środa, 11 grudnia 2013

Drożdżowe bułeczki z niespodzianką - na imprezę!

Zbliżały się urodziny mojej siostry i pomyślałam, że fajnie byłoby zrobić coś innego... coś, co byłoby smaczną zagryzką zamiast chleba do sałatek czy bigosu. Bułeczki drożdżowe z niespodzianką w środku wyszły po prostu świetnie! Bułeczki w sam raz, były na kilka kęsów i do piwka. Na ciepło sprawdziły się rewelacyjnie! Fajna propozycja nie tylko na imprezowe wieczory, ale także na drugie śniadanie do pracy czy szkoły- wiem bo wypróbowałam. Polecam!

Drożdżowe bułeczki

Składniki na ciasto:


0,8-0,9 kg mąki (dodatkowo do posypania)
0,5l mleka
0,5 kostki drożdży babuni (50g)
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
2 łyżki sody oczyszczonej
Dodatkowo: sezam, siemię lniane, mak

Składniki do środka:


200-250g sera żółtego w plasterkach lub w wiórkach
100g schabu z wędzarni
150 szynki jamon serrano
3 kabanosy
Przyprawy: oregano

Sposób przygotowania:


Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdży, cukru i wymieszać, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Następnie do składników w misce, dodać roztopionego masła, soli i stopniowo przesiewać mąkę mieszając całość drewnianą łyżką. Później już trzeba wyrabiać ciasto ręcznie tak aby było gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować sobie składniki, które będą zamknięte w środku bułki: pokroić szynki, kabanosy oraz pokroić na mniejsze kawałki ser. W naczyniu w około 0,5l wody rozpuścić sodę. Następnie, wyrośnięte ciasto podzielić na kulki o średnicy 5-7cm, każdy kawałek ciasto rozwałkować na podłużne placki. Na każdy z nich, położyć pokrojone składniki i zawijać szczelnie – ukształtować według upodobań. Każdą bułeczkę zamoczyć w wodzie z sodą, a następnie obsypać sezamem lub siemieniem. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 220st C przez około 10-12 minut.

Drożdżowe bułeczki

5 komentarzy: