poniedziałek, 5 maja 2014

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa - moja ulubiona! Przyznam się, że raz na jakiś czas mam nieodpartą ochotę na taką właśnie babeczkę. Polecam bardzo, bo przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy to puszysty i mega cytrynowy smakołyk- po prostu taka babka jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze...

Babka cytrynowa

Składniki:


5 jajek
250g cukru
400g mąki
1 kostka miękkiego masła (250g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 10-15g)
1 łyżeczka pasty waniliowej
Starta skórka z jednej cytryny
Sok z jednej cytryny
1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)

Opcjonalnie: starta skórka z limony i z połowy cytryny - do dekoracji

Babka cytrynowa

Sposób przygotowania:


Cytrynę najpierw należy sparzyć, a później na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę. Do miski wrzucić miękkie masło i ucierać je na puszystą masę stopniowo dosypując cukier. Następnie oddzielić żółtka od białek i powoli do masy dodawać żółtko po żółtku – stale ucierając masę. Później do masy powoli przesiewać mąkę wraz z proszkiem cały czas miksując, do masy wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę z cytryny i pastę waniliową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać partiami do ciasto bardzo delikatnie całość mieszać. Formę z kominem wysmarować masłem, obsypać startą bułką i przełożyć ciasto. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 35-40 minut. Po tym czasie, piekarnik uchylić i zostawić babkę jeszcze kilkanaście minut. Gdy już babka całkowicie ostygnie wyjąć ją z formy, a na kąpieli wodnej stopić tabliczkę czekolady, którą następnie polać babkę. Dodatkowo można babkę posypać startą skórką cytryny lub limonki.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Podobne posty:

1 komentarz: