sobota, 28 marca 2015

Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym

Dziś propozycja na sernik z musem brzoskwiniowym. Duża blacha pysznego sernika na murzynku pod orzeźwiającą słoneczną' warstewką! Sernik nie jest bardzo słodki, jest dość łatwy do zrobienia jednak jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Polecam na te wiosenne dni!


Składniki na kakaowy spód:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Składniki na masę serową:


1 kg sera (użyłam gotowego z wiaderka)
400 ml  śmietany 30%
2/3 szklanki cukru pudru
3 płaskie łyżki żelatyny
1 łyżeczka pasty waniliowej

Składniki na mus brzoskwiniowy:


3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
1 duża puszka brzoskwiń w syropie

Dodatkowo:

200 g konfitury brzoskwiniowej


Sposób przygotowania:


Spód ciasta: W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Ciasto przelewamy do blachy(40x25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Masa serowa: W 200 ml gorącej wody dobrze rozpuścić żelatynę, odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć. W tym czasie, do miski przelać śmietanę, ubijać mikserem; gdy zacznie delikatnie gęstnieć powoli dodawać cukier puder wciąć ubijając do momentu aż będzie sztywna (uważać aby nie zrobić masła!) - wstawić do lodówki na kilka minut. Ser przełożyć do dużej miski, a następnie powoli dodawać do niego ubitą wcześniej śmietanę i na wolnych obrotach całość połączyć.  Do masy dodać lekko tężejącą żelatynę oraz pastę waniliową. Mus brzoskwiniowy: W 1l gorącej wody całkowicie rozpuścić galaretkę - odstawić aby przestygła, następnie włożyć do lodówki. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru syropu i przy użyciu blendera uzyskać mus. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć połączyć ją z musem i dokładnie wymieszać. Składanie ciasta: Spód ciasta posmarować równomiernie konfiturą, można jeszcze wcześniej dodatkowo skropić ciasto syropem z brzoskwiń. Następnie wylać masę serową i  odstawić ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na masę serową wylać mus brzoskwiniowy - ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Podobne posty:

1 komentarz: