czwartek, 30 czerwca 2016

Botwinka na bulionie warzywnym

Ogromnie dużo emocji dostarczają ostatnio nam - Polakom nasi piłkarze! W takim okresie nie mam za bardzo czasu na spędzanie go w kuchni, stąd też mało się tu dzieje, bo przecież piłka w grze! Z tego też powodu jak już coś ostatnio przyrządzam to z góry na parę dni:) Tak też było z botwinką - mamy na nią sezon, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Zupka wychodzi przepyszna, podana z jajkiem sadzonym( można podawać z jajkiem na twardo - ja z pewnych powodów tak przygotowanych jaj już nie zjem; stąd taki u mnie zamiennik ;-)) i świeżym koperkiem.... hmnnn nic tylko o dokładkę prosić! Nawet mój mąż, który za buraczkami jest nie bardzo - chwalił i zajadał! Polecam, póki sezon trwa i trzymam za Naszych! Finał widzę tak: Polska:Islandia


Składniki na bulion:


4-5 dużych marchewek
5 pietruszek
0,5 dużego selera
1 mały por
0,5 pęczka pietruszki zielonej
2-3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 cebule

Przyprawy:
3-4 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 0,5 pół łyżeczki pieprzu czarnego, łyżka masła.

Dodatkowo:
4-5 młodych ziemniaków
2 pęczki botwinki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
0,5 pęczka koperku


Sposób przygotowania:


Warzywa na bulion dokładnie umyć; obrać marchewkę, pietruszkę oraz seler. Opłukać por, łodygi selera naciowego i pęczek pietruszki. Cebulę obrać, pokroić na kilka grubych plastrów i na dno dużego garnka (5-6 l) , w którym będzie gotowany bulion wlać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę aby się zarumieniła/przysmażyła na mocny złoty kolor (doda to zupie smaku i ładnego koloru). Następnie do garnka wrzucić w całości wszystkie warzywa; wlać 2 l wody i dobrze przyprawić – całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 h. Po tym czasie całość przelać przez durszlak aby otrzymać czysty bulion, a warzywa pozostawić do ostudzenia.
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć; młode buraczki obrać i pokroić w kostkę a liście i łodygi poszatkować na drobno. Pokrojone ziemniaki i buraki wrzucić do bulionu i gotować do miękkości. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i podsmażyć przeciśnięte ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać pokrojoną botwinkę podsmażyć około 5 minut, po czym całość dodać do garnka - gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec pokroić w kostkę kilka marchewek, pietruszek i kawałek selera i wrzucić do bulionu. Zupę podawać z sporą ilością koperku, łyżką śmietany 18% oraz z jajkiem (ugotowanym na twardo lub tak jak ja z jajkami sadzonymi).

1 komentarz: