Składniki na ciasto:
1 kostka miękkiego masła (200 g)
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
4-5 łyżek kakao ciemnego
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej
Do miski wrzucić powyższe składniki i wyrobić z nich ładne, lśniące ciasto. Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, owinąć je folią i wsadzić do zamrażarki na około 30 minut. W tym czasie mamy czas na masę serową.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu aksamitnego (ja użyłam gotowego z wiaderka)
0.5 kostki miękkiego masła (100 g)
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
1 szklanka cukru
3 jajka
Jajka utrzeć z cukrem, później dodać miękkie masełko cały czas miksując. Następnie do masy dodać budyń w proszku i stopniowo partia po partii dodawać twaróg i cały czas ucierać do uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo:
Brzoskwinie w syropie – duża puszka
6 białek
3/4 szklanki cukru
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Brzoskwinie pokroić w niewielką kostkę.
Sposób przygotowania całości:
Pierwszą część ciasto wyjąc z zamrażarki i przy pomocy tarki lub po prostu odrywając kawałeczek po kawałku pokrywać dno przygotowanej blachy (25x40). Następnie wyłożyć masę serową, na którą rozrzucić pokrojone brzoskwinie. Później całość równomiernie pokryć pianą i na koniec zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Ciacho piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut.
Podobne posty: