Sernik ten, w minionym roku został okrzyknięty numerem 1 w moim domu! Każdy kęs, każda jego porcja budziła ogromny zachwyt u wszystkich którzy mieli okazję go skosztować... Sernik postanowiłam zrobić jeszcze raz na święta:) - świetnie pasował na ten czas, a to za sprawą przyprawy piernikowej, która jest wyczuwalna w spodzie ciasta. Sernik mimo, że nie wygląda jest dość lekki, nawet człowiek nie spostrzeże się kiedy go zabraknie na talerzu! ;-) Zatem, jeśli lubisz śliwki w czekoladzie lub ciekawe smakowo serniki, to ten sernik jest właśnie dla Ciebie! Przepis dostałam od kolegi z pracy, w spodzie zamiast herbatników były krakersy i orzechy - ja jednak wprowadziłam kilka małych zmian. Podkreślam, sernik smakuje tak jak wygląda...! Wykonanie sernika z przepisu jest dość czasochłonne ale naprawdę warto! Polecam, nie tylko od święta.
Składniki na spód:
200-220 g herbatników Petit Beurre
0,5 kostki masła (100 g)
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka miodu płynnego
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
4 jajka
150 g śmietanki 18%
150 g cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
100 g śliwek suszonych
Polewa czekoladowa:
70 g śliwek suszonych
100 g śmietanki 30%
3/4 tabliczki czekolady gorzkiej
1/4 tabliczki czekolady mlecznej
1 płaska łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
Sposób wykonania:
Herbatniki przy pomocy wałka lub blendera rozdrobnić. Masło i miód roztopić w mikrofalówce lub w garnku, dodać do pokruszonych ciastek oraz dodać przyprawę i odrobinę miodu – całość dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem, a następnie przełożyć do niej masę z ciastek i mocno ubić spodem szklanki, tak aby cały spód był równomiernie pokryty. Tortownicę (średnia 25 cm) na około 30 minut wsadzić do lodówki. W tym czasie śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
Masa serowa: do miski przełożyć ser, dodać śmietankę, miksować na wolnych obrotach przy tym powoli dodawać cukier, cukier waniliowy i budyń. Do masy serowej wbijać stopniowo jajka – chwilę miksować do momentu aż masa będzie jednolita. Następnie, boki tortownicy wysmarować niewielką ilością masła i obsypać pokruszonymi herbatnikami lub bułką tartą. Na spód herbatnikowy rozłożyć pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone i wyłożyć masę serową. Sernik piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 st C. Sernik po tym czasie zostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Polewa: Do garnka wlać śmietankę i małym ogniu ją podgrzać, następnie do śmietanki dodać kawałki czekolady i mieszać aż całkowicie się rozpuści. W kubku z gorącą wodą rozpuścić żelatynę i przelać ją do polewy czekoladowej. Na wierzch sernika rozłożyć pokrojone śliwki, wylać polewę i zostawić aż wystygnie. Sernik włożyć na parę godzin do lodówki.