wtorek, 29 stycznia 2013

Gulasz hiszpański

Kolejny kapitalny sposób na przyrządzenie dania z mięsa schabowego! Niedzielne przedpołudnie i chwila namysłu: Co by tu upichcić!? Padło na kuchnię hiszpańską - jakże bliską mojemu sercu... Gulasz hiszpański ma dość ciekawy smak. Mąż określił obiad mianem: Superaśny, więc nic tylko się cieszyć - cieszyć tym, że moje danie po raz kolejny było smaczne. Jeśli ktoś lubi sos słodko-kwaśny, ten gulasz bardzo przypadnie mu do gustu. Opcjonalną propozycją też jest zastosowanie w tym przepisie filetu z kurczaka, bo ten zawsze dobrze wypada z nutą słodkości, zatem do dzieła!

gulasz hiszpański

Składniki:


800 g mięsa schabowego
2 duże cebule
3 pomidory
1,5 papryki czerwonej
1 puszka ananasa
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Przyprawy: sól, pieprz, curry, kilka ziaren pieprzu czarnego

Sposób przyrządzenia:


Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanej patelni. Mięso schabowe umyć, pokroić w małe kawałki i wrzucić na patelnię aby lekko je obsmażyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w pół księżyce. Do średniego garnka przerzucić podsmażone mięso, dodać pokrojone warzywa, lekko doprawić i dusić przez około 60 minut – od czasu do czasu przemieszać. W połowie duszenia wrzucić ananas pokrojony na małe kawałki oraz całą zalewę. Dodać imbir, curry i dusić do momentu, aż mięso w naszym gulaszu będzie miękkie i kruche. Gulasz najlepiej podawać z ryżem lub ze świeżym pieczywem.

gulasz hiszpański

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz