czwartek, 25 lutego 2016

Tort bezowy z malinami i mascarpone - ekspresowy!

Taki oto lekki tort bezowy zrobiłam ostatnio na urodziny mojego taty! Zrobił taka furorę, że musiałam go zrobić ponownie na spotkanie rodzinne kilka dni później :) Tort jest genialny pod każdym względem. Jest idealnie-delikatnie słodki, krem dzięki limonce jest orzeźwiający; do tego wszystkiego maliny, które świetnie kontrastują z bezą... Niebo - niebo na podniebieniu!
Wykonanie takiego tortu jest bardzo proste i w dodatku szybkie! Tort nie wymaga długiego "przegryzania" się w lodówce, co za tym idzie można go śmiało zrobić na dosłownie parę godzin przed samą uroczystością. Na samo wspomnienie, przychodzi ochota zgrzeszyć ponownie konsumpcją tej pyszności! Gorrąco polecam!


Składniki:


3 duże gotowe spody bezowe (600 g)
400 g serka mascarpone
2x400 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
Starta skórka z 3 limonek

200 g mrożonych malin (dobrze jest wcześniej je wyciągnąć z zamrażarki )
125 g świeżych malin (do dekoracji)


Sposób przygotowania:


Limonki dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Śmietankę przelać do miski i ubijać aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do śmietanki dodać cukru pudru i stopniowo wrzucać serek do śmietanki i ubijać. Pod koniec ubijania dodać skórkę z limonek i dokładnie połączyć. Mrożone maliny najlepiej jest wyciągnąć kilkanaście minut wcześniej aby po prostu się odrobinę odmroziły. Na dolny spód wyłożyć 1/3 kremu, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni bezy, a następnie porozkładać połowę malin(silikonową  szpatułką po dociskać je w głąb lub przykryć delikatnie niewielką ilością kremu). Przykryć blatem bezowym i powtórzyć czynności jak wcześniej. Następnie położyć ostatni blat bezowy, nałożyć ostatnią partię kremu i udekorować świeżymi malinami. Tort włożyć do lodówki na około godzinę. Najlepszy do spożycia jest tego samego dnia, ponieważ już następnego dnia beza w dużym stopniu zanika – ale to nie powód aby go dzień później nie dokończyć! ( o ile zostanie jakiś kawałek) ;-))

2 komentarze:

  1. JAK ZDOBYĆ WKŁAD BEZOWY ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić je w jaźdym dużym markecie. Ja kupiłam w Auchan. Spody bezowe są na półkach przy gotowych biszkoptowych spodach tortowych.

      Usuń