Tort w kolorach tęczy nie tylko dla najmłodszych! Taki oto właśnie oryginalny tort sprawiłam ostatnio na urodziny mojemu tacie! Zrobił ogromne wrażenie nie tylko na samym solenizancie ale i pozostałym gościom- bo przecież czegoś takiego jeszcze nie było. Dość nietypowy torcik bo wzbudza duże emocje a tak zaskakująco prosto się go wykonuje...(przepis znalazłam na stronie tosiakowo.pl). Zrobienie takiego cuda jest trochę czasochłonne ale to tylko za sprawą czasu pieczenia. Tęczowy tort jest tortem biszkoptowym przełożonym kremem śmietankowym zatem jest więc tortem lekkim, za jakim przepada większość z nas. Polecam zrobienie tego tortu dla samych wrażeń jakie niesie on za sobą! Bo najlepszym momentem jest, gdy nakłada się na talerz pierwszy kawałek...
Poniżej składniki na tort o średnicy 27cm.
Składniki:
16 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
16 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Barwniki spożywcze w proszku (czerwony, pomarańczowy, żółty, niebieski i zielony)
3 kremy śmietankowe do tortów
Dodatkowo: posypka dekoracyjna – perełki, motylki
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od zrobienia masy biszkoptowej. Oddzielić żółta od białek, a następnie ze szczyptą soli białka ubić na sztywno. Do ubitej piany powoli dodawać cukier przy tym cały czas ubijać. Później do sztywnej i lśniącej piany dodawać stopniowo żółtko po żółtku. Mąkę i proszek wsypać do przesiewacza lub sita, następnie powoli je przesiewać do masy i całość delikatnie mieszać na bardzo wolnych obrotach albo dużą łyżką. Następnie trzeba przygotować 6 miseczek o podobnej wielkości i przelać do każdej jednakową porcję ciasta. W następnej kolejności barwimy ciasto, wystarczy niewielka ilość takiego barwnika aby otrzymać intensywny kolor! Ja miałam 5 sztuk takich barwników – szósty kolor, fioletowy otrzymałam z fuzji barwnika czerwonego i niebieskiego. Później, gotowe już zabarwione ciasto przełożyć najlepiej do jednorazowych aluminiowych foremek o średnicy 27cm. Każdy kolorowy spód piec w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotować krem. Ja użyłam gotowców do których dodatkowo dodałam pół kostki miękkiego masła i odstawiłam do lodówki. Gdy już nasze kolorowe biszkopty ostygną – czeka nas zabawa z łączeniem tęczowego tortu w całość! Rozpocząć od spodu w kolorze fioletowym, przełożyć kremem, później postąpić podobnie i układać odpowiednio kolor niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na końcu czerwony. Całość, resztą masy ładnie pokryć i ozdobić według swojego upodobania. Można posypać kolorową posypką, żelkami lub czekoladowymi kolorowymi kulkami. Kolorowo polecam!