sobota, 8 grudnia 2012

Ciasto Krówka

Ostatnio byłam z wizytą u moich najlepszych przyjaciół ;-) - to właśnie ich popisy kulinarne były dla mnie źródłem inspiracji! Tam miałam okazję skosztować tej o to właśnie pyszności... Ciasto robi się szybko i bez użycia piekarnika! Dla miłośników takich maszketów, to ciacho będzie strzałem w dziesiątkę. Ja zrobiłam go na urodziny siostry i właśnie czekamy na gości. Ciekawa jestem ich opinii! Bo sama się przekonałam, że to wprost niebo w gębie! Reasumując: Ciasto krówka to pyszne ciasto bez pieczenia i w dodatku bez wad; zatem słodko polecam się częstować ;-)!
Update: Gościom bardzo smakowało, zachwytów nie było końca - ciasto zniknęło w mig ...

Ciasto Krówka

Składniki:

2 paczki herbatników Petit Beurre 220g
1 puszka masy krówkowej (ja dałam firmy Gostyń 510g - bardzo zalecam użycie tej masy!)
3 budynie waniliowe
1l mleka
1/4 kostki masła
600 ml śmietanki tortowej 30-36%
1 tabliczka czekolady gorzkiej (można dać mniej)
1 granat
1 duży dojrzały banan

Ciasto Krówka

Sposób przygotowania:

Najlepiej rozpocząć od przygotowania masy budyniowej. Do garnka przelać i gotować 750 ml mleka, resztę wlać do dużego kubka, do którego następnie należy przesypać 3 opakowania budyniu i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka i energicznie mieszać, tak aby nie było grudek, a następnie pozostawić do wystudzenia. Gotowy ostygnięty budyń wraz z miękkim masłem miksować aż do uzyskania aksamitnej masy. (Jeśli budynie są bez cukru trzeba dodać około 2 łyżek cukru pudru lub przed ugotowaniem dodać cukru białego). Puszkę z kajmakiem zalać gorącą wodą aby masa się lepiej rozprowadzała. Śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema płaskimi łyżkami cukru pudru i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Banan obrać i pokroić w cienkie plasterki, owoc granatu obrać i oddzielić nasiona od błonek.
Blachę (40x25) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć pierwszą warstwę z herbatników. Kolejnym krokiem jest wyłożenie i rozprowadzenie masy krówkowej, na którą można ułożyć luźno plasterki banana. Położyć kolejną warstwę z herbatników i wylać masę budyniową - wyrównać. Na masę układamy trzecią warstwę herbatników na którą wykładamy ubitą śmietanę. Całość ozdabiamy startą czekoladą a oraz ziarenkami granatu. Najlepiej jak ciasto poleży w lodówce przez całą noc, wtedy herbatniki zdąża zmięknąć a całość się ładnie połączy.

Ciasto Krówka

Podobne posty:

12 komentarzy:

  1. orgazm przy smaku tego ciasta to nic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mialam przyjemnosc kosztować- bardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Postulujemy o bycie nazywanymi "najlepszymi przyjaciółmi".
    MIB
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto najlepsze na świecie! Chcę je jeszcze raz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności :) i jak pięknie ten granat wygląda na czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Opisane ciasto nazywa sie 3bit (jak wafelek) a krowka jest robiona z samej masy krowkowej. Pozdro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie są takie wytyczne odnośnie nazywania ciast? Jakoś w batonie 3 bit nie zauważyłam żadnej masy krówkowej, karmelu itp. więc czemu się ma to ciasto akurat nazywać 3bit?!
      Babkę piaskową,dwukolorową w łatki też mogę sobie na swoim blogu nazwać ciasto krówka...

      Usuń
  8. Co do nazwy, uważam, że Pani ma rację :) Na blogu nazwa zależy od autora. Owszem są nazwy ciast, które w jakiś sposób obowiązują, ale szczerze mówiąc nigdy nie widziałam 3bit-a, który miałby w sobie granat i tak wyglądał.

    Smakowicie wygląda. I ten granat tak pięknie przełamuje kolory. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej Aniu, zrobisz mi to ciasto jak przyjedziesz? Bo mam taka strasza ochote na to cudo!
    Twoja siostrusia:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu wspaniały wyrób. Próbowałem i polecam.

    OdpowiedzUsuń