poniedziałek, 19 września 2016

Idealny placek ze śliwkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ostatnie dni lata mimo, że już chłodniejsze częstujemy już jesiennym* ciastem ze śliwkami. Śliwki od zawsze kojarzyły mi się z nadchodzącą jesienią - są dla mnie takim jej wczesnym zwiastunem. W sklepach ich pełno, często jednak zdarza się, że są dość kwaśne i twarde - ale wystarczy dać im kilka dni ;-) Ja jednak miałam inny plan. Ciasto drożdżowe w takiej formie jak niżej było już od dłuższego czasu na liście "to do"! Wyszło idealne... (muszę przyznać, że tak jak zawsze, wcześniej narzekałam, że coś poszło nie_tak, tym razem było inaczej) Tak jak zaplanowałam - tak wyszło. Przepis ten, moim zdaniem jest świetny; a to z tego względu, że nie jest tu wymagany aż tak długi czas wyrastania ciasta jak to ma miejsce przy tego rodzaju ciastach. Kolejnym plusem jest smak oraz ta pokaźna ilość! Można się nim nacieszyć przez kilka dni lub kilkadziesiąt minut - ale to zależy od nas! ;-)) Jeśli szukasz pysznego sposobu na spożytkowanie śliwek, ten przepis polecam szczególnie! Wystarczy 1,5 godziny i mamy idealny placek! ^^


Składniki na ciasto:


0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki drożdży babuni)
250 ml mleka

0,5 kostki masła
80 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego


Składniki na kruszonkę:


100 g masła (0,5 kostki)
200 g mąki pszennej
100 g cukru

Dodatkowo:
1,0 -1,3 kg śliwek węgierek
1 łyżka cukry trzcinowego
1 duża szczypta cynamonu


Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę, w górce mąki zrobić wgłębienie i dodać rozdrobnione drożdże. Mleko delikatnie podgrzać a następnie wlać na drożdże – zamieszać, składniki ze sobą połączyć. Powstanie niewielka ilość zaczynu w środku – zostawić całość na 20 minut. W tym czasie składniki na kruszonkę połączyć w misce tak aby przypominała duże okruchy chleba – włożyć do lodówki. Masło stopić (najlepiej w mikrofalówce przez kilkanaście sek.) Do masła wsypać cukier i dodać jaka – ubijać przez kilka minut. Po około 20-30 minutach do miski z zaczynem dodać masę płynną i mikserem z mieszakami dokładnie łączyć w całą gładką masę. Masę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Śliwki dobrze umyć, wydrylować, pokroić w ćwiarteczki; wymieszać z odrobiną cynamonu i cukru. Ciasto kiedy podwoi swoją objętość, przełożyć na blachę (duża blacha z piekarnika, wyłożona papierem do pieczenia) rozłożyć na całą powierzchnię. Na ciasto ciasno ułożyć śliwki i równomiernie rozsypać na wierzch kruszonkę. sto piec w temperaturze 200 st C przez 30-40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.


4 komentarze:

  1. Do tej pory nie uznawalem innego polaczenia niz kruszonka + jablka. Jednak po tym ciescie zmieniam zdanie i dopuszczam polaczenie kruszonka + sliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna kompozycja smaków! Delikatna kwaskowość śliwek doskonałe łączy się ze słodyczą kruszonki i subtelnym aromatem cynamonu. Polecam i czekam na kolejną taką ucztę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne super kombinacja oby więcej tak dobrych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpis znalazlem szukajac nowych pomyslow i wariacji do mojej domowej cukierni. Ciasto z dodatkiem sliwki wydalo mi sie czyms ciekawym, czego do tej pory nie probowalem. Zdecydowanie godne polecenia! Moge zasugerowac rowniez wariant wisniowy :)

    OdpowiedzUsuń