czwartek, 6 lutego 2014

Ciasto zebra - ciasto tygrysek

Koniec tygodnia to dobry czas na zrobienie czegoś dobrego w kuchni, mam tu oczywiście na myśli - coś słodkiego do kawki. Ciasto Zebra to szybkie ciasto, które wygląda bardzo ładnie na talerzu! Przepis na wykonanie tego smakołyku jest banalny! Jedynie co może przyprawić odrobinkę trudności to po prostu nakładanie na przemian ciasta jasnego z ciemnym Jest idealne nie tylko do popołudniowej kawy, świetnie też sprawdza się na słodkie śniadania... Można dodatkowo przełożyć je kremem, polać czekoladą i urozmaicać według upodobania, ale czasami, zwyczajnie najlepsza jest taka prosta babka - ot co! ;-)

Ciasto zebra

Składniki:


4 jajka
300g mąki
150g cukru
0,5 szklanki soku pomarańczowego
1 kostka masła (200g)
1 łyżka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki ciemnego kakao

Ciasto zebra

Sposób przygotowania:


Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać, przy tym powoli wsypywać cukier.  Następnie, do puszystej masy jajecznej  stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem przy tym cały czas miksować na wolnych obrotach. Później do ciasta wlać roztopione masło, sok, dodać pastę waniliową i dobrze całość ze sobą połączyć. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao – wymieszać. Tortownicę wysmarować odrobiną masła, obsypać tartą bułką i naprzemiennie, dużą łyżką nakładać ciasto jasne, na nie łyżkę ciasta ciemnego i tak cały czas. Można także zamiast centralnie robić kółka ponakładać w różnych miejscach ciasto też wychodzi ciekawie. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180st C.

Ciasto zebra

Ciasto zebra

4 komentarze:

  1. Niejednokrotnie już robiłem i zawsze smakuje świetnie. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest super ciasto, wyszło tutaj super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, naprawdę świetnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama zawsze je piekła a ja za nim szalałam:) wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń