wtorek, 7 lutego 2017

Ruloniki z chleba tostowego z jabłkami i dżemem z rokitnika

Czy zdarzyło się Wam kiedyś coś takiego: macie ochotę na słodkie, a w domu brak takiego produktu... W lodówce brakuje jajek, a mąka jest na wykończeniu... Z taką listą nic się nie upiecze! Ja przyznam, że kilka razy byłam w takiej sytuacji ;-)
Osobiście jestem miłośniczką śniadań na słodko; dla mnie idealnie rozpoczęty dzień to kawa z magdalenką czy tostem z ulubionym dżemem mojej mamy. Takk... I teraz tu się zaczyna... moje nowe i zdrowe uwielbienie! Odkąd tylko pamiętam w domu były jedynie dżemy domowej roboty i nie sądziłam, że kiedykolwiek tak stwierdzę ale już po pierwszej łyżeczce dżemu z rokitnika głośno oświadczyłam: ten dżem (dżem ze sklepu dodam) jest równie pyszny dla dżemy mojej mamy! [zaskoczenie było duuuże!]
Szczerze?! Można się uzależnić od niego i bez problemu przekroczyć zalecaną dzienną ilość spożycia... :)
Śniadania jednak nie chciałam zakończyć na kilku łyżeczkach dżemu z rokitnika, więc postanowiłam wykorzystać to co miałam w domu. W ruch poszedł chlebek tostowy a dokładniej wałek, wykonałam inne małe czary-mary* i po kilkudziesięciu minutach była góra pysznych zawijasów. Wyczarowałam ruloniki z nadzieniem z rokitnika, jabłka i do tego z nutą cynamonu - poezja. Są idealne na śniadanie czy podwieczorek. Smakują równie pysznie na zimno jak i na ciepło. Przepis nie jest skomplikowany, a składniki na pewno znajdują się domu, zatem do dzieła!
Polecam zapoznać się z właściwościami jakie dają nam owoce rokitnika oraz wypróbować przepis właśnie z tym dżemem!


Składniki:


10 kromek chleba tostowego
3 łyżki dżemu z owoców Rokitnika (Łowicz)
1 male jabłko
0,5 kaki (opcjonalnie)
Sok z połowy cytryny
50 g masła (1/4 kostki)
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:


Z każdej kromki chleba odciąć brzegi, tak aby pozostała tylko środkowa - jasna część. Każdą kromkę przy użyciu wałka dokładnie i mocno rozwałkować. W rondelku lub w mikrofalówce rozpuścić masło, w głębokim talerzu wymieszać cukier z cynamonem. Jabłko i kaki obrać ze skórki, pokroić w malutką kostkę i skropić całość sokiem z cytryny. Następnie każdą kromkę posmarować w 1/3 wysokości dżemem, na dżem ułożyć kilka kawałków jabłka oraz kaki i bardzo ciasno zawinąć w rulonik. Każdy rulonik obtoczyć w maśle a następnie w cynamonowym cukrze - ułożyć ruloniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ruloniki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 15-18 minut. Podawać z dżemem z rokitnika i łyżką jogurtu. (Opcjonalnie: Ruloniki można obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem; piec na rozgrzanej patelni z odrobiną masła i obtoczyć w cynamonowym cukrze).

niedziela, 5 lutego 2017

Sałatka z winogronami, kurczakiem, jajkiem

Dzisiaj propozycja na sałatkę, którą zawsze mam okazję kosztować gdy jestem u moich znajomych. Sałatka smakuje wyśmienicie, jest idealna dla każdego; dla dużego i małego. Winogrona dodają odrobiny słodyczy ale przede wszystkim jest soczystym elementem w tej pysznej całości. Dobrze jest jednak użyć winogron bez pestek, wtedy jest fajny i orzeźwiający efekt wybuchu soku z winogron. Podsumowując: sałatka jest bardzo prosta, szybko się ją przyrządza i co najważniejsze świetnie smakuje! Polecam.


Składniki:


500 g  fileta z kurczaka
500 - 600 g winogrona bezpestkowego
6 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny


Sposób przygotowania:


Filet z kurczaka opłukać, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu (można także ugotować w bulionie warzywnym). Filet po ostygnięciu pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kosteczkę. Winogrona dokładnie umyć, najlepiej w ciepłej wodzie. Do miski wrzucić kawałki kurczaka, pokrojone jajka i winogrona. Dodać majonez, jogurt oraz dobrze doprawić solą i pieprzem – całość delikatnie wymieszać i odstawić na kilka godzin.

poniedziałek, 19 września 2016

Idealny placek ze śliwkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ostatnie dni lata mimo, że już chłodniejsze częstujemy już jesiennym* ciastem ze śliwkami. Śliwki od zawsze kojarzyły mi się z nadchodzącą jesienią - są dla mnie takim jej wczesnym zwiastunem. W sklepach ich pełno, często jednak zdarza się, że są dość kwaśne i twarde - ale wystarczy dać im kilka dni ;-) Ja jednak miałam inny plan. Ciasto drożdżowe w takiej formie jak niżej było już od dłuższego czasu na liście "to do"! Wyszło idealne... (muszę przyznać, że tak jak zawsze, wcześniej narzekałam, że coś poszło nie_tak, tym razem było inaczej) Tak jak zaplanowałam - tak wyszło. Przepis ten, moim zdaniem jest świetny; a to z tego względu, że nie jest tu wymagany aż tak długi czas wyrastania ciasta jak to ma miejsce przy tego rodzaju ciastach. Kolejnym plusem jest smak oraz ta pokaźna ilość! Można się nim nacieszyć przez kilka dni lub kilkadziesiąt minut - ale to zależy od nas! ;-)) Jeśli szukasz pysznego sposobu na spożytkowanie śliwek, ten przepis polecam szczególnie! Wystarczy 1,5 godziny i mamy idealny placek! ^^


Składniki na ciasto:


0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki drożdży babuni)
250 ml mleka

0,5 kostki masła
80 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego


Składniki na kruszonkę:


100 g masła (0,5 kostki)
200 g mąki pszennej
100 g cukru

Dodatkowo:
1,0 -1,3 kg śliwek węgierek
1 łyżka cukry trzcinowego
1 duża szczypta cynamonu


Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę, w górce mąki zrobić wgłębienie i dodać rozdrobnione drożdże. Mleko delikatnie podgrzać a następnie wlać na drożdże – zamieszać, składniki ze sobą połączyć. Powstanie niewielka ilość zaczynu w środku – zostawić całość na 20 minut. W tym czasie składniki na kruszonkę połączyć w misce tak aby przypominała duże okruchy chleba – włożyć do lodówki. Masło stopić (najlepiej w mikrofalówce przez kilkanaście sek.) Do masła wsypać cukier i dodać jaka – ubijać przez kilka minut. Po około 20-30 minutach do miski z zaczynem dodać masę płynną i mikserem z mieszakami dokładnie łączyć w całą gładką masę. Masę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Śliwki dobrze umyć, wydrylować, pokroić w ćwiarteczki; wymieszać z odrobiną cynamonu i cukru. Ciasto kiedy podwoi swoją objętość, przełożyć na blachę (duża blacha z piekarnika, wyłożona papierem do pieczenia) rozłożyć na całą powierzchnię. Na ciasto ciasno ułożyć śliwki i równomiernie rozsypać na wierzch kruszonkę. sto piec w temperaturze 200 st C przez 30-40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.


piątek, 16 września 2016

Strudel jabłkowy. Ciasto francuskie z jabłkami

Wakacyjny przepis na niezwykle pyszne ciasto z jabłkami i bakaliami... Wakacyjne, bo właśnie podczas urlopu miałam okazję dwukrotnie je kosztować - za każdym razem smakował obłędnie! Co jest jeszcze fajne...? oprócz tego, że ciacho jest na prawdę pyszne....to przygotowuje się je bardzo szybko, wykonanie nie jest skomplikowane i nie trzeba mieć żadnych wymyślnych składników. Propozycja idealna gdy spodziewamy się "niespodziewanych" gości za godzinę;-) Przepis oraz to wykonanie jest mojej koleżanki Madzi, która ma znakomity smak, gust - dzięki Madziu! Bardzooo gorąco polecam podawać na ciepło z sosem waniliowym lub gałką lodów waniliowych.



Składniki:


5-6 średnich jabłek (najlepiej odmiana kwaśna)
1 duża garść żurawiny lub rodzynek
100-120 g migdałów ( można dać w płatkach lub słupkach)
1 opakowanie ciasta francuskiego

Sos waniliowy:
0,5 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
350 - 400 ml mleka
2 łyżki mielonych migdałów (dodatkowo)
1 łyżeczka pasty waniliowej

Przyprawy:
1 łyżka cynamonu, parę goździków, 1 łyżka miodu, 1 łyżka pasta waniliowej/cukru wanioliowego


Sposób przygotowania:


Jabłka dobrze opłukać, obrać ze skórki i pokroić w kawałki około 2 cm. Do garnka wrzucić pokrojone jabłka,żurawinę oraz przyprawy; zalać wodą (pół szklanki) i dusić do całkowitego odparowania wody - mieszając od czasu do czasu - odstawić do ostudzenia. Goździki można wybrać.
Na suchej patelni podprażyć migdały a następnie dodać je do ostudzonej masy jabłkowej. Rozwinąć ciasto francuskie, nałożyć farsz na środkową cześć ciasta - uformować go na kształ prostokąta
- tak aby zostawić około 5 cm przy krótszych bokach. Krótsze boki założyć na farsz a następnie dłuższymi bokami zakmnąć szczelnie całość. Ciasto piec przez około 18-20 minnut w piekarniku
rozgrzanym do 180 st. W tym czasie przygotować sos waniliowy. Pół opakowania budyniu przygotować według przepisu na opakowaniu jednak należy uzyskać rzadszą konsystencję - dlatego najlepiej jest użyć 400 ml mleka. Do uzyskanego sosu dodać pastę waniliową oraz mielone migdały. Ciasto podawać ciepłe, z wystudzonym sosem lub gałką lodów waniliowych.

środa, 31 sierpnia 2016

Muffiny murzynki bananowo-czekoladowe

Przepis z odrobiną szaleństwa bo miałyśmy zabawę z moją siostrą przy ozdabianiu tych murzynków... Muffinki bananowo-czekoladowe wychodzą bardzo wilgotne i są bardzo bananowe! Polecam użyć bananów miękkich i bardzo dojrzałych. Przepis jest banalny, muffinki robi się w mig i tak też znikają. Polecam gorącooo!



Składniki na 16 muffinek:


"mokre"
5 bananów  (opcjonalnie - dodatkowy banan pokrojony wrzucić do gotowego ciasta – polecam dodać)
1 duże jajko
0,5 szklanki oleju

"suche"
100 g cukru
200 g mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50 g czekoladowych dropsów
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
150 g masy cukrowej
barwnik czarny, czerwony


Sposób przygotowania:


Obrane banany wrzucić do miski, dodać olej, jajo i przy użyciu blendera ręcznego składniki zmiksować na gładko. Do drugiej miski wrzucić wszystkie składniki "suche" i dokładnie ja ze sobą połączyć. Następnie do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre i dużą łyżką mieszamy. Do masy dodać pokrojonego banana. Blaszkę na mufinki wyłożyć papilotkami i każdą wypełnić do 2/3 wysokości; a następnie piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Ostudzone muffinki można posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Ja miałam kawałek masy cukrowej więc tej użyłam. Masę cukrową zabarwić na czarno, zostawić jednak niewielki kawałek na usta - zabarwić na czerwono i na oczy. Włosy uzyskać przeciskając czarną masę przez praskę do ziemniaków i ozdabiać.

czwartek, 14 lipca 2016

Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym

Jutro znowu będzie pomidorowa...! I dobrze, bo taką pomidorową możemy jeść każdego dnia... Tym bardziej, że doszliśmy już do perfekcji w jej przygotowaniu. Zupa jest zrobiona na bazie bulionu z warzyw (śmiało, jak ktoś lubi/woli można dodać kawałek mięsa do bulionu) - wychodzi bardzo smaczna, lekka jednak treściwa. Polecam wypróbować nasz przepis jeśli chcesz cieszyć się intensywnie pomidorowym smakiem :)


Składniki na bulion:


4-5 dużych marchewek
5 pietruszek
0,5 dużego selera
1 mały por
0,5 pęczka pietruszki zielonej
2-3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 cebule

Przyprawy: 3-4 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 0,5 pół łyżeczki pieprzu czarnego, łyżka masła

Dodatkowo:


2 puszki z pomidorami (2x400 g)
5-7 pomidorów suszonych
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżka oliwy

Przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, duża szczypta czarnego pieprzu, 1 łyżeczka bazylii suszonej, szczypta cukru

Sposób przygotowania:


Warzywa na bulion dokładnie umyć, obrać marchewkę, pietruszkę oraz seler. Opłukać, por, łodygi selera naciowego i pęczek pietruszki. Cebulę obrać, pokroić na kilka grubych plastrów i na dno garnka, w którym będzie gotowany bulion wlać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę aby się odrobinę zarumieniła (doda to zupie smaku i ładnego koloru). Następnie do dużego garnka(5-6 l) wrzucić w całości wszystkie warzywa; wlać 2 l wody i dobrze przyprawić – całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5h. Po tym czasie całość przelać przez durszlak aby otrzymać czysty bulion, a warzywa pozostawić do ostudzenia.
Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło z odrobiną oliwy a następnie zeszklić cebulę. Po kilku minutach przecisnąć ząbki czosnku i dodać przyprawy – podsmażyć cały czas mieszając. Następnie do garnka dodać pomidory z puszki oraz suszone pomidory dokładnie wymieszać z cebulą i pod przykryciem gotować przez około 20 minut. Po tym czasie cała masę pomidorową zmiksować na papkę przy użyciu blendera a następnie przelać na sitko i nad garnkiem z bulionem masę pomidorową przecierać łyżką. Na sitko zostaną jedynie pestki i skórki, a zupa będzie gładka. Pod koniec pokroić w kostkę kilka ugotowanych wcześniej marchewek, pietruszek i kawałek selera i wrzucić do bulionu. Zupę podawać z łyżką śmietany 18%, ze świeżo poszatkowaną pietruszką oraz z ugotowanym makaronem lub ryżem.

czwartek, 30 czerwca 2016

Botwinka na bulionie warzywnym

Ogromnie dużo emocji dostarczają ostatnio nam - Polakom nasi piłkarze! W takim okresie nie mam za bardzo czasu na spędzanie go w kuchni, stąd też mało się tu dzieje, bo przecież piłka w grze! Z tego też powodu jak już coś ostatnio przyrządzam to z góry na parę dni:) Tak też było z botwinką - mamy na nią sezon, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Zupka wychodzi przepyszna, podana z jajkiem sadzonym( można podawać z jajkiem na twardo - ja z pewnych powodów tak przygotowanych jaj już nie zjem; stąd taki u mnie zamiennik ;-)) i świeżym koperkiem.... hmnnn nic tylko o dokładkę prosić! Nawet mój mąż, który za buraczkami jest nie bardzo - chwalił i zajadał! Polecam, póki sezon trwa i trzymam za Naszych! Finał widzę tak: Polska:Islandia


Składniki na bulion:


4-5 dużych marchewek
5 pietruszek
0,5 dużego selera
1 mały por
0,5 pęczka pietruszki zielonej
2-3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 cebule

Przyprawy:
3-4 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 0,5 pół łyżeczki pieprzu czarnego, łyżka masła.

Dodatkowo:
4-5 młodych ziemniaków
2 pęczki botwinki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
0,5 pęczka koperku


Sposób przygotowania:


Warzywa na bulion dokładnie umyć; obrać marchewkę, pietruszkę oraz seler. Opłukać por, łodygi selera naciowego i pęczek pietruszki. Cebulę obrać, pokroić na kilka grubych plastrów i na dno dużego garnka (5-6 l) , w którym będzie gotowany bulion wlać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę aby się zarumieniła/przysmażyła na mocny złoty kolor (doda to zupie smaku i ładnego koloru). Następnie do garnka wrzucić w całości wszystkie warzywa; wlać 2 l wody i dobrze przyprawić – całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 h. Po tym czasie całość przelać przez durszlak aby otrzymać czysty bulion, a warzywa pozostawić do ostudzenia.
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć; młode buraczki obrać i pokroić w kostkę a liście i łodygi poszatkować na drobno. Pokrojone ziemniaki i buraki wrzucić do bulionu i gotować do miękkości. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i podsmażyć przeciśnięte ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać pokrojoną botwinkę podsmażyć około 5 minut, po czym całość dodać do garnka - gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec pokroić w kostkę kilka marchewek, pietruszek i kawałek selera i wrzucić do bulionu. Zupę podawać z sporą ilością koperku, łyżką śmietany 18% oraz z jajkiem (ugotowanym na twardo lub tak jak ja z jajkami sadzonymi).

czwartek, 16 czerwca 2016

Sernik truskawkowy na zimno na ciasteczkowym spodzie

Wracam po dość długiej przerwie z pyszną propozycją... Sezon truskawkowy w pełni więc chociaż jedno ciasto z ich zastosowaniem jest teraz wręcz wskazane :) Ja postanowiłam zrobić sernik truskawkowy na zimno - obłędny! Ciasto jest lekkie, puszyste i co najważniejsze jest bardzooo truskawkowe! Świetnie smakuje w słoneczne ciepłe dni. Polecam.


Składniki na spód:


200 g ciastek Digestive
80 g masła
Szczypta soli

Składniki na masę serową:


1 kg sera śmietankowego (ser z wiaderka)
330 ml śmietany 30%
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
6 łyżek cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
0,5 tabliczki czekolady karmelowej
Starta skórka z 1 cytryny
400 g truskawek


Sposób przygotowania:


Spód: Ciasteczka przy pomocy wałka lub blendera rozdrobnić. Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku i dodać do pokruszonych ciastek, dodać szczyptę soli i wymieszać. Spód tortownicy (26-28 cm) wyłożyć papierem, a następnie przełożyć do niej masę z ciastek i mocno ubić spodem szklanki, tak aby cały spód był równomiernie pokryty. Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa: W dwóch szklankach gorącej wody (80 ml-100 ml) rozpuścić odpowiednio 3 i 6 pełnych łyżeczek żelatyny; odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć. W tym czasie ubić śmietankę z łyżką cukru pudru ubić na sztywno. Do miski przełożyć ser, dodać cukier puder oraz nasionka wanilii lub pastę waniliową i przy użyciu miksera dobrze wszystko połączyć na jednolitą masę. Następnie do sera dodać ubitą wcześniej śmietanę. Truskawki zmiksować przy użyciu blendera. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Czekoladę zetrzeć na tarce. Masę serową podzielić na pół, do każdej porcji dodać lekko tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszać. Do jednej połowy (tam gdzie więcej żelatyny) dodać zmiksowane truskawki, dobrze wymieszać a następnie przelać na ciasteczkowy spód i odstawić do lodówki. Do drugiej porcji masy serowej wsypać połowę startej czekolady oraz startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Po około 40 minutach masę na białą warstwę delikatnie przelać na warstwę truskawkową. Sernik potrzebuje trochę czasu aby całkowicie mógł stężeć zatem najlepiej go zostawić w lodówce na całą noc.

piątek, 25 marca 2016

Sałatka z porem, czerwoną fasolą, oliwkami i serem

Niebawem, wspólnie z naszymi najbliższymi usiądziemy licznie do stołu - my Polacy to kochamy! A tam, swoje miejsce będą miały ciasta, babki także inne smakołyki, na które czasami czeka się cały rok:) Sałatki to jedne tych z wielu potraw, które obowiązkowo znajdą się na polskich stołach przy okazji różnych uroczystości. Są idealnym komponentem tzw.: zimnej płyty. Dzisiaj polecam przepis na sałatkę, która jest u nas w domu na każdej imprezie - sałatka z porem, ogórkami konserwowymi, fasolą czerwoną, oliwkami i serem żółtym. Sałatka ta ma bardzo wyrazisty smak i świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wędlin czy innych wyrobów mięsnych. Mi smakuje bardzo!


Składniki:


1 por
1 puszka czerwonej fasoli
1 kostka sera żółtego (ok 350 g)
4-5 ogórki konserwowe
15 oliwek zielonych
1 mała puszka kukurydzy (opcjonalnie)
3-4 łyżki majonezu

Przyprawy: mielony pieprz czarny, sól

Sposób przygotowania:


Por obrać z wierzchniej warstwy, dokładnie go umyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie, pokrojony por posypać większą szczyptą soli, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut, aby puściła soki. Po tym czasie por mocno odcisnąć z nadmiaru soków(jeśli por będzie wciąż bardzo ostry można zlać wrzątkiem - opcjonalnie) Ser oraz ogórki i oliwki pokroić w małą kostkę. Do dużej miski wrzucić por, pokrojone składniki oraz składniki z puszki; dodać majonezu, dobrze doprawić i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę zostawić na kilka godzin w lodówce aby się przegryzła.

piątek, 4 marca 2016

Morszczuk z piekarnika - zdrowo i na szybko.

Od kiedy tylko pamiętam w moim domu rodzinnym na każdy piątkowy obiad była ryba. Zazwyczaj był to filet w panierce z ziemniakami czy frytkami i surówką - taki typowy domowy obiadek. Dzisiaj jednak proponuję dla naszego zdrowia zrobić filet rybny przygotowany w trochę zdrowszy sposób od wyżej wspomnianego! Filet bez panierki i złego tłuszczu.... Filety należy dobrze doprawić, aby mięso było aromatyczne jednak trzeba uważać z czasem pieczenia. Zbyt długie pieczenie spowoduje, że rybka będzie sucha i niestety ale nie będzie najsmaczniejsza. Dziś więc polecam, przepis na dość szybkie i bardzo smaczne danie z morszczukiem w roli głównej.


Składniki:


500 g filetu z morszczuka
1 cebula
1 cytryna
2 cm kawałek imbiru
Sok z limonki
Kilka gałązek świeżego koperku

Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, szczypta suszonej szałwii - opcjonalnie


Sposób przygotowania:


Filety rybne  z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki/cytryny i oprószyć odrobiną soli oraz pieprzem – zostawić na kilka minut. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plastry, cebulę również pokroić w plasterki . Kawałek imbiru obrać i pokroić na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Na dno poukładać naprzemiennie plasterki cebuli i cytryny, położyć kilka gałązek koperku na które następnie ułożyć kawałki ryby. Filety oprószyć pieprzem, wrzucić plasterki imbiru i przykryć kilkoma gałązkami koperku. Dodatkowo całość można skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej i piec filety w temp. 180 st C przez 15 minut, następnie przykrycie zdjąć i piec około 7-8 minut. Rybkę podawać z kaszą lub ryżem i z dobrą sałatką.