Cały czas trwa sezon na ogórki kiszone i małosolne więc trzeba to wykorzystywać - lekka i bardzo smaczna zupka o intensywnym smaku ogórków kwaszonych i pachnąca świeżym koperkiem mhmm - to najlepsza propozycja na obiadek - i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam ogórków kiszonych! Jest to jedna z podstawowych zup jakie trzeba od czasu do czasu koniecznie zjeść. Polecam.
5 ogórków kiszonych
4 marchewki
2 pietruszki
Kawałek selera
1 duża cebula
Pół natki zielonej pietruszki
Natka koperku
1,5l wody
100ml śmietanki
5-7 małych młodych ziemniaczków
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru i papryki słodkiej, odrobina lubczyku suszonego, ziele angielski, liść laurowy
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kosteczkę. Do garnka wlać wodę, wsypać drobno pokrojone warzywa, dodać ziele, liść i po szczypcie pozostałych przypraw – gotować około godziny na niedużym ogniu aby otrzymać warzywny wywar. Ziemniaczki obrać lub dobrze umyć pokroić na ćwiartki i wrzucić do pozostałych warzyw. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić, natki pietruszki i koperku poszatkować. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucić cebulę i ją lekko zeszklić. Następnie do cebulki wrzucić łyżeczkę masła i starte ogórki i tak poddusić je przez około 5 minut, po tym czasie dodać śmietany wszystko wymieszać i wrzucić do garnka z warzywami. Na sam koniec dodać koperek oraz pietruszkę i doprawić do smaku. Zupkę również można ugotować na wywarze z cielęciny lub z drobiu.
Składniki:
5 ogórków kiszonych
4 marchewki
2 pietruszki
Kawałek selera
1 duża cebula
Pół natki zielonej pietruszki
Natka koperku
1,5l wody
100ml śmietanki
5-7 małych młodych ziemniaczków
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru i papryki słodkiej, odrobina lubczyku suszonego, ziele angielski, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kosteczkę. Do garnka wlać wodę, wsypać drobno pokrojone warzywa, dodać ziele, liść i po szczypcie pozostałych przypraw – gotować około godziny na niedużym ogniu aby otrzymać warzywny wywar. Ziemniaczki obrać lub dobrze umyć pokroić na ćwiartki i wrzucić do pozostałych warzyw. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić, natki pietruszki i koperku poszatkować. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucić cebulę i ją lekko zeszklić. Następnie do cebulki wrzucić łyżeczkę masła i starte ogórki i tak poddusić je przez około 5 minut, po tym czasie dodać śmietany wszystko wymieszać i wrzucić do garnka z warzywami. Na sam koniec dodać koperek oraz pietruszkę i doprawić do smaku. Zupkę również można ugotować na wywarze z cielęciny lub z drobiu.
Podobne posty: