Bardzo często te batoniki kupowałam, bo je uwielbiam po prostu... Pomyślałam, czemu nie zrobić by ich samemu?! Po paru próbach, udało się! Otrzymałam idealne batony, które nie odbiegają od pierwowzoru. Proporcje są bardzo dobre, gdyż za dużo składników może spowodować, że ich nadmiar znajdzie się na dnie foremki, a całość będzie się kleiła do palców.Można też zrobić takie batony wykorzystując płatki Nesquika czy Chocapika! :) Zatem jeśli jesteś takim łasuchem jak ja, albo chcesz swoim dzieciakom zrobić niespodziankę, to te batony są właśnie dla Ciebie!
2 duże szklanki ( poj.330ml) płatków śniadaniowych Cini minis
1,5 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki w proszku
1 łyżka mleczka słodzonego z tubki
1 tabliczka białej czekolady
W garnku rozpuścić masło i dodać miodu, delikatnie podgotować cały czas mieszając. Następnie dodać do garnka mleko słodzone, śmietankę i pomieszać. Do sosu wsypać płatki i wymieszać je bardzo dokładnie, aby każdy płatek był lśniący i skąpany słodkim lepiszczem. Następnie do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki(30x12) wyłożyć płatki i przy pomocy łyżki ostrożnie je poprzyciskać i przykryć od góry papierem i wsadzić do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie, na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Z keksówki wyjąć zawartość, ponownie wyłożyć ją papierem i przelać na dno czekoladę – równo ją rozprowadzić. Na czekoladę położyć sklejone płatki, w takiej samej pozycji jak były wcześniej i z powrotem wsadzić do lodówki na godzinkę. Ja batoniki trzymałam w lodówce przez całą noc.
Składniki:
2 duże szklanki ( poj.330ml) płatków śniadaniowych Cini minis
1,5 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki w proszku
1 łyżka mleczka słodzonego z tubki
1 tabliczka białej czekolady
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozpuścić masło i dodać miodu, delikatnie podgotować cały czas mieszając. Następnie dodać do garnka mleko słodzone, śmietankę i pomieszać. Do sosu wsypać płatki i wymieszać je bardzo dokładnie, aby każdy płatek był lśniący i skąpany słodkim lepiszczem. Następnie do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki(30x12) wyłożyć płatki i przy pomocy łyżki ostrożnie je poprzyciskać i przykryć od góry papierem i wsadzić do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie, na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Z keksówki wyjąć zawartość, ponownie wyłożyć ją papierem i przelać na dno czekoladę – równo ją rozprowadzić. Na czekoladę położyć sklejone płatki, w takiej samej pozycji jak były wcześniej i z powrotem wsadzić do lodówki na godzinkę. Ja batoniki trzymałam w lodówce przez całą noc.
Podobne posty: