piątek, 24 października 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Po dość długiej nieobecności, zamierzam jak najszybciej nadrobić pyszne 'zaległości', które się nagromadziły mi na dysku*...
Zatem, mimo iż szczyt sezonu tzw. śliwkowego mamy już praktycznie za sobą, to jeszcze całkiem dobre śliwki znajdziemy w sklepach hmm - kolejna propozycja z zastosowaniem śliwek to: ciasto ucierane z dużą ilością śliwek i kruszonką! Duża blacha tak pysznego ciacha była kilka razy przeze mnie robiona ostatnimi czasy... Słodkie mirabelki także w tym przypadku świetnie się sprawdziły... - Polecam, a za razem zachęcam do wypróbowania tego przepisu z dowolnymi/ulubionymi owocami!


Składniki na ciasto:


1 kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru (ok. 200 g)
2,5 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego

0,5 kg śliwek węgierek

Składniki na kruszonkę:


0,5 kostki masła (100 g)
3/4 szklanki cukru pudru
ok.1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego


Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przygotowania kruszonki: do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba – włożyć do lodówki  na czas przygotowywania ciasta. Śliwki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cynamonem. Ciasto: do miski wrzucić miękkie masło(o temp. pokojowej)  i ucierać je na puszystą masę powoli dosypując cukier. Następnie do miski dodawać stopniowo jajko po jajku – stale ucierając masę. Później do masy powoli przesiewać mąkę wraz z proszkiem i budyniem w proszku cały czas miksując do momentu aż całość dobrze się ze sobą połączy(do mieszania można użyć także drewnianej łyżki). Pod koniec mieszania, do masy dodać pastę waniliową i szczyptę soli. Na blachę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia przelać masę i przy użyciu szpatułki rozłożyć ją równo na całej długości blaszki. Następnie na masę ciasta ułożyć kawałki śliwek i równomiernie rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 175st C przez około 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Podobne posty:

9 komentarzy:

  1. Mmm, takie ciasta z kruszonką i owocami u nas też cieszą się dużym powodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wypróbowany i naprawdę polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj wypróbowałam ten przepis....mogę tylko powiedzieć: pyyycchhaaa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam - Pyyyyszne ciasto !!!! Do tego proste i szybko się robi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za opinie!:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Przedwczoraj zrobiłam ciasto z Pani przepisu, niestety wyszedł zakalec :-( Wszystko robiłam tak jak w przepisie. A ciasto robiłam na urodziny córki. Goście niestety nie zjedli, może zaledwie pare kawałków. Widać było ze nie smakował, resztę ciasta poszło do kosza :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co się stało i dlaczego tak sie Pani stało??!! Przecież to ciasto zawsze takie pyszyste wychodzi...!

      Usuń
  7. 0,5 kg sliwek jest stanowczo za malo . Ja uzylam 0,75 kg i powinnam uzyc przynajmniej 1,0 kg . Chyba , ze przepis mowi o wypestkowanych sliwkach, a tego nie sprawdzalam .
    Kruszonki jest jak na moj gust zbyt malo , ale ja lubie kruszonke i moze inni uwazaja , ze ta ilosc wystarcza .

    OdpowiedzUsuń