Gdy po raz pierwszy skosztowałam tego ciasta, a było to dość dawno na urodzinach mojej koleżanki, to już wiedziałam, że to będzie jedno z moich ulubionych ciast... Ciasto bananowo-toffi jest zwyczajnie pyszne, pomimo tego, że w cieście jest spora ilość słodkiego kajmaku wcale nie jest bardzo słodkie. Ciekawy, bo lekko słonawy smak nadaje ciastu - spód z ciastek Digestive, śmietana dodaje lekkości, z kolei banany w tym połączeniu dają już kompletną i idealną całość. Ciasto przyrządza się bardzo szybko, przepis jest bardzo prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Bardzo polecam!
Składniki:
220g ciastek Digestive
0.5 kostki masła (100g)
1 puszka masy krówkowej (ja dałam
firmy Gostyń 510g - bardzo zalecam użycie tej masy!)
3-4 banany
400g śmietanki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
6 skruszonych herbatników kakaowych i zwykłych
Opcjonalnie: starta czekolada
Sposób przygotowania:
Ciasteczka przy pomocy wałka lub blendera rozdrobnić. Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku i dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem, a następnie przełożyć do niej masę z ciastek i mocno ubić spodem szklanki, tak aby cały spód był równomiernie pokryty. Tortownicę na około 15 minut wsadzić do lodówki. Puszkę z kajmakiem włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, po to aby lepiej się później rozprowadzał. Banany obrać i pokroić je w plasterki 0,5cm. Następnie na ciasteczkowy spód, wyłożyć masę krówkową, i poukładać kawałki banana. Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno i przykryć ją banany. Śmietanę według upodobania posypać można pokruszonymi herbatnikami lub startą czekoladą. Ciasto najlepiej zostawić w lodówce przynajmniej na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.