poniedziałek, 12 lutego 2018

Ciasto kinder country - ciasto bez pieczenia na dużą blachę

Długo szukałam inspiracji na dodatkowe ciasto urodzinowe dla mojego taty. Tort był dosyć wymagający; nie tylko czasowo stąd też chciałam zrobić jeszcze coś ale "na szybko". Ciasta bez pieczenia są w takich przypadkach strzałem w 10! Dlatego wybór padł na ciasto-baton Kinder Country. Przepis jest prosty, składników nie za dużo, zatem nic tylko brać się za robotę. Pomimo dość dużej ilości czekolady ciasto nie wychodzi przesadnie słodkie, po prostu nie należy nic dosładzać, a wtedy całość doskonale będzie się ze sobą komponować. Składniki poniżej podane są na dużą blaszkę, bo i po co robić mniej?! ;-) Polecam wypróbować przepis, bo sama po sobie wiem, że na pewno nie jednemu łasuchowi przypadnie do gustu.


Składniki:


250 g herbatników
500 ml śmietany 30% lub 36%
250 g serka mascarpone
2 tabliczki białej czekolady( 2x100 g)
2  tabliczki mlecznej czekolady( 2 x100 g)
250 g płatków z pszenicy w miodzie typu,, Kangus"

Sposób przygotowania:


Czekolady rozpuścić na kąpieli wodnej (białą i mleczną osobno) i odstawić aby się ostudziły. Następnie śmietanę przelać do miski i ubijać, gdy zacznie stopniowo tężeć, dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone – ubijać na wolnych obrotach. Ubitą masę podzielić tak aby otrzymać proporcje 2/3 i 1/3. Do większej części dodać ostudzoną białą czekoladę i płatki z pszenicy – całość dokładnie wymieszać. Następnie na dno prostokątnej blachy (25x40) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać jasną masę,  wyrównać ją i ułożyć kolejne herbatniki. Do reszty masy dodać czekoladę mleczną i wyłożyć herbatniki, później wierzch ciasta posypać niewielką ilością płatków - najlepiej posypać przed podaniem, tak aby płatki były chrupkie i nie nabrały wilgoci. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin; ja jednak zawsze polecam zostawić ciasto w lodówce na całą noc.

7 komentarzy:

  1. Oj, oj, oj - mam to ciacho zaplanowane chyba już od 3 lat!
    A tak apetycznie wyglada, że muszę je w końcu zrobić!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje! :) Koniecznie trzeba skosztować :)

      Usuń
  2. Ja bym polecila wszystkim zwiekszenie porcji jak na taka blaszke albo uzycie mniejszej blaszki, no chyba ze ktos lubi cienkie placki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam :) mam nadzieję, ze sie udal :)...zwiekszylam porcję skladnikow.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, wyszło pyszne, jednak na dużą blachę to trzeba zwiększyć porcje składników, ale na kwadratowa blasze wyszlo super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytając o komentarze o zwiększeniu proporcji, pomyślałam- duża impreza, dużo gości, inni polecają żeby zwiększyć, ok robię to! Niestety przesadziłam 🙈🙈
    Może jak bym miała dwie blachy to bym ogarnęła tą ilość, ale niestety kombinowałam co zrobić z resztą. Fakt jest taki że ciężko ubić 1l śmietany 😂😂
    Na przyszłość zrobię półtora porcji.
    Ciasto polecam, jest genialne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli jakie powinny być proporcje dokładnie na blachę 26/40

    OdpowiedzUsuń