czwartek, 13 marca 2014

Sałatka z rukoli, gruszki, sera błękitnego i orzechów włoskich

Sałatkę przygotowałam razem z siostrą - połączenie tych smaków było naprawdę całkiem trafne! To tak naprawdę... była jej propozycja na urozmaicenie zimnej płyty! Mi osobiście bardzo przypadły te smaki do gustu, postanowiłam zatem zwyczajnie zaproponować tę pyszność tu:) Sałatkę polecam, bo jest zdrowa i niesamowicie smakowo - ciekawa ...

Sałatka z rukoli, gruszki, sera błękitnego i orzechów włoskich

Składniki:


120g rucoli
1 duża gruszka
80g orzechów włoskich
100g sera błękitnego Lazur

Sos musztardowo-miodowy:


1 łyżka musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:


Składniki na sos wymieszać dobrze ze sobą i odstawić do lodówki na około 30 minut .W tym czasie obrać ze skórki gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w plasterki(można ją zetrzeć na cieniutkie plasterki przy pomocy tarki). Na rozgrzanej patelni podprażyć na ładny złoty kolor; kawałki orzechów włoskich. Następnie, na dużym talerzu lub tacy ułożyć rukolę, pokrojony na małe kosteczki ser błękitny oraz płatki  gruszki. Całość polać sosem i udekorować świeżo uprażonymi orzechami.

Sałatka z rukoli, gruszki, sera błękitnego i orzechów włoskich

1 komentarz: