Składniki na biszkopty kakaowe:
10 jajek
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżek kakao ciemnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Polecam upiec dwa blaty ciasta osobno, każdy z połowy podanych składników! Zatem należy ubić białka (z 5 jajek) ze szczyptą soli przy tym stopniowo dodając cukier. Gdy już białka będą sztywne, dodać pojedynczo żółtka wciąż ubijając. Następnie przesiewać mąkę, kakao i proszek, przy tym miksować całość na bardzo wolnych obrotach lub delikatnie mieszać dużą łyżką. Masę wylać na blachę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia lub folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180st C przez około 25 minut. Po tym czasie nie wyciągać od razu ciasta, aby po prostu nie opadło. Jest to ciasto biszkoptowe i ma do tego tendencje, więc lepiej pozostawić je przez pewien czas w uchylonym piekarniku. Z drugą porcją składników postępujemy analogicznie.
Składniki na ciasto orzechowe:
2 opakowanie orzechów laskowych (200g)
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, następnie wciąż ubijając dodawać powoli cukier. Orzechy pokroić na bardzo drobno (można to zrobić przy użyciu blendera) i dodać do masy. Mąkę, budyń i proszek stopniowo przesiewać do masy i delikatnie mieszać, tak aby w miarę możliwości masa nie straciła na swojej puszystości. Na przygotowaną blachę (40x25) wylać masę i piec około 40 minut w temperaturze 160st C.
Składniki na krem:
5 żółtek
0.5 szklanki mleka
5 łyżek cukru
1 kostka masła (200g)
1 łyżeczka pasty waniliowej
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko, wrzucić żółta i cukier – całość lekko roztrzepać i gotując na małym ogniu mieszać aż do uzyskania lekko gęstniejącej masy. Dodatkowo przygotować jeden budyń waniliowy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie utrzeć masło i stopniowo dodawać ostygniętą masę oraz budyń. Całość miksować do momentu uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo:
2 puszki masy krówkowej (2x533g, ja użyłam z firmy Gostyń)
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
2 batony Snikers
600 g śmietanki tortowej 36%
5 łyżek cukru pudru
Składanie ciasta w jedną pyszną całość:
Na pierwszy blat kakaowego ciasta wyłożyć masę krówkową i równomiernie rozsmarować. Następnie położyć na masę ciasto orzechowe, na którym rozprowadzić krem. Na krem położyć drugi blat ciasta kakaowego. Na wierzch wyłożyć ubitą z cukrem pudrem śmietankę i rozprowadzić równomiernie. Na koniec śmietanę posypać startą czekoladą i posiekanymi batonikami Snikers. Ciasto przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce i się już później nim tylko delektować!