piątek, 29 marca 2013

Ciasto krówka alpejska

Ciasto grzechu warte! Smaki idealnie się ze sobą przenikają - ciasto mimo masy kajmakowej i bezików, wcale nie jest aż tak słodkie na jakie wygląda... Dobrze, że mam je na zdjęciu, bo ciacho znikło w mig! Wszystkim gościom bardzo smakowało. W takim kawałku zawarłam same dobroci - hmm warto było poświęcić trochę więcej czasu na jego przygotowanie, bo najważniejsze to zadowolone buzie łasuchów, takich łasuchów, jak ja sama. Słodko polecam...

ciasto krówka alpejska

Składniki:


Na spód:
3/4 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4-5 jajek
3/4 kostki masła
3 łyżki kakao ciemnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo: 100 g mielonych orzechów laskowych, szklanka czarnej kawy, dwie łyżki rumu lub wódki

Na masę:


1 puszka masy krówkowej (dałam firmy Gostyń 510g - bardzo zalecam użycie tej masy!)
3/4 kostki masła
200 g bez
2 budynie śmietankowe
0,75 l mleka
2 łyżeczki cukru

Na wierzch:


1,5 opakowania herbatników kakaowych (150-180g)
500 ml śmietanki tortowej 36%
2 fixy do śmietanki
1 łyżka cukru pudru
1 tabliczka czekolady gorzkiej

ciasto krówka alpejska

Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, miękkie masło i przez dwie minuty wyrabiać ciasto na maksymalnych obrotach miksera. Pod koniec ucierania dodać zmielone orzechy i wymieszać. Do dużej blachy (40x25), przelać ciasto i piec przez 30 minut w temperaturze 180 st C. W tym czasie przygotować budyń i zostawić go do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie na mniejsze kawałki bez, (lepiej, jednak jak są nie za małe kawałki). Puszkę z masą kajmakową zalać gorącą wodą, po to aby się dobrze rozprowadzała. Do garnka z wystudzonym budyniem dodać masło i miksować aż masa będzie aksamitnie gładka. Następnie do masy dodać kajak i minutkę na szybkich obrotach miksować później wrzucić kawałki bez i delikatnie wszystko wymieszać. Śmietankę z fixami ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Ciasto aby nie było zbyt suche należy je skropić mieszaniną z kawy i alkoholu. Następnie na nasze ciasto wyłożyć masę, na którą później układać herbatniki - także lekko skąpane w mieszaninie kawowo-alkoholowej. Na herbatniki wyłożyć kremówkę i na koniec udekorować ciasto startą czekoladą. Najlepiej ciasto zostawić na kilka godzin w lodówce aby już później tylko oddać się tej przyjemności.

ciasto krówka alpejska

Podobne posty:

18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie.
    Spróbuję sama zrobic.
    Bardzo fajny blog.
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta :) wygląda niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uuuuu cudownie!!!!!!! palce lizać!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dalej jak wczoraj o nim słyszałam i w rzeczy samej...jest po prostu cudowne. Koniecznie muszę zrobić :-)
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wracaj do pracy Ania;-) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy w przepisie nie zapomniano o kakao? W składnikach jest podane, później się gubi. Mniemam, że trzeba go po prostu dodać do składników na ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pięknie wygląda :) mam wielką ochotę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za kazdym razem jak robie to ciasto masa krowkowa robi mi sie tak rzadka ze wyplywa z ciasta i nie moge go pokroic. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja Masy krówkowej jest tu bardzo ważna! Musi być gęsta - dlatego mimo iż nie reklamuje na blogu różnego rodzaju produktów - w przypadku ciast z kajmakiem piszę, jakiej masy używam.... Masa firmy Gostyń jest bardzo gęsta wręcz idealna do tego rodzaju ciast, czego nie mogę napisać o masach innych producentów, gdzie konsystencje są bardzo plynne... Masa składa się z wystudzonych budyniów (które są zrobione w mniejszej ilości mleka) oraz masy kajmakowej - składników dość gęstych...

      Znam taki przypadek z ciastem bananowo-toffi, gdzie koleżanka użyła masy firmy bakaland i ciasto niestety ale popłynęło...

      Usuń
    2. Wlasnie to samo i mnie sie przytrafilo;).

      Usuń
    3. Bo masa kajmakowa była płynna tak?
      Szkoda.... przykro, że tak się stało!

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Wlasnie ze nie byla plynna tylko pozniej jak mieszalam . Moze to wina ze mikserem mieszalam. Nie mam pojecia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciasto! Zniknęło w mgnieniu oka :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Proponowalabym " dodać kajmak"nie KAJAK ;) poza tym chcialam zapytac o ciasto? To ma wyjsc cos a'la ciaato kruche czy ciasto ucierane? Bo tak szczerze to mam wątpliwości... mixer, suche skladniki i dorzucić masło? Czy ucierać masło i potem to xo suche?

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam i nie nadaje się do niczego bo się rozpływa! Szkoda składników bo dość drogie!!! Nie polecam a do tego cholernie słodkie

    OdpowiedzUsuń