czwartek, 14 lipca 2016

Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym

Jutro znowu będzie pomidorowa...! I dobrze, bo taką pomidorową możemy jeść każdego dnia... Tym bardziej, że doszliśmy już do perfekcji w jej przygotowaniu. Zupa jest zrobiona na bazie bulionu z warzyw (śmiało, jak ktoś lubi/woli można dodać kawałek mięsa do bulionu) - wychodzi bardzo smaczna, lekka jednak treściwa. Polecam wypróbować nasz przepis jeśli chcesz cieszyć się intensywnie pomidorowym smakiem :)


Składniki na bulion:


4-5 dużych marchewek
5 pietruszek
0,5 dużego selera
1 mały por
0,5 pęczka pietruszki zielonej
2-3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 cebule

Przyprawy: 3-4 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 0,5 pół łyżeczki pieprzu czarnego, łyżka masła

Dodatkowo:


2 puszki z pomidorami (2x400 g)
5-7 pomidorów suszonych
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżka oliwy

Przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, duża szczypta czarnego pieprzu, 1 łyżeczka bazylii suszonej, szczypta cukru

Sposób przygotowania:


Warzywa na bulion dokładnie umyć, obrać marchewkę, pietruszkę oraz seler. Opłukać, por, łodygi selera naciowego i pęczek pietruszki. Cebulę obrać, pokroić na kilka grubych plastrów i na dno garnka, w którym będzie gotowany bulion wlać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę aby się odrobinę zarumieniła (doda to zupie smaku i ładnego koloru). Następnie do dużego garnka(5-6 l) wrzucić w całości wszystkie warzywa; wlać 2 l wody i dobrze przyprawić – całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5h. Po tym czasie całość przelać przez durszlak aby otrzymać czysty bulion, a warzywa pozostawić do ostudzenia.
Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło z odrobiną oliwy a następnie zeszklić cebulę. Po kilku minutach przecisnąć ząbki czosnku i dodać przyprawy – podsmażyć cały czas mieszając. Następnie do garnka dodać pomidory z puszki oraz suszone pomidory dokładnie wymieszać z cebulą i pod przykryciem gotować przez około 20 minut. Po tym czasie cała masę pomidorową zmiksować na papkę przy użyciu blendera a następnie przelać na sitko i nad garnkiem z bulionem masę pomidorową przecierać łyżką. Na sitko zostaną jedynie pestki i skórki, a zupa będzie gładka. Pod koniec pokroić w kostkę kilka ugotowanych wcześniej marchewek, pietruszek i kawałek selera i wrzucić do bulionu. Zupę podawać z łyżką śmietany 18%, ze świeżo poszatkowaną pietruszką oraz z ugotowanym makaronem lub ryżem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pomidorówkę, muszę spróbować dodać tych suszonych pomidorów, bo tego jeszcze nie robiła, a pewnie zupka smaczniejsza. Co do bulionu to fajny jest koncentrat bulionu z krakusa, jest do wyboru warzywny albo drobiowy, bez żadnych konserwantów.

    OdpowiedzUsuń