środa, 11 lutego 2015

Faworki łaciate - faworki kakaowe

Faworki/chrust i pączki od kiedy tylko pamiętam...w moim domu rodzinnym były smażone w tłusty czwartek  - znikały jeszcze tego samego dnia! :) Bo przecież w tym dniu nie ma co liczyć kalorii... należy zapomnieć o diecie i brać się za faworki! Ich przygotowanie nie trwa długo, wystarczy godzina i cała góra chrustu gotowa! W moim przypadku tak było... Jednak od standardowego przepisu odeszłam na jeden 'ciemny' krok - akurat na widoku miałam kakao gorzkie i pomyślałam: czemu nie?! Dodałam odrobinę i tak właśnie uzyskałam łaciate faworki - faworki kakaowe. Polecam!


Składniki na faworki:


350 g mąki
3 żółtka
1 jajko
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki rumu/spirytusu
Szczypta soli

Dodatkowo:


1 łyżka ciemnego kakao
1 l oleju słonecznikowego
Cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki na faworki wymieszać w misce i zagnieść z nich jednolite i gładkie ciasto. Następnie przez kilka minut wybić ciasto wałkiem, tak aby się dobrze napowietrzyło. Z całości ciasta oderwać  1/3 część, którą następnie połączyć i wyrobić z ciemnym kakao. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki i jasną część ciasta rozwałkować wstępnie na dość gruby placek. Z ciemnej części ciasta uformować długi, cienki walec i porozkładać go fantazyjnie na białym placku, po czym przy użyciu wałka rozwałkować całość dość cienko. Następnie placek pociąć na paski o grubości około 3 cm i długości 10-15 cm, w każdym pasku zrobić nacięcie na 5 cm i raz wystarczy przewinąć przez otwór aby uzyskać kształt podłużnego faworka. W garnku rozgrzać dość mocno olej, po czym smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierze kuchennym od nadmiaru tłuszczy i na koniec posypać cukrem pudrem.


Podobne posty:

2 komentarze: