Składniki na ciasto:
1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajka
Składniki na nadzienie:
800 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
300 ml napoju mlecznego o smaku bananowym (użyłam napoju firmy: Müller)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (można dać mniej)
Dodatkowo:
6-7 dużych bananówSok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto: W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić o ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (40x25), przelać masę na ciasto i piec je przez 40 minut w temperaturze 160 st C. Po tym czasie odstawić ciasto do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić w 2 /3 wysokości, górną(mniejszą) część rozdrobnić na okruchy.
Masa: Żelatynę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody – odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć. Po pewnym czasie, do miski przelać napój bananowy oraz lekko tężejącą żelatynę i dobrze je ze sobą połączyć – włożyć do lodówki. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno; stopniowo dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać wcześniej przygotowany tężejący napój bananowy, startą na tarce czekoladę gorzką i dokładnie połączyć – na kilka minut masę włożyć do lodówki.
Składanie w całość: Banany obrać, pokroić wzdłuż na połowę i skroić wszystkie sokiem z cytryny. Na cieście poukładać banany, następnie wyłożyć masę bananową i wierzch posypać rozdrobnionym ciastem. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Podobne posty: