Składniki:
1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 jajka
Dżem malinowy ok. 250g
Składniki na piankę:
600g śmietanki 30%
1 duży jogurt malinowy 400g
2 galaretki malinowe
ok. 200-250g świeżych malin
3 łyżki cukru pudu
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat, przestudzoną czekoladę oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Następnie do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Na koniec do masy dodać dżem i dokładnie wymieszać. Ciasto przelewamy do blachy(40x25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Wcześniej można przygotować galaretkę: w 500ml gorącej wody rozpuścić dwie galaretki, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć ją do lodówki. Gdy już galaretką będzie dość mocno schłodzona ale jeszcze w stanie płynnym, do galaretki powoli wlewać jogurt i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji , a następnie włożyć na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno i dodać cukier puder. Do ubitej śmietany powoli przelewać masę jogurtową przy tym cały czas miksować. Na koniec do masy dodać rozdrobnione maliny i wymieszać. Na ostudzone ciasto przelać masę piankową i wsadzić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podobne posty: