poniedziałek, 18 listopada 2013

Piernik staropolski (długo dojrzewający)

Święta małymi krokami, ale zbliżają się... Aury świąt jeszcze dobrze nie czuć, ale za to u mnie w kuchni unoszą się korzenne aromaty piernika! Proponuję już w tym tygodniu zrobić sobie ciasto na taki piernik staropolski, aby później już tylko móc włożyć je do piekarnika i po prostu upiec. Do ciasta piernikowego, warto dodać sporo swoich ulubionych bakalii i przypraw, aby był on bogaty nie tylko smakiem ale także aby wyglądał pięknie i smakowicie. Tak przygotowane ciasto trzymać w chłodnym miejscu przez 4-5 tygodni. Cdn.... :)

Piernik staropolski

Składniki:


400g miodu
1,5 szklanki cukru
1 kostka masła (200g)
4 jajka
0,5 szklanki letniego mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
400g mąki pszennej
100g mąki żytniej
1 łyżkę gorzkiego kakao
3 łyżki zmielonych przypraw korzennych(cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową)
Szczypta soli
Bakalie: garść rodzynek, suszonych moreli, daktyli, żurawiny, orzechów włoskich i laskowych

Sposób przygotowania:


Do garnka wrzucić masło, cukier oraz miód i gotować na wolnym ogniu, aż całość dobrze się połączy a cukier rozpuści – odstawić do ostudzenia. Gdy już masa ostygnie, przelać ją do miski i wyrabiać ją mikserem na małych obrotach, przy tym stopniowo wbijać jajka, dodać sodę rozpuszczoną w mleku i szczyptę soli. Następnie do masy wolno przesiewać mąki, kakao i przyprawy, cały czas miksując. Do tak wyrobionego ciasta dodać wszystkie ulubione i drobno pokrojone bakalie zamieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do szklanej miski lub kamionkowego naczynia, przykryć lnianą ściereczką i zostawić je tak w chłodnym miejscu, bez przewiewów na 4 tygodnie… cdn.!

Piernik staropolski

A taki jest efekt po czterech tygodniach


Podobne posty:

2 komentarze: