Składniki:
1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Opcjonalnie: 2 wafelki Prince Polo XXL
Opcjonalnie: parę kropel aromatu
Składniki na polewę kakaową:
0.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki wody
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Ciasto przelewamy do blachy(40x25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Na kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia się ciasta - przygotować polewę kakaową: do garnka wrzucić masło, cukier, kakao, wodę i na małym ogniu podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając. Gdy nasza polewa lekko zgęstnieje to znak, że można już polewać nią naszego murzynka. Ja dodatkowo wierzch posypałam kawałeczkami Prince Polo, dzięki temu ciasto było w ciekawy sposób chrupkie i przy tym uzyskało fajny efekt wizualny.