wtorek, 31 grudnia 2013

Sernik z pianką bezową

Sernik z pianką był na specjalna okazję, bo na urodziny mojej mamy! A, że mamine urodziny wypadają parę dni po świętach to ciasto wręcz musiało być lekkie jak piórko czy chmurka! Sernik wyszedł bardzo puszysty, idealnie słodki - zatem rozkosznie było z każdym kęsem... Wszystkim gościom bardzo smakował i praktycznie zniknął w jeden dzień. Polecam!


Składniki na ciasto:


300g mąki tortowej
100g cukru
2 żółtka
2-3 łyżki śmietanki 12%
1 łyżka proszku do pieczenia
0.5 kostki miękkiego masła (100g)

Składniki na masę serową:


1kg sera białego z wiaderka
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 jajka
4 żółtka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego

Warstwa bezowa:


6 białek
1 szklanka cukru

Skorzystałam i trochę zmodyfikowała ten przepis.


Sposób przygotowania:


Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać miękkie masło cukier, żółtka oraz śmietanę i wszystkie składniki ze sobą dobrze połączyć i wyrabiać do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wraz z papierem przenieść je na blachę(35x40). Masa: Jajka, żółtka oraz cukry ubić na puszystą pianę. Do piany stopniowo dodawać dobrze zmielonego sera i cały czas ucierać. Następnie do masy wsypać budynie w proszku, dodać pasty waniliowej, mleka i oleju – wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać na ciasto w blaszce. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez 50-55 minut. Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia, należy ubić białka z cukrem na sztywną pianę, którą później trzeba wyłożyć i rozprowadzić na wierzch ciasta. Sernik piec jeszcze przez około 10-12 minut. Po tym czasie należy go wyciągnąć i odstawić do ostudzenia.


Podobne posty:

6 komentarzy:

  1. Często przygotowuję bardzo podobny sernik, dlatego mogę śmiało polecić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje,uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny :) Takiego sernika z bezą jeszcze nie piekłam :) Wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobny, ale na wierzch posypuję wiórkami kokosowymi. Wyborny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super smaczny. Piekę go często.

    OdpowiedzUsuń