poniedziałek, 16 grudnia 2013

Szarlotka piernikowa (świąteczna)

Święta tuz, tuż... a mi się zamarzyła taka świąteczna szarlotka! Do ciasta drożdżowego dodałam przyprawy piernikowej i tak pierwiastek aury świątecznej wychodzi z każdym jej kęsem . Dodatkowo do kruszonki dodałam odrobinę kardamonu i anyżu co sprawiło, że ciasto zyskało niepowtarzalny smak! Ja chciałam w jednym cieście zawrzeć smak świąt i udało mi się :) Polecam każdemu kto lubi drożdżówki, szarlotki i pierniki.

Szarlotka piernikowa (świąteczna)

Składniki na ciasto:


450g mąki
200g cukru
200ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży (babuni)
40g masła
2 jajka
20g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru lub pasty waniliowej

Składniki na jabłkowy farsz:


1,5-1,7kg jabłek
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego
Szczypta soli
Sok z limonki

Składniki na posypkę:


1,5 szklanki mąki
150g cukru
55g miękkiego masła
6-7 ziaren kardamonu
1-2 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki gorzkiego kakao

Szarlotka piernikowa (świąteczna)

Sposób przygotowania:


Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku, a następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do czasu aż lekko wyrośnie. W tym czasie jabłka umyć, obrać i na tarce o dużych oczkach zetrzeć skropić sokiem z limony. W garnku na małym ogniu roztopić masło, wrzucić starte jabłka, dodać cukier, cynamon i mieszając podgotować całość, aż do całkowitego wyparowania soków. Później jabłka odstawić do ostygnięcia. Masło roztopić i także ostudzić. Następnie do miski przesiać mąkę (300g), dodać cukier, pastę wanilinową, wlać rozczyn dodać jajka, przyprawę – wszystkie składniki wstępnie łyżką wymieszać. Następnie zabrać się za wyrabianie ciasta ręczne, do którego powoli wlewać roztopione masło i wyrabiać. Do masy przesiewać stopniowo pozostałą część mąki i wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Kruszonka: do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło oraz roztarte w moździerzu przyprawy - wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba. Z ciasta na kruszonkę zabrać około 1/4 całości i oddzielić. Do pozostałej dodać kakao i wyrobić dobrze. Kruszonkę wstawić do lodówki. Gdy już ciasto drożdżowe wyrośnie, blachę (25x45) wyłożyć papierem do pieczenia, lekko ją wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto wyłożyć masę jabłkową i równomiernie rozsypać na wierzch kruszonkę kakaową. Na kruszonkę kakaową, dla ozdoby zrobić gwiazdki z kruszonki jasnej. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 40 minut.

Szarlotka piernikowa (świąteczna)

1 komentarz: