piątek, 26 lutego 2016

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

To jest kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy! Jak dobrze, że niedawno "odkryłyśmy" je na nowo. I znowu powtórzyła się sytuacja, że ciasto w niedługim czasie musiało być zrobione po raz drugi ;-) Każdy domagał się repety! Co za tym idzie...?! To dowód na to, że po prostu ciasto jest naprawdę genialne. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie a przy tym jest bardzo wilgotne. Dla miłośników tzw.: "mokrych" ciast to będzie strzał w samą 10! Składniki są mało wyszukane i zapewne większość z nich jest w każdym domu. Ciacho to robi się bardzo szybko, jest proste i co najważniejsze jest bardzo, bardzo dobre! Polecam.



Składniki:


6 dużych jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej (260 g)
1 szklanka cukry (200 g)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
4 duże jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Opcjonalnie:

0.5 tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki kokosu



Sposób przygotowania:


Rozpocząć od przygotowania dodatków: obrane orzechy posiekać na mniejsze kawałki, jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka z cukrem i ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do puszystej masy dodawać żółto po żółtku. Następnie wlać olej i dodawać stopniowo do masy suche składniki (mąkę, proszek i sodę) - wszystko dokładnie wymiksować. Na koniec do masy wsypać orzechy i kawałki jabłek. Następnie blachę(40x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Ciasto piec przez 60 minut w temp. 190 st. C. Na gorące ciasto można zetrzeć czekoladę i wierzch posypać kokosem.


30 komentarzy:

  1. Moja mama robi podobne i nazywa je "śmietnik", bo wrzucasz wszystko nadające się do ciasta co masz w kuchni, mieszasz, pieczesz i voila ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa nie zachęca;-)) aleee nic nie szkodzi, bo to nie jest zły pomysł nawrzucać mu trochę! :D... poeksperymentować z różnymi dodatkami?! Czemu nie? Z i tak zawsze pięknie wyrośnie:)

      Usuń
  2. Ciasto pyszne, ale chyba przesadziłaś z tymi jabłkami. Ja dałam 3 duże i w zupełności wystarczyło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię! :) Ale muszę stanowczo zaprzeczyć, że moja ilość jest za duża... Ilość podana przeze mnie wręcz się gubi w tak puszystym cieście :D
      Następnym razem proszę wypróbować jednak z 6 - ciasto będzie jeszcze lepsze. Gwarantuję! :)

      Usuń
    2. Jeszcze celem uzupełnienia muszę dodać, że można się mocno zszokować/zbulwersować? widząc praktycznie same jabłka z każdej strony obtoczone masą na ciasto...ale bez potrzeby! :)
      Na blachę praktycznie ląduje ogrom jabłek delikatnie skąpany w cieście ale już po kilkunastu minutach pieczenia tracą się po prostu! Jabłka nie są drogie, więc nie ma co się bać dać ich więcej w tym przypadku! 6 jest bardzo O.K! ;-)

      Usuń
  3. Ciasto przepyszne, rodzinka zachwycona. Poszło w mig. Wielkie dzieki😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Magda Długosz --Musnik22 kwietnia 2019 21:30

    Ciasto przepyszne, faktycznie taka ilość jabłek gubi się podczas pieczenia. Na dodatek jest proste i szybkie. Po upieczeniu puszyste, delikatnie wilgotne, moja rodzinka od razu je polubiła. Dzięki Aniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto często je robię

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piecze sie. Stwierdziłam ze cos nowego na święta upieke. Robie kolejne no jednw blaszks bedzie za mało na tyle ludzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale super! :)) ciasto jest takie bardzo puszyste i lekkie zniknie niestety ale szybko;-)

      Usuń
  7. Właśnie jestem po degustacji ciasta z tego przepisu i muszę przyznać, że jest wyśmienite! Polecam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietne ciasto, lekkie i w sam raz na 2 sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu ciasto przepyszne😃 właśnie ta ilość jablek i extra płatki czekolady sprawiają o wyjątkowości Twego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie piekę...miałam tylko 3 duże jabłka ale mam nadzieję że też będzie ok 🙏🥰😎

    OdpowiedzUsuń
  11. Udało się zrobiłam w dużej okrągłej blaszce na 3 jablkach i w trakcie zmniejszyłam temp do 180 bo spiekalo mi górę...wyszło super pulchne i wilgotne mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis zachęcający, zamierzam spróbować :) proszę tylko o wskazówkę jak ustawić piekarnik, tzn z termoobiegiem czy góra - dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Bez termoobiegu i grzajka góra dół. 180 st C taki standard powinno byc ok ;-)

      Usuń
  13. Ja piekę i 190 jest za dużo przypala się ��

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem w trakcie robienia! Po zamachu już czuć , że to będzie to coś!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię dzis to ciasto drugi raz. Pyszne. Przepis zapisany na stałe i na pewno jeszcze zagości w moim piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto pyszne. Polecam na wierzch orzechy włoskie w karmelu i śmietance. Sztos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię! pomysł z orzechami - wow super, muszę spróbować :))

      Usuń
  17. Jakie jabłka najlepiej? Może być szara reneta?

    OdpowiedzUsuń
  18. Robie ciasto .. Mam nadzieje ze nie wyladuje w koszu.. Z pani proporcji wyszla mi mala brytwanka 15x26cm do miski skroilam 6 standardowej wielkosci jablek (wedlug przepisu) ...dodalam polowe druga polowa zostala w misce z uwagi na to iż nie byloby mozliwosci wymieszania ich z ciastem .. Ciasta wyszlo stosunkowo za malo .. Zobacze po godzinie co z tego będzie mam nadzieje ze ciasto nie bedzie nadawalo sie do wyrzucenia.. PS.. Kolor ciasta na zdjeciu również nie adekwatny do otrzymanego wypieku .. Ani cynamonu ani kakao w przepisie aby ciasto wyszlo koloru ciemnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli bedzie wykonane zgodnie z przepisem ciasto wyjdzie jak na zdjęciach... prosze poczytac wczesniejsze komentarze (nie ma ich duzo) jezeli ilosv jablek nie zostala dana taka jak w przepisie to bedzie po prostu tyle conkot napkakał. Przepis jest genialny. Ciasto poczatkowo ma delikatnie oblepic jabłka ale potem nagle kawalki jablek sie gubią... bo tak ciasto mega rosnie a ilosv jablek nie jest przesadzona.
      Na przyszlość proszę najpierw wykonac przepis i to zgodnie z podanymy proporcjami i dopiero pozniej pisać komentarze...oby cos z tego wyszło po wprowadzonych zmianach... Pozdrawiam

      Usuń
    2. Na temat przepisu nie będę się wypowiadała bo nie robiłam go, ale z doświadczenia z innymi ciastami wiem że ciasta na sodzie mają ciemniejszy kolor po upieczeniu.

      Usuń
  19. Nie jestem mistrzem ciast i zaryzykowałam zrobilam ciasto wedlug tego przepisu .. I..... Palce lizać polecam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, że smakowało :) proste, mało skomplikowane przepisy maja to coś* w sobie!

      Usuń
  20. Ja nie jestem mistrzem pieczenia i gotowania, a to ciasto udało mi się znakomicie. Dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekłam ciacho wielokrotnie, jest przepyszne, jabłko daje jeszcze jedno więcej więc 7 i jest ideał 🤗. Dziękujemy za przepis 🌹

    OdpowiedzUsuń