poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ciasto bananowe "Bananowa Wyspa"

Ciasto 'Bananowa Wyspa" - po raz drugi na blogu! Taki update*!
Postanowiłam przygotować to ciacho ponownie, bo smakuje naprawdę pysznie. Do poprzedniego przepisu zostały wprowadzone pewne zmiany i ciasto wyszło rewelacyjnie... Ciasto to kształtem przypomina kopiec kreta - taka mała inspiracja;-) Można śmiało powiedzieć, że to taka alternatywa dla typowego kopca, bo przecież fajnie jest zaskoczyć swoich gości czymś nowym! Zatem, bardzo polecam wypróbować ten przepis! Przyjemnego dnia :)


Składniki na ciasto:


4 jajka
100g cukru
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody
1 budyń śmietankowy/waniliowy
Szczypta soli

Składniki na masę:


250 g sera białego półtłustego
250 g serka mascarpone
200-250 ml śmietanki 36%
3 łyżeczki żelatyny
3-4 banany
Sok z połowy cytryny
5-6 łyżek cukru pudru
Łyżeczka cukru waniliowego
0,5 słoika dżemu z owoców leśnych (ok. 100g)
0,5 tabliczki białej czekolady

Opcjonalnie/dodatkowo: 

kokos, zagęszczone mleko z tubki


Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, wszystko miksować na wysokich obrotach przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując całość jeszcze przez 2 minuty. Do masy jajecznej przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wszystko łączyć ze sobą na bardzo wolnych obrotach. Do tortownicy (24-26cm)-spód wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st C przez około 30 minut. W tym czasie żelatynę dokładnie rozpuścić w 100-120 ml gorącej wody – odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć.  Do miski wrzucić ser biały, 3 łyżki cukru pudru i przy pomocy miksera uzyskać gładką konsystencję. Do tej samej miski przełożyć ser mascarpone i dobrze je ze sobą połączyć. W innym naczyniu na sztywno ubić śmietanę z cukrem pudrem. Następnie jeden banan pokroić w małą kostkę i skropić je odrobiną sokiem z cytryny. Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do śmietany dodać lekko tężejącą żelatynę i na kilka minut włożyć całość do lodówki. Do miski z serem dodać banany i ostrożnie wymieszać, następne dodawać porcjami ubitą śmietaną i łączyć wszystko delikatnie do momentu uzyskania jednolitej masy – odstawić na ok. 5-10 minut do lodówki. W tym czasie ostudzony spód biszkoptowy wydrążyć tak, aby zostawić 1-1,5 cm grubości spodu i boków. Otrzymane okruchy jeszcze bardziej rozdrobnić i zostawić na posypanie wierzchu. Spód posmarować dżemem a następnie ułożyć banany przekrojone wzdłuż i obtoczone w soku z cytryny. Na banany wyłożyć masę serowo-bananową, wyrównać i posypać okruchami i białą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Dodatkowo można brzegi ciasta polać mleczkiem zagęszczonym i posypać kokosem.



Podobne posty:

6 komentarzy:

  1. waw! co ja bym dała za mały kawałeczek..

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wyglada bardzo smakowicie i przypomina troche kopiec kreta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! To idealna wersja kopca kreta dla mojego chłopaka :) Przepada za kopcem "tylko, że fajnie jakby był tylko bananowy, bez kakao"... Do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak powiedział to koniecznie! :)
      Kolegom z pracy bardzo smakowało to ciacho, smak banana dominował.
      Chłopaki dziwili się, że to jest 'sernik', bo "ser był mało wyczuwalny" ;-)

      Usuń
  4. Pięknie wygląda, zawsze to miła odmiana od czekoladowego kopca kreta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń