe II

Ciasto cytrynowe intensywnie cytrynowe! - bardzo orzeźwiające, świetne na gorące dni ale nie tylko... do kawy jest wyśmienite. Ciasto to jest delikatnie kwaskowate ale też jest w sam raz słodkie, całość tworzy naprawdę pyszny kawałek słodyczy. Ciasto jest odrobinę pracochłonne i wymaga trochę czasu aby było idealne do rozkoszowania się... ale naprawdę warto!

Ciasto cytrynowe

Składniki na biszkopt:


5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (5 czubatych łyżek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody
1 budyń śmietankowy/waniliowy

Składniki na syrop cytrynowy:


1 szklanka letniej wody
Sok z połowy cytryny
3 łyżki wódki Finlandii o smaku limonkowym
3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem cytrynowy:


2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
2 cytryny
1 kostka masła
1,5 szklanki wody
2 żółtka


Składniki na piankę cytrynową:


500 ml śmietanki  kremówki 36%
2 galaretki cytrynowe
1-2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru

Karmel cytrynowy:


1/3 szklanki wody
1/3 szklanka cukru
Sok z połowy cytryny (bez miąższu)

Dodatkowo:


5 paczek herbatników Petit Beurre

Zainspirowałam się przepisem ze strony domowe-wypieki.blogspot.com jednak wprowadziłam kilka drobnym zmian i sądzę, że ciasto wyszło idealne.

Ciasto cytrynowe

Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, wszystko miksować na wysokich obrotach przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując całość jeszcze przez 2 minuty. Do masy jajecznej przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wszystko łączyć ze sobą na bardzo wolnych obrotach. Na blaszkę (40x25) wyłożoną folią aluminiową, wylać ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st C przez około 25-30 minut. W tym czasie najlepiej jest przygotować najpierw galaretki w 600ml wody i odstawić ją do ostygnięcia później do lodówki. Następnie do garnka wlać sok z cytryny, dodać cukier i szklankę wody. Resztę wody dobrze wymieszać z budyniami i żółtkami, a następnie dodać całość do gotującej się wody z sokiem przy tym mieszać i czekać aż zgęstnieje. Masę odstawić do ostygnięcia. Później miękkie masło wrzucić do miski i ucierać mikserem na jednolity krem cały czas stopniowo dodając masę budyniową. Do naczynia wlać i dobrze wymieszać ze sobą: letnią wodę, sok z cytryny, wódkę i cukier puder, a następnie spód biszkoptowy skropić otrzymanym syropem cytrynowym. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem. Na masie ułożyć delikatnie nasączone w syropie herbatniki(uważać aby ich nie rozmoczyć). Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder oraz smietan-fixy. Później do ubitej śmietany dodać schłodzoną galaretkę i całość wolno zmiksować, po czym wyłożyć na herbatniki i dobrze rozprowadzić. Na piankę ponownie wyłożyć lekko namoczone w syropie herbatniki. Na koniec w garnku zagotować wodę, dodać cukier oraz sok i cały czas mieszać do momentu aż kryształku cukru nie będą widoczne a konsystencja będzie gęstsza – następnie uzyskanym „karmelem” polać herbatniki. Ciasto dobrze schodzić, najlepiej jest zostawić je na całą noc w lodówce.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Podobne posty:

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, uwielbiam wszystko co związane z cytryną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie takie słodkie orzeźwienie na upały się przyda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto! Lekkie, orzeźwiające, słodkie... Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :) zapraszam do mnie http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowalismy Cię do liebster bloga : http://kuchniainthecity.blogspot.com/2013/07/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super! Tyle smakowitych, cytrynowych warstw:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabrałam sie do pieczenia wg tego przepisu i mam problem: W opisie jest "Następnie do garnka wlać sok z cytryny, dodać cukier i szklankę wody. Resztę wody dobrze wymieszać z budyniami i żółtkami". Ile wody ile żółtek? W spisie składników nie ma tych pozycji:(( asniezka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi na to! :)
      Na szczęście podałam źródło inspiracji, więc zawsze można było się dodatkowo posiłkować - pozdrawiam! :)

      Usuń
  9. a co z tymi śmitanami-fixami z pianki się robi? :) ubija się to z kremówką czy jak? :P nie jestem specem w pieczeniu i robieniu ciast, więc muszę mieć wszystko dokładnie napisane :P
    pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smietan-fixy dodajemy już pod koniec ubijania naszej śmietany, aby uzyskać jeszcze bardziej sztywniejszą konsystencję.

      Usuń
  10. Przepis jest malo zrozumialy! :( ciasto na zdj wyglada przepysznie, tylko nie kazdy jest specem od pieczenia. Proponuje popracowac nad ulepszeniem przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń