wtorek, 2 lutego 2016

Sałatka z roszponki i sałaty lodowej

Wraz z początkiem stycznia duża cześć z nas robi sobie tzw.: postanowienia noworoczne, które z większym czy mniejszym powodzeniem są wdrażane w nasze życie. Ja generalnie jestem zwolenniczką tego typu działań pod warunkiem, że mam ustalone jasne zasady i mam określony cel jaki muszę osiągnąć! Jednym z takich postanowień jest zmiana odżywiania w moim domu - powiem szczerze, że różnie z tym bywa; jednak staramy się pilnować ;-) Dlatego, jest teraz mniej ciast i ciasteczek, a więcej będzie zdrowszego jedzenia. Dzisiaj propozycja na zdrową i kolorową sałatkę - niewielka ilość, w sam raz do mięsnego towarzystwa. Zapraszam.


Składniki:


3-4 liście sałaty lodowej
1 duża garść roszponki
5-6 pomidorków koktajlowych
1/4 owocu granatu
1 duża garść kiełek rzodkiewki (Ja kiełki zamawiam w Agripolis Sp. z o.o. - ogromy wybór i częste promocje i szybka realizacja - polecam :))

Przyprawy:  sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy,  szczypta ziół prowansalskich, szczypta suszonej szałwii(opcjonalnie) , 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego


Sposób przygotowania:


Sałatę, roszponkę i pomidorki dokładnie opłukać, osuszyć. Liście z sałaty porwać na mniejsze kawałki, pomidorki przekroić na pół. Warzywa ułożyć na dużym talerzu, posypać nasionami granatu i kiełkami. (Dodatkowo, jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę cebuli.) Do miseczki wlać odrobinę oliwy, dodać przyprawy, całość dobrze wymieszać i polać sałatkę.

1 komentarz: