sobota, 18 maja 2013

Bakłażan faszerowany warzywami i Kuskusem - Kuszący!

Pomysł na bakłażan! Taa-damm.. Oto i on. Pomysł na zdrowy i pyszny obiad z warzywami w roli głównej. Praktycznie można w tym przepisie troszkę zaszaleć i to co nam w dłoń wpadnie, śmiało tu można dorzucić (oczywiście w granicach rozsądku;-)). Tak było w moim przypadku...Hmm. To świetna alternatywa do bakłażanu z dobrze znanym farszem z mięsa mielonego z ryżem. Naprawdę jest bardzo smaczny i co ważne wygląda apetycznie.

bakłażan faszerowany

Składniki:


2 bakłażany
3-4 pomidory
1 duża cebula
Pęczek szczypiorku
0.5 pęczku natki pietruszki
1 mała marchewka
5-6 pieczarek
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki kuskusu
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, papryka czerwona, bazylia suszona

bakłażan faszerowany

Sposób przyrządzenia:


Rozpoczynamy od przygotowania bakłażanów: umyte bakłażany przekroić wzdłuż na połowę, a następnie wydrążyć środek zostawiając ścianki o grubości 1cm. Tak wydrążone bakłażany dobrze posolić i odstawić na czas szykowania nadzienia. Miąższ pokroić w grube kosteczki i także posolić, wymieszać i zostawić na jakiś czas. Do miski wsypać pół szklanki kuskusu z odrobinką soli i zalać gorącą wodą tak aby tylko go lekko przykryć – zostawić do czasu, aż woda całkowicie się wchłonie. Nadzienie: pomidory sparzyć i pokroić w ósemki; pieczarki, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach i jeszcze poszatkować pęczki szczypiorku i pietruszki. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulkę. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodać pomidory i dusić aż lekko zmiękną. Dobrze jest już stopniowo doprawiać farsz według uznania. Do składników na patelni dorzucić pieczarki i marchew – poddusić, cały czas mieszając do momentu, aż w woda w większości odparuje. Pod koniec wrzucić czosnek, szczypior, pietruszkę i kostki ze środka bakłażanu, jednak przed tym dobrze jest je jeszcze opłukać z nadmiaru soli. Całość dusić przez około 8-10 minut i jeśli jest jeszcze taka potrzeba to doprawić. Następnie do warzywnego farszu dodać przygotowany kuskus, dobrze wszystko ze sobą wymieszać i opłukane bakłażany nadziewać aż po same brzegi. Tak przygotowane bakłażany zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stC. Na 5 minut przed końcem pieczenia można bakłażany posypać startym serem i podawać gorące.

bakłażan faszerowany

wtorek, 14 maja 2013

Czekoladowy sernik z michałkami na kruchym spodzie

Co tu dużo pisać?! Po prostu mega czekoladowy sernik! Wyszedł mi idealnie, był wilgotny, puszysty i zwyczajnie pyszny. Całej rodzinie bardzo smakował, mąż powiedział: "smakuje jak michałek..." i niestety, ale szybko się skończył... taki był, taki dobry!

czekoladowy sernik z michałkami

Składniki:


300g herbatników kakaowych Petit Beurre
150g masła

0,8-1 kg zmielonego sera białego
1 szklanka cukru pudru
15 g cukru wanilinowego
3 jajka
4 łyżki kakao
1 budyń śmietankowy
3 łyżki śmietany 12%
1 tabliczka czekolady mlecznej
10-15 michałków

czekoladowy sernik z michałkami

Sposób przygotowania:


Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła, następnie dobrze pokruszyć herbatniki przy użyciu blendera lub wałka. Do miski wrzucić rozdrobnione herbatniki, wlać masełko i dokładnie całość wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, przełożyć masę z herbatników i rozłożyć ją równomiernie – mocno ubijając, można sobie pomów używając spodu szklanki. Dodatkowo warto uformować z tej masy brzegi na wysokość tortownicy, a następnie włożyć ją do lodówki na czas szykowania masy serowej. Do miski wrzucić ser, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao – i wszystko wymiksować. Czekoladę i michałki rozpuścić na kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Do masy serowej dodać stopniowo jajka, cały czas ucierając, później wrzucić budyń w proszku, śmietankę i wreszcie czekoladę – wszystko połączyć na jednolita masę. Na herbatnikowy spód wylać naszą masę serowo – czekoladową i ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia, w ciasto wbić patyczek do szaszłyków i sprawdzić czy masa w środku jest już upieczona tj. gdy po wyjęciu patyczka nie ma śladu masy. Najlepiej zostawić go do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku, dzięki temu nasz sernik nie opadnie. Wierzch sernika można polać roztopioną czekoladą lub posypać startą czekoladą według upodobania.

czekoladowy sernik z michałkami

poniedziałek, 6 maja 2013

Leczo z cukinią i spółką

Dokładnie takie leczo chodziło za mną przez kilka dni... Potrawa bardzo popularna bo jest po prostu smaczna. Tyle ile rodzin, tyle jest jej wersji ale co tu najistotniejsze - leczo zawsze wychodzi, jest nieskomplikowane i no zwyczajnie smaczne. Co tu dużo pisać!? Zgłodniałam :)

leczo

Składniki:


2 cukinie długie
2 cebule
4 pomidory
1 papryka czerwona
1 kiełbasa śląska
10 dkg boczku wędzonego
10 dkg szynki wędzonej
2 ząbki czosnku
Kilka listków bazylii
Przyprawy: sól, pieprz czarny,papryka czerwona słodka, papryka ostra w płatkach

leczo

Sposób przygotowania:


Wszystkie warzywa pokroić w kostkę; kiełbasę , szynkę i boczek także. W garnku rozgrzać oliwę, następnie wrzucić cebulę, lekko ją podsmażyć, do cebuli dorzucić pokrojone wędliny i przez 5 minut smażyć. Później do garnka wrzucić paprykę i dusić przez 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pomidory, doprawiamy według uznania i dusimy na niedużym ogniu. Później gdy już pomidory rozmiękną, dodać cukinię, czosnek i bazylię. Wszystko dobrze ze sobą połączyć, od czasu do czasu przemieszać i dusić powoli jeszcze około 20 minut. Leczo podawać gorące z bułką lub chlebem.

leczo

Podobne posty:

piątek, 3 maja 2013

Ekspresowe ciasteczka z czekoladą

Telefon: Hej! wpadniemy za godzinkę, co Wy na to?! Nie raz mieliśmy taką sytuację, dlatego warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie! Szybko i prosto można z niego wyczarować wspaniałe cuda! To każdy wie. Tym razem trzeba było zrobić coś do kawy i padło na słodycz w postaci ciasteczek z czekoladą. Kruche i lekko cieplutkie, o smaku pomarańczy świetnie smakują i szybko znikają.

ciasteczka z czekoladą

Składniki:


Ciasto francuskie gotowe (ok. 300g)
1 tabliczka czekolady (ja dałam czekoladę z Rossmana - Das Exquisite o smaku pomarańczy)
1 jajko
0.5 tabliczki czekolady białej
Garść migdałów w płatkach

ciasteczka z czekoladą

Sposób przygotowania:


Ciasto francuskie rozwinąć i przy pomocy noża pociąć je w nieduże prostokąty lub kwadraty. Na każdy położyć po kostce czekolady, tak aby zawijając ciasto otrzymać mniejszy prostokącik lub trójkąt. Przy pomocy widelca zlepić wszystkie krawędzie, szczelnie zamykając zawartość. Każde ciasteczko posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez 20 minut w temperaturze 180st C. Na kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę i gdy już nasze ciastka lekko ostygną ozdobić je polewą i posypać płatkami migdałowymi. Smakują idealnie, gdy są lekko ciepłe!

ciasteczka z czekoladą

czwartek, 25 kwietnia 2013

Filet z sandacza pod zieloną i chrupiącą pierzynką

Ryby jeść (po)trzeba! Są O-mega zdrowe, więc należy je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ja osobiście uwielbiam jeść ryby wędzone, smażone, pieczone - prawie każde, może mniej te z puszki... Niedawno zrobiłam filety z sandacza ale żeby było jeszcze bardziej zdrowo' postawiłam na zieleń, a dokładniej na zieloną mieszankę z natki pietruszki, koperku i rzeżuchy. Chrupkości i ciekawego smaku dodatkowo dodały prażone bakalie - jednak muszę tu podkreślić, że jest to dobre połączenie tylko gdy filety nie mają ości! Całość prezentuje się i smakuje idealnie.

filet z sandacza

Składniki:


500 g filetów z sandacza
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
Odrobinę rzeżuchy (opcjonalnie)
Sok z połowy cytryny
Garść słonecznika łuskanego
Garść migdałów w płatkach
Przyprawy: sól, pieprz czarny

filet z sandacza

Sposób przygotowania:


Filety rozmrozić, a następnie skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z każdej strony. Pietruszkę, koperek poszatkować i wrzucić do miski, dorzucić rzeżuchę. Następnie suchą patelnią rozgrzać, wrzucić na nią słonecznik, płatki migdałów i prażyć do czasu aż nabiorą ładnego koloru. Podprażone bakalie dorzucić do miski z zielonymi składnikami i wszystko dobrze wymieszać. Później poszczególne filety sandacza ułożyć na folii aluminiowej, a następnie na każdy z nich położyć dodatki i szczelnie zawinąć folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 25 minut, przy czym na 5 minut przed zakończeniem pieczenia otworzyć folię aby sok częściowo odparował.


Podobne posty:

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Roladki schabowe a'la Śląskie

Roladki schabowe są bliskie mojemu sercu, ponieważ zawsze były w naszym niedzielnym menu! Moja mama robi najlepsze rolady śląskie, ja aż tak pysznych nie potrafię zrobić ale te, które sama robię też mi bardzoo smakują. Dobrze jest zrobić trochę więcej farszu, który później jest świetnym składnikiem sosu. Roladki podawać z kluseczkami śląskimi czy ziemniakami i surówką a wszystko razem utworzy naprawdę pyszny obiadek.



Składniki:


0.5 kg schabu
2 cebule
3 ogórki kiszone
ok. 50g kiełbasy żywieckiej w plasterkach
ok. 10g sera żółtego (kilka plasterków)
150g kiełbasy gospodarza
Kilka plastrów szynki gotowanej
Pół pęczka pietruszki
4 łyżki musztardy sarepskiej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, zioła dalmatyńskie, ziele angielskie, liść laurowy

roladki schabowe

Sposób przygotowania:


Mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm, każdy rozbić tłuczkiem używając przy tym folii spożywczej. Ogórki, cebulę, kiełbasę i szynkę pokroić w kosteczkę, pietruszkę poszatkować i wszystko ze sobą wymieszać. Każdy plaster posolić, popieprzyć, a następnie na każdy położyć plaster sera, parę plasterków kiełbasy żywieckiej i posmarować je musztardą. Później nałożyć pokrojone składniki i zwijać każdy plaster w roladkę, tak aby nadzienie było całkowicie zamknięte w mięsie i przy pomocy wykałaczek dokładnie pospinać w roladki. Każdą roladę wstępnie podsmażyć na patelni, aby lekko nabrały rumianego koloru. Następnie wszystkie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię, na której wcześniej rolady były podsmażone, wlać 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać pozostałe farsz - zamieszać i przelać do naczynia z roladkami. Dodać liść laurowy, ziele i wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160st C. Piec pod przykryciem około 50-60 minut. Po tym czasie roladki będą gotowe, sos jaki otrzymamy należy lekko zagęścić zasmażką.

roladki schabowe
Podobne posty:

piątek, 19 kwietnia 2013

Sernik na zimno 'Wiśniowy sad'

Wiosna przyszła, bo skusiła się na ten sernik! Sernik na zimno o smaku wiśniowym, jest tak pyszny, że sama zjadłam prawie połowę. Jego zrobienie wymaga trochę czasu, bo dobrze jest go zostawić na noc w lodówce ale warto... Jedyną wadą tego sernika jest to, że szybko znika!

sernik wiśniowy

Składniki:


Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
Szczypta soli

Masa serowa:
1 kg twarogu aksamitnego (z wiaderka)
2 galaretki wiśniowe
1 puszka czereśni z syropie (420g)
1-2 galaretka agrestowa

sernik wiśniowy

Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przyrządzenia galaretek – agrestową zrobić według przepisu na opakowaniu, natomiast wiśniowe galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do ostudzenia. Następnym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Żółtka od białek oddzielić, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, później stopniowo dodawać cukier. Następnie do piany wrzucać żółtko po żółtku cały czas jeszcze ubijając. Na sam koniec przesiewać bardzo powoli mąkę z proszkiem i delikatnie całość mieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec przez 40 minut w temperaturze 170st C. W tym czasie do dużej miski przełożyć ser do którego dodać lekko stężoną galaretkę wiśniową i całość zmiksować na gładką i jednolitą masę, a następnie odstawić do lodówki aby się ścięła. Czereśnie odsączyć z syropu i wydrylować. Upieczony biszkopt, gdy już ostygnie skropić syropem z czereśni. Do chłodzonej masy serowo-wiśniowej wrzucić czereśnie i wyłożyć na biszkopt – wstawić do lodówki na około godzinkę(ja wstawiłam na zamrażarki i trwało to krócej). Po tym czasie na wierzch wylać galaretkę agrestową i zostawić sernik najlepiej na całą noc.

sernik wiśniowy

sernik wiśniowy

Podobne posty:

czwartek, 11 kwietnia 2013

Grzanki z anchois, pomidorami i mozzarellą

Pyszne i chrupiące grzanki z anchois, mozzarellą i pomidorami to idealna propozycja na przekąskę imprezową czy też szybką kolację! Zawsze jak chodzimy do naszych znajomych, te właśnie grzanki królują na ich stole - znikają w mig, co świadczy tylko o tym jak są znakomite. Podawać je na gorąco, bo tak smakują najlepiej! Polecam.

grzanki z anchois

Składniki:


1 długa bagietka
3 duże pomidory
1 mała puszka filetów anchois
Ser mozzarella (ja dałam w plasterkach)
Odrobina masła - do smarowania
Przyprawy: bazylia suszona, szczypta pieprzu czarnego, soli i cukru

grzanki z anchois

Sposób przygotowania:


Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić je do miski i przyprawić do smaku. Bagietkę pokroić pod kątem lub po prostu na mniejsze kawałki. Następnie każdą z kromek posmarować odrobiną masła, położyć ser w plasterkach lub starty, pomidory i po fileciku anchois na wierzch. Piekarnik rozgrzać do 180st C i piec nasze grzanki około 10-15 minut.

grzanki z anchois

wtorek, 9 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwiniami - ten znakomity!

Serniki mnie nie kochają, ale ja kocham serniki! I ten darzę ogromną miłością, bo to pyszne cudo zawsze się udaje, a smakuje hmm to już ciężko opisać...- zapewne każdy z Was już miał tę przyjemność go spróbować. Sernik ten musiał tu znaleźć, bo póki co, jest królem serników w mojej kuchni. Więcej już słodzić nie będę, bo zwyczajnie jest on Idealny.

sernik z brzoskwiniami

Składniki na ciasto:


1 kostka miękkiego masła (200 g)
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
4-5 łyżek kakao ciemnego
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej

Do miski wrzucić powyższe składniki i wyrobić z nich ładne, lśniące ciasto. Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, owinąć je folią i wsadzić do zamrażarki na około 30 minut. W tym czasie mamy czas na masę serową.

sernik z brzoskwiniami

Składniki na masę serową:


1 kg twarogu aksamitnego (ja użyłam gotowego z wiaderka)
0.5 kostki miękkiego masła (100 g)
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
1 szklanka cukru
3 jajka

Jajka utrzeć z cukrem, później dodać miękkie masełko cały czas miksując. Następnie do masy dodać budyń w proszku i stopniowo partia po partii dodawać twaróg i cały czas ucierać do uzyskania gładkiej masy.

Dodatkowo:
Brzoskwinie w syropie – duża puszka
6 białek
3/4 szklanki cukru
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Brzoskwinie pokroić w niewielką kostkę.

Sposób przygotowania całości:


Pierwszą część ciasto wyjąc z zamrażarki i przy pomocy tarki lub po prostu odrywając kawałeczek po kawałku pokrywać dno przygotowanej blachy (25x40). Następnie wyłożyć masę serową, na którą rozrzucić pokrojone brzoskwinie. Później całość równomiernie pokryć pianą i na koniec zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Ciacho piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut.

sernik z brzoskwiniami

Podobne posty:

sobota, 6 kwietnia 2013

Makaron muszelki z groszkiem i spółką czyli Pasta e piselli

Pogoda nie zachęca do niczego, więc uciekam się do gorącej, włoskiej kuchni - tak, aby przynajmniej cieplej mi się na duszy zrobiło...Danie przygotowuje się dość szybko i nie jest skomplikowane. Bardzo smaczne i idealne na obiad, bo większość składników na pewno mamy w swojej kuchni.
A ja się pytam... Wiosno gdzie jesteś!? Jak ciebie tu zwabić?!

makaron z groszkiem

Składniki:


400 g makaronu muszelki
2 cebule
200 g  szynki w plasterkach
200 g boczku
2 kabanosy
200 g zielonego groszku
500 ml bulionu warzywnego
Pęczek szczypiorku
2 jajka
10 g sera żółtego
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryczka chilli w płatkach

makaron z groszkiem

Sposób przygotowania:


Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy lub masła. Cebulę, szynkę, kiełbasę i kabanosy pokroić na małe kosteczki, a następnie podsmażyć wszystko na patelni z rozgrzaną oliwą. Gdy już nasze składniki będą dobrze podsmażone, najlepiej wrzucić je do garnka z makaronem. Do makaronu dodać także groszek i zalać bulionem – całość gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku według uznania. Po tym czasie, do makaronu wbić roztrzepane jajka i wciąż podgrzewając - dokładnie mieszać przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać drobno starty ser, posiekany szczypiorek i podawać na gorąco!

makaron z groszkiem

Podobne posty: