środa, 21 sierpnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i orzechami

Uwielbiam połączenia szpinaku z kurczakiem - lubię tę kombinację w różnoraki sposób urozmaicać! Tym razem padło na orzechy włoskie, liście mięty oraz odrobinę ostrości w postaci sosu z papryczki chilli. Efekt jaki z tej fuzji uzyskałam jest naprawdę bardzo smaczny... - jednak podstawowa wersja tego dania jest równie pyszna. Polecam!

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i orzechami

Składniki na naleśniki (tu znajdziesz cały przepis):


2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miękkiego masła

Składniki na farsz podstawowy:


400-500g filetu z kurczaka
1/4 kostki masła (50g)
450g mrożonego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru trzcinowego, suszony rozmaryn, sos Piri-piri (parę kropel), curry

Dodatkowo:

10 liści świeżej mięty ogrodowej
7-10 łuskanych orzechów włoskich
Szczypta gałki muszkatołowej

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i orzechami

Sposób przyrządzenia:


Do miski najpierw wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę, sól, cukier, masło i dodatkowo jogurt – czyli po prostu wszystkie składniki – i przy pomocy miksera wszystkie dobrze ze sobą połączyć. Cienką warstwę wylać na rozgrzaną patelnię(bez dodatkowego tłuszczu) i piec około minutę z każdej strony. Filet z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Marynata do kurczaka: do miseczki wlać 3 łyżki oliwy, dodać parę kropel sosu piri-piri lub szczyptę ostrej papryki, łyżeczkę curry oraz roztarty w moździerzu rozmaryn a następnie dodać do kawałków kurczaka dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie na rozgrzaną patelnię przełożyć kawałki kurczaka z całą marynatą i smażyć do złotego koloru. Do moździerza wrzucić orzechy włoskie, szczyptę gałki oraz liście mięty i dobrze wszystko ze sobą rozgnieść – dodać do podsmażonych kawałków i podprażyć jeszcze całość prze 2-3 minuty. W garnku roztopić masło, dodać szpinak i czekać aż się rozpuści od czasu do czasu przemieszać. Następnie do szpinaku przecisnąć przez praskę ząbki czosnku i doprawić według upodobania solą i pieprzem oraz odrobinką cukru. Gdy już woda całkowicie już odparuje dodać śmietany i dusić jeszcze około 2-3 minuty. Pod koniec duszenia dodać kawałki kurczaka i tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki. Świetnie smakują na zimno, na ciepło; podawać śmiało można je z sosem czosnkowym i startym serem żółtym.

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i orzechami

Podobne posty:

środa, 14 sierpnia 2013

Gofry z bitą śmietaną - wakacyjny smakołyk

Gofry idealnie chrupiące, pięknie wypieczone - wychodzą rewelacyjnie. Pyszne z odrobiną bitej śmietany i świeżymi owocami, z nutellą, powidłami czy z samym pudrem. Kojarzą mi się tak dobrze bo jest to przysmak, którym się zajadam będąc na wakacjach nad naszym polskim morzem. Polecam!


Gofry z bitą śmietaną

Składniki:


2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
sól

Gofry z bitą śmietaną

Sposób przyrządzenia:


Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, pastę, mleko, wodę, proszek i szczyptę soli – za pomocą miksera dobrze wszystko połączyć. Oddzielić żółtka od białek. W drugiej misce ubić żółtka z olejem, a następnie dodać o pozostałych składników i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubite białka dodać do masy i delikatnie dużą łyżką wymieszać aby masa była ładnie puszysta. Konsystencja otrzymanego ciasta musi być dość gęsta. Następnie rozgrzać dobrze gofrownicę i wlewać w odpowiednim tempie ciasto i piec około 2 minut. Gofry muszą mieć ładny, równomierny kolor.

Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Muffiny waniliowe z borówkami amerykańskimi

Jeden z najprostszych przepisów na pyszne babeczki. Robi się je bardzo szybko a później już tylko znikają w tempie! Muffinki z nutką wanilii i z borówkami są bardzo smaczne, są świetne do słodkiego śniadania lub kawki. Można dodawać różne owoce i generalnie eksperymentować z dodatkami.

Muffiny waniliowe z borówkami amerykańskimi

Składniki:


2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
180g świeżych borówek amerykańskich

Muffiny waniliowe z borówkami amerykańskimi

Sposób przyrządzenia:


Mąkę, proszek, sodę przesiać do miski, dodać cukier – wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko, olej oraz pastę i używając miksera wszystkie składniki połączyć w jednolitą całość. Następnie do miski ze składnikami mokrymi, stopniowo dodawać składniki suche przy tym cały czas miksować. Opłukane i osuszone wcześniej borówki obtoczyć w łyżce mąki i dodać je do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przekładać do papilotek na całą ich wysokość. Muffiny piec w specjalnej blaszce do tego przeznaczonej przez 20-22 minuty w temperaturze 180st C. Ostudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.

Muffiny waniliowe z borówkami amerykańskimi

Muffiny waniliowe z borówkami amerykańskimi

Podobne posty:

czwartek, 8 sierpnia 2013

Tarta z rabarbarem pod pianką bezową

Tarta z rabarbarem idealnie słodka z odrobinką delikatnej kwaskowatości jaką nadaje jej właśnie rabarbar jest dość ciekawą propozycją do kawy. Pięknie się prezentuje i co ważniejsze jest bardzo smaczna. Tym smakołykiem gdzieś już na początku czerwca częstowałam kolegów i koleżanki w pracy - podobno bardzo im ta tarta smakowała i aż tyle czasu musieli oni czekać na ten przepis. Tartę można robić z innymi owocami też zapewne wyjdzie świetnie. Polecam!

Tarta z rabarbarem pod pianką bezową


Składnik na spód:


1 kostka miękkiego masła
250g mąki pszennej
150g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 łyżki migdałów w płatkach (opcjonalnie)

Składniki na krem budyniowy:


3 łyżki mąki pszennej (30g)
3 żółtka
5 łyżek cukru
400 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo:


5 białek (zostaną nam po przygotowaniu spodu i masy)
Szczypta soli
2/3 szklanki cukru pudru

5-6 łodyg rabarbaru (ok. 350g)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzenia:


Tarta z rabarbarem pod pianką bezową

Najlepiej rozpocząć od przygotowania rabarbaru: należy go dobrze umyć, następnie pokroić w nieduże kawałeczki i zasypać cukrem i cynamonem. Tak przygotowany rabarbar zostawiamy na jakiś dłuższy czas aby puścił wszystkie soki. W tym czasie przygotować ciasto na kruchy spód: do miski przesiać mąkę, dodać w kawałkach masło, wsypać cukier, dodać śmietanę i wyrabiać przez parę minut. Następnie do ciasta dodać także żółtka, łyżeczkę pasty waniliowej oraz jeśli lubimy płatki migdałów – całość zagniatamy do momentu aż ciasto będzie dobrze wyrobione i wszystkie składniki ze sobą ładnie się połączą. Tak wyrobione ciasto uwinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy je na przygotowaną blaszkę do tarty, tak aby cała była równomiernie pokryta ciastem. Tak przygotowaną formę z ciastem obciążamy (tzn.: przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem) i pieczemy spód około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Po tym czasie ściągamy papier z grochem i rumienimy ciasto jeszcze około 3-5 minut. W czasie pieczenia się spodu, najlepiej przygotować krem budyniowy. Do garnka wlać i gotować nie pełną szklankę mleka(200ml). W innym naczyniu pozostałą część mleka dobrze wymieszać z mąką, cukrem żółtkami i pastą waniliową – gdy już mleko w garnku będzie lekko bulgotać, należy do niego wlać masę i energicznie mieszać do czasu aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Krem odstawić do ostygnięcia. Później białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać powoli cukier przy tym cały czas ubijać do czasu aż białka będą lśniące i sztywne. Następnie na spód ciasta położyć krem budyniowy i dobrze go rozprowadzić. Na krem wyłożyć odsączony z soków rabarbar i na samą górę położyć i ładnie wyrównać ubite na sztywno białka. Tartę piec przez ok. 30 minut w 160st C do momentu aż beza delikatnie stwardnieje i pięknie się zarumieni.

Tarta z rabarbarem pod pianką bezową

Podobne posty:

środa, 31 lipca 2013

Zupa ogórkowa

Cały czas trwa sezon na ogórki kiszone i małosolne więc trzeba to wykorzystywać - lekka i bardzo smaczna zupka o intensywnym smaku ogórków kwaszonych i pachnąca świeżym koperkiem mhmm - to najlepsza propozycja na obiadek - i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam ogórków kiszonych! Jest to jedna z podstawowych zup jakie trzeba od czasu do czasu koniecznie zjeść. Polecam.

Zupa ogórkowa

Składniki:


5 ogórków kiszonych
4 marchewki
2 pietruszki
Kawałek selera
1 duża cebula
Pół natki zielonej pietruszki
Natka koperku
1,5l wody
100ml śmietanki
5-7 małych młodych ziemniaczków
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru i papryki słodkiej, odrobina lubczyku suszonego, ziele angielski, liść laurowy

Zupa ogórkowa

Sposób przygotowania:


Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kosteczkę. Do garnka wlać wodę, wsypać drobno pokrojone warzywa, dodać ziele, liść i po szczypcie pozostałych przypraw – gotować około godziny na niedużym ogniu aby otrzymać warzywny wywar. Ziemniaczki obrać lub dobrze umyć pokroić na ćwiartki i wrzucić do pozostałych warzyw. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić, natki pietruszki i koperku poszatkować. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucić cebulę i ją lekko zeszklić. Następnie do cebulki wrzucić łyżeczkę masła i starte ogórki i tak poddusić je przez około 5 minut, po tym czasie dodać śmietany wszystko wymieszać i wrzucić do garnka z warzywami. Na sam koniec dodać koperek oraz pietruszkę i doprawić do smaku. Zupkę również można ugotować na wywarze z cielęciny lub z drobiu.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Podobne posty:

poniedziałek, 29 lipca 2013

HIT Sernik na zimno z musem malinowym

Kolejna propozycja na orzeźwiające ciasto w te upalne dni to sernik na zimno z musem malinowym i w dodatku na spodzie z ciastek Hit. Zrobiłam je na moje urodziny już jakiś czas temu i moim gościom bardzo smakował! :) Jest to przepis bardzo prosty i nie wymaga jakiś dużych umiejętności, zatem każdemu tak ładnie wyjdzie. Jest smakowo bardzo dobrze wyważony: delikatnie słodka masa serowa z kawałkami czekolady białej, do tego idealny, odrobinę kwaskowaty mus malinowy... mhm. Tak pyszny sernik... a robi się go szybko, łatwo i bez pieczenia. Polecam!

Sernik na zimno z musem malinowym

Składniki na spód:


250g ciastek HIT o smaku waniliowym
80-100g masła

Składniki na masę serową:


0.8-1kg zmielonego sera białego
300g serka waniliowego
0.5 szklanki cukru pudru
16g cukru wanilinowego
2 pełne łyżki żelatyny
0.5 szklanki gorącej wody
0.5 tabliczki białej czekolady

Składniki na malinowy wierzch:


450g mrożonych malin
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe

Sernik na zimno z musem malinowym

Sposób przygotowania:


Ciasteczka rozkruszyć na bardzo małe kawałki(nie na pył) w blenderze lub przy użyciu wałka. Masełko roztopić, lekko ostudzić a następnie w misce połączyć go dobrze z rozdrobnionymi ciastkami. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową wsypać masę z ciastek i mocno ubić spodem szklanki, tak aby cały spód był równomiernie pokryty. Tortownicę na czas przygotowania masy serowej wsadzić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć biały ser, dodać serek waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie blenderem połączyć aby masa była jednolicie gładka. Czekoladę rozdrobnić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić je do miski z masą i dobrze wymieszać. Na schłodzony spód ciasteczkowy wylać masę serową i z powrotem na czas przygotowania wierzchu malinowego tortownicę włożyć do lodówki. Galaretki rozpuścić w 0.5 litrze gorącej wody i odstawić do ostudzenia – (nie trzeba tego robić wcześniej, gdyż w połączeniu ze zmrożonymi malinami galaretka w mig stężeje!). Maliny wraz z cukrem przerzucić do miski i przy użyciu blendera zmiksować je na papkę. Do tak przygotowanych malin, przelać wystudzoną, płynną galaretkę i dobrze wymieszać - w mgnieniu oka będzie chciała się siąść, dlatego należy ją cały czas mieszać. Na sam koniec, na masę serową delikatnie wyłożyć mus malinowy i na kilka godzin włożyć do lodówki.

Sernik na zimno z musem malinowym

Podobne posty:

piątek, 26 lipca 2013

Ratatouille po prostu Ratatuj

Danie rodem z samej, ziołami pachnącej Prowansji... a googlowski tłumacz mówi, że to danie niewyszukane a nawet złe! Hmm nazwa w naszym tłumaczeniu dość dziwna i mało zachęcająca ale zapach jaki się unosi podczas duszenia warzyw - cudowny. Potrawa jest bardzo smaczna i się ją szybko przyrządza, wystarczy porządna ilość świeżych warzyw aby później przez parę dni zajadać się tym smacznym daniem.

Ratatuj

Składniki:


2 cukinie
1 bakłażan
2 cebule
4 pomidory
3 papryki białe
2 papryki czerwone
100-150g pieczarek
3 ząbki czosnku
Pęczek zielonej pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, papryka czerwona, majeranek lub rozmaryn.

Ratatuj


Sposób przyrządzenia:


Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich warzyw: bakłażan pokroić w kostkę, posolić dobrze i odstawić na około 15 minut. Cukinie w skórce pokroić w kostkę, papryczki w paski, pomidory należy sparzyć i pokroić w ósemki., cebulę poszatkować oraz pieczarki także pokroić w mniejsze kawałki. Następnie w dużym garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę. Do zeszklonej cebulki wrzucić pokrojoną paprykę i dusić około 10 minut. Następnie dodać pieczarki, cukinię i opłukany z soli bakłażan i dusić przez kolejne 10 minut. Wszystko od czasu do czasu przemieszać, później dodać pomidory, przeciśnięty czosnek, pietruszkę i dobrze doprawić - dusić na małym ogniu do czasu aż do czasu aż nadmiar wody wyparuje. Ratatouille podawać na gorąco lub jako dodatek do mięs.

Ratatuj

Podobne posty:

środa, 24 lipca 2013

Orzechowiec ten najlepszy!

Ciasto orzechowe od kiedy tylko pamiętam, zawsze było (i jest) numerem jeden na naszym stole podczas różnych uroczystości rodzinnych... Taki orzechowiec tylko rozpieszcza swoim smakiem ale także pięknie wygląda! Krem jest bardzo delikatny, orzechowa skorupka nadaje chrupkości ale też bardzo intensywnego smaku całości. Ciasto nie jest skomplikowane i robi się je dość szybko, a najlepsze jest na następny dzień... Polecam słodko!

Orzechowiec

Składniki ciasto:


0.5kg mąki
1 kostka miękkiego masła(250g)
200g cukru
2 jajka
2-3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na wierzch orzechowy:


300g orzechów włoskich
200g orzechów laskowych
100g cukru
0.5 kostki masła (125g)
3 łyżki miodu
3-4 łyżki  śmietany 18%

Składniki na krem:


3 szklanki mleka (750ml)
6 łyżek kaszy grysik
200g cukru pudru
1 kostka masła – nie cała (200g)
Kieliszek wódki lub whisky

Orzechowiec

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dobrze je ze sobą zagnieść. Następnie dobrze wyrobione i błyszczące się ciasto podzielić na dwie części. Na kawałku foli aluminiowej rozwałkować pierwszą część ciasta, tak aby zmieściło się na blachę (40x25) i piec w temperaturze 180st C około 10-15 minut do czasu aż będzie rumiany, złoty kolor. Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę do ostudzenia i upiec tak samo drugą partię ciasta. W tym czasie zagotować mleko do którego dodać grysik i mieszać do momentu aż zacznie bulgotać i uzyska gęstą konsystencję – odstawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić masło oraz puder i utrzeć na puszysta masę. Do masy dodać dla smaku trochę alkoholu oraz stopniowo dodawać ostudzonego grysiku, przy tym cały czas miksować na wolnych obrotach. Spód ciasta, można skropić dodatkowo alkoholem i wyłożyć na niego całą masę, wyrównać i ostrożnie położyć na krem drugą warstwę ciasta, którą także można delikatnie skropić alkoholem. Następnie w garnku roztopić masło, dodać cukier, miód i mieszając czekać aż cukier się rozpuści, później dodać pokrojone orzechy i na końcu śmietanę – wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu ciasta i odstawić ciasto na parę godzin do lodówki.

Orzechowiec

Orzechowiec

poniedziałek, 22 lipca 2013

Gołąbki z młodej kapusty z pistacjami

Zainspirował mnie ostatnio przepis Okrasy jaki znalazłam na ulotce w sklepie i pomyślałam: czemu nie?! Gołąbki z piekarnika zabrzmiało zachęcająco... Wyszły idealne - bardzo smaczne, delikatne z jednocześnie dość wyraziste w smaku. Szukałam alternatywy dla kapusty z koperkiem, której jestem ogromną fanką i tym razem padło na właśnie takie cudo. Polecam je wszystkim, którzy lubią takie ciekawe smaczki.

Gołąbki z młodej kapusty z pistacjami

Składniki na gołąbki:


500g mięsa mielonego z szynki
100g kaszy jęczmiennej
11-12 liści z młodej kapusty
50-80g pistacji
Połowa natki pietruszki
1 średnia cebula
Sok z połowy limonki
2 ząbki
1 kulka sera mozzarella (125g)
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, szczypta suszonej mięty, papryka ostra

Składniki na pomidorowy sos:


2 puszki pomidorów w kawałkach (2x400g)
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 liści świeżej bazylii
Przyprawy: sól, cukier, pieprz kolorowy świeżo mielony, oregano

Gołąbki z młodej kapusty z pistacjami

Sposób przygotowania:


Duże liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie przez około 1 minuty aż delikatnie zmiękną, w osobnym naczyniu przygotować bardzo zimną wodę aby później w niej blanszować liście. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę, natkę pietruszki i czosnek drobno pokroić, pistacje obrać i trochę rozdrobnić. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać posiekane składniki, wlać sok z limonki, wsypać ostudzoną kaszę i dobrze doprawić –wszystkie składniki ze sobą dokładnie połączyć. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i skropić go oliwą. Następnie z liści odciąć pogrubioną cześć i na tak przygotowane liście wyłożyć farsz. Farsz zamykać w liściach w następujący sposób : prawą część liścia złożyć do środka, z lewą częścią postąpić tak samo, a następnie zawinąć go w rulon i delikatnie spłaszczyć. Tak zawinięty gołąbki ułożyć na blaszce, posmarować je oliwą i piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180st C. Po tym czasie na każdy gołąbek położyć po plasterku mozzarelli i piec około 5 minut. Gotowe gołąbki podawać z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulkę. Następnie do cebulki dodać czosnek, odrobinę pieprzu i łyżeczkę oregano – wszystko wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Później do garnka wrzucić pomidory z puszki i mieszać, do pomidorów dodać jeszcze do smaku soli, cukru i tak dusić do czasu aż wyparuje cała woda. Najlepiej jak sos zrobimy wcześniej i bez pośpiechu, pozwolimy mu długo się dusić.

Gołąbki z młodej kapusty z pistacjami

Gołąbki z młodej kapusty z pistacjami

Podobne posty:

środa, 17 lipca 2013

Zielone szparagi w szynce serrano

Szparagi można jeść na sposobów sto, a oto jeden z nich: lekko podgotowane, delikatnie przyprawione szparagi owinięte najlepszym przysmakiem prosto z Hiszpanii - jamonem serrano. Najlepiej gdy szparagi są świeże, w przeciwnym wypadku po ugotowaniu będą dość włókniste. Danie to jest proste w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo smaczny! Można w nie skomplikowany sposób przyrządzić bardzo wykwintne danie. Lo recomiendo a todos, que aman la cocina espanola! :)


Składniki:


500g zielonych  szparagów
10 plasterków szynki jamón serrano
(opcjonalnie: szynka szwarcwaldzka)
Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, cukier


Sposób przygotowania:


Szparagi umyć, obrać dolną cześć tak do 1/3 wysokości i odciąć dolną zdrewniałą końcówkę. Do dużego garnka wlać 1-1,5 litra wody, dodać po pół łyżeczki soli oraz cukru i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić przygotowane szparagi i gotować je przez około 4-5 minut, gdy już będą odrobinę miękkie odcedzić i wrzucić do miski z zimną wodą i lodem – chwilkę je tak blanszować. Następnie osuszyć i i po dwa szparagi owijać w plasterek jamona – poukładać wszystkie na blaszce, i na koniec delikatnie można popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi piec przez około 10-15 minut w temperaturze 200st C. Można je podawać również na zimno, pokrojone na mniejsze kawałki jako przekąska.