poniedziałek, 28 października 2013

Ciasto kokosowe na krakersach - na dużą blachę

Bajecznie pyszne i lekkie ciasto! Bez pieczenia, bez większego wysiłku, wręcz idealne gdy oprócz ciasta na spotkanie rodzinne musisz przygotować jeszcze inne bardziej czasochłonne dania...Wystarczy przełożyć krakersy masą budyniowo-kokosową, ozdobić i odstawić ciasto na jakiś czas do lodówki. Można je przygotować nawet dwa dni wcześniej, wtedy przysłowiowo dobrze się przegryzie i będzie zachwycać swoim delikatnym smakiem. Bardzo polecam to ciasto-piórko!

Ciasto kokosowe na krakersach

Składniki:


2,25 paczki krakersów (2x180g + ok. 45g)
4 budynie śmietankowe
1,5l mleka
3/4 kotki masła (150g)
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru pudru
200g wiórków kokosowych (150g do masy, 50g na wierzch)
1 kieliszek wódki (50ml)
80 g migdałów w płatkach
1 tabliczka białej czekolady(opcjonalnie)

Ciasto kokosowe na krakersach

Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przygotowania masy budyniowej. W garnku zagotować 1l mleka, w pozostałej ilości mleka(0,5l) wymieszać budynie z cukrem (jeśli budyń jest bez cukru), a gdy mleko w garnku będzie gorące wlać roztwór budyniowy i mieszać aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy budyniowej. Gorący budyń odstawić do ostudzenia. Blachę(40x35) wyłożyć folią aluminiową, a spód blachy dodatkowo papierem do pieczenia – po to aby do ciasta nie przyklejały się kawałki folii. Na tak przygotowaną blachę, poukładać pierwszą warstwę krakersów. Następnie, wystudzony budyń przełożyć do miski, dodać masło w kawałkach i miksować aby otrzymać gładki krem. Do masy, później dodać cukier puder, wiórki kokosu oraz stopniowo wlać wódkę, przy tym cały czas miksować do momentu aż wszystkie składniki dadzą jednolitą masę. Przygotowaną masę podzielić tak, aby wyszły dwie równe warstwy do środka ciasta i trzecia cieńsza warstwa na wierzch ciasta. Zatem, na pierwszą ułożoną warstwę krakersów położyć pierwsza partię masy budyniowej. Masę przykryć ponownie krakersami i tak wyłożyć kolejną porcję kremu. Następnie rozłożyć ostatnią warstwę z krakersów i pokryć je cienką warstwą masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosu i płatkami migdałów. Ja dodatkowo ciasto polałam stopioną białą czekoladą. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez przynajmniej kilka godzin, a najlepiej jest podawać je następnego dnia – wtedy krakersy delikatnie zmiękną i całość ładnie się ze sobą połączy.

Ciasto kokosowe na krakersach

5 komentarzy:

  1. Moja mama nie była przekonana do ciasta na krakersach do póki nie zobaczyła tego u Ciebie. teraz będę musiała je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić to ciacho! na pewno Twojej mamie będzie smakowało to ciacho :) Dobrze jest je zrobić trochę wcześniej, żeby tak z dzień poleżało w lodówce.... ciężko się jemu oprzeć ale...warto!

      Usuń
  2. Cudownie delikatne i leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam to ciacho, pierwszy raz, teraz do lodówki na całą noc i podzielę się jutro opinią jak wyszło:)

    OdpowiedzUsuń