poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kotleciki - hamburgerki czyli mielone inaczej

Kiedyś przez zupełny przypadek takie oto smaczne kotleciki mi wyszły. W domu, przypadł mój dzień na przygotowanie obiadu i nie miałam ochoty na takie zwyczajne kotlety mielone... zatem do mięsa zaczęłam dorzucać składniki jakie były dostępne w kuchni i wyszły hamburgery - Hamburgery bez bułki - skoncentrowane w jednym kotlecie! Tak całej rodzinie smakowały, że przez ładnych kilka tygodni bardzo często je robiłam. Kotlety są bardzo smaczną i zdrową alternatywą do zwykłych karminadli i zapewne przypadną większości do gustu - Bardzo polecam!

Kotleciki - hamburgerki

Składniki:


0.5 kg mięsa mielonego z szynki
0,5 małej papryki czerwonej
0,5 małej papryki żółtej
3-4 ogórki konserwowe
6-7 pieczarek (100g)
1 cebula
Pęczek szczypiorku drobnego
1 jajko
0,5 szklanki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona pietruszka, słodka papryka

Kotleciki - hamburgerki

Sposób przygotowania:


Cebulę, papryczki, ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski. Szczypiorek drobno pokroić i dorzucić do pozostały składników. Do miski wrzucić mięso, wbić jajko i dobrze doprawić - wszystko dokładnie wymieszać. Na suchej patelni podprażyć bułkę tartą do momentu aż uzyska on złoty kolor. Następnie uformować nie za duże kotleciki i obtoczyć je w bułce – ułożyć na blachę i piec prze 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Kotlety można tez usmażyć na patelni ale w piekarniku jest po prostu zdrowiej.

Kotleciki - hamburgerki

Kotleciki - hamburgerki

Podobne posty:

środa, 5 czerwca 2013

Muffiny czekoladowo-miętowe

Mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem świeżej mięty - niesamowite połączenie, wręcz idealne! Przyznam, że nie przepadam za bardzo za czekoladkami miętowymi ale czekoladowe ciasto takie jak murzynek, czy właśnie takie babeczki z nutą mięty są naprawdę świetne. Muffiny wyszły wielkie, puszyste i wilgotne słowem: obłędne.

Muffiny czekoladowo-miętowe

Składniki:


2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 szklanki kakao ciemnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
ok. 10-12 listków świeżej mięty
1 tabliczka czekolady( ja dałam białą czekoladę)
Opcjonalnie: gotowa polewa lukrowa

Muffiny czekoladowo-miętowe

Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, dodać cukier i kakao – wszystkie suche składniki dobrze wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i olej i przy pomocy miksera połączyć w jednolitą całość. Następnie do miski ze składnikami mokrymi, stopniowo dodawać składniki suche i cały czas miksować. Liście mięty rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać do masy. Na koniec czekoladę stopić na kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodać do ciasta, całość wymieszać - przekładać do papilotek na całą wysokość. Muffiny piec w specjalnej blaszce do tego przeznaczonej przez 20-22 minuty w temperaturze 180st C.

Muffiny czekoladowo-miętowe

Muffiny czekoladowo-miętowe

Podobne posty:

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem - najdelikatniejszy podczos!

Młoda kapustka z koperkiem to chyba najsmaczniejsza część obiadu jaką możemy szybko przygotować w sezonie wiosenno-letnim. Potrawa ta, jest bardzo lekka i smaczna. Kusi nie tylko swoim wyglądem, ale też pachnie obłędnie. Niewielka ilość masełka, sprawia, że uzyskujemy delikatny smak. Idealnie pasuje tu także, chudy schab wędzony - który, nadaje w subtelny sposób ciekawy aromat i smak. To danie, obowiązkowo musi się znaleźć w każdym menu! Gorąco polecam.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:


1 główka kapusty młodej
2 cebule dymki
300 g schabu wędzonego
Pęczek koperku
Pół pęczka zielonej pietruszki
ok. 1/4 kostki masła
2 łyżki śmietany
Pół łyżeczki cukru trzcinowego
Przyprawy: sól, pieprz czarny, lubczyk suszony

Młoda kapusta z koperkiem

Sposób przyrządzenia:


Kapustę dobrze wypłukać, podzielić na ćwiartki pokroić na 1cm paski, wrzucić do garnka i sparzyć wrzątkiem i dodać łyżkę masła(zostawić tak na około 8-10 minut). W tym czasie pokroić cebule i szynkę i na patelni podsmażyć, aż cebulka się zeszkli. Kapustę, gdy już lekko zmięknie odcedzić z wody, dodać do niej podsmażoną cebulę z szynką, dwie łyżki masła i od czasu do czasu przemieszać. Po kilku minutach kapustę doprawić odpowiednio i według upodobania (ja dałam powyższe przyprawy + odrobinę cukru trzcinowego) i dodać poszatkowaną zieloną pietruszkę. Kapustę dusić jeszcze około 20 minut a pod koniec gotowania dodać odrobinę śmietany i wrzucić jeszcze poszatkowany koperek.

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

czwartek, 30 maja 2013

Nowy menu na blogu i od razu lepiej!

Dziś taki szybki wpis dotyczący pewnej dość przydatnej funkcji na blogu - nowego menu! Teraz trochę łatwiej jest wyszukać przepisy, które zostały podzielone na poszczególne kategorie. Wydaje mi się, że po prostu usprawni Wam to przeglądanie przepisów. Pozdrawiam!


środa, 29 maja 2013

Kotleciki z ziemniaków i tuńczyka

Zostały ziemniaki z wczorajszego obiadu? Świetnie! Puszka z tuńczykiem gdzieś w szafce się znajdzie i mamy alternatywę dla fileta rybnego. Kotlety te są łatwe do przyrządzenia i są bardzo smaczne. Trikiem w tym przepisie jest delikatne podprażenie bułki tartej - kotleciki wyglądają jak smażone a tak naprawdę, tłuszczu to one nie widziały... Są idealne nie tylko na obiad, na przyjęciach też mają wzięcie czy to na ciepło czy na zimno. Polecam

kotlety z tunczykiem

Składniki:


400 g ziemniaków
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1 puszka sardynek w sosie pomidorowym
1 cebulka dymka
Pęczek szczypiorku
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
Starta skórka z połowy cytryny
Przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona pietruszka

kotlety z tunczykiem

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Ugotowane ziemniaki rozgnieść i odstawić do ostygnięcia. Cebulę, szczypiorek i czosnek pokroić drobno. Sardynki jeśli jest potrzeba „wypatroszyć” i pokroić drobno, można jeśli ktoś woli, zamiast sardynek użyć anchois. Do miski z utłuczonymi ziemniakami, wrzucić tuńczyka szprotki jajko i pokrojone warzywa. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać i doprawić według uznania. Szklankę bułki tartej wysypać na suchą patelnię i podprażać do momentu, aż bułka uzyska ładnie złoty kolor. Z masy uformować kuleczki-kotleciki, obtoczyć je w bułce i układać na blaszce. Kotleciki piec w piekarniku rozgrzanym do 180stC przez 20 minut.

kotlety z tunczykiem

kotlety z tunczykiem

Podobne posty:

poniedziałek, 27 maja 2013

Budyniowiec z czekoladową polewą

Bardzo smaczne, szybkie i proste ciasto. Przepis dostałam od moich znajomych i szczerze mówiąc ten dość nietypowy biszkopt najbardziej mnie urzekł właśnie smakowo! Nie był to taki tradycyjny biszkopcik a to za sprawą mąki ziemniaczanej?!.... Całość fajnie się ze sobą komponuje. Dodatkowo śmiało można biszkopt  posmarować domowymi powidłami czy ulubionym dżemem bo przecież chodzi o to, aby zbudować coś pysznego! Budujmy smak.

budyniowiec

Składniki:


1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Parę kropel aromatu waniliowego(opcjonalnie)

2,5 paczki herbatników (150g)
2 budynie śmietankowe/waniliowe
1 l mleka
2 łyżki mąki krupczatki lub pszennej
1/4 szklanki whisky lub wódki
0,5 szklanki mleka

Sposób przyrządzenia:


Ubić białka ze szczyptą soli i wolno dodawać cukier oraz żółtko po żółtku. Następnie mąkę i proszek stopniowo przesiewać do ubitej masy bardzo delikatnie mieszać, tak aby zachować puszystość. Przygotować blachę(40x35) i biszkopt piec w temperaturze 175stC przez 30 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić powoli stygnąć ciastu. W tym czasie przygotować masę budyniową. 750 ml mleka zagotować, w pozostałej ilości wymieszać budynie z mąką, jeśli budynie nie mają zawierają cukru dodać 2 łyżki i wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy budyniowej. Whisky wymieszać z mlekiem i dobrze skropić biszkopt, resztę zostawić do lekkiego namaczania herbatników. Gorący budyń wylać na ostudzony biszkopt, a następnie na masę budyniową wyłożyć herbatniki, które na koniec polać polewą czekoladową. Ja jeszcze dodatkowo na kąpieli wodnej stopiłam białą czekoladę i zrobiłam esy floresy. Polewę można posypać podprażonymi migdałami lub kokosem.

budyniowiec

Polewa czekoladowa:


2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka)
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:


Na kąpieli wodnej roztopić czekolady z masłem i mlekiem. Gdy już uzyska gładką i płynną konsystencję polać ciasto.

Można też alternatywnie zrobić polewę kakaową:


1/4 kostki masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki wody
3-4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:


Masło roztopić w garnku dodać cukier, kakao i wodę. Wszystko gotować na niedużym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści, a polewa uzyska taki specyficzny lśniący połysk.

budyniowiec

sobota, 25 maja 2013

Kruchutkie z rabarbarem pod bezą

Od kiedy pamiętam zawsze w domu, w sezonie było ciasto z rabarbarem. Wystarczyło wyjść do ogródka i ściąć kilkanaście tych czerwono-zielonych łodyg aby później móc cieszyć się tym smakiem w przeróżnych pysznościach. Ciasto kruche czy placek z rabarbarem, często tez kompot... Rabarbar to mój smak dzieciństwa, kiedy to zawsze już panowała mocno zaawansowana i ciepła wiosna! Wracając do tego ciasta ze zdjęć to cóż...jest kruche, z rabarbarem i jabłkiem, z delikatną bezą - po prostu idealne do popołudniowej kawki na balkonie i w słońcu.

kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:


0,5 kostki margaryny (125g)
1,5 szklanki mąki (200g)
3/4  szklanki cukru pudru (125g)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
2 jabłka
300g rabarbaru

kruche ciasto z rabarbarem

Sposób przygotowania:


Do dużej miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek. Następnie, do misy wkroić margarynę, najlepiej żeby była dość miękka. Dodać żółtka i cukier puder i wszystkie składniki zagniatać do momentu aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Tak wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować owoce. Rabarbar dobrze umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i wrzucić do garnka z łyżeczką masła na około 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. Do jabłek wsypać cynamon, cukier i pod sam koniec dodać rabarbar. Owoce jeszcze 2 minut dusić i po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Z białek i 2 łyżeczek cukru ubić sztywną pianę. Dno blachy z papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem, (jednak nie całym, można zostawić mały kawałek na kruszonkę) i w piekarniku rozgrzanym, do 200stC podpiec ciasto do momentu aż nabierze lekko złocistego koloru. Później temperaturę piekarnika obniżyć do 150st C, na lekko ostudzone ciasto rozłożyć masę owocową i przykryć pianą z białek. Piec do momentu aż piana ładnie się zarumieni.

kruche ciasto z rabarbarem

kruche ciasto z rabarbarem

Podobne posty:

środa, 22 maja 2013

Crunchy placki Pauli

No coś pysznego! - zaledwie wczoraj dostałam przepis i od razu musiałam go wypróbować. Lekko przepis zmodyfikowałam, gdyż w oryginale zawierał on drobne płatki owsiane ale musli crunchy idealnie tu się wkomponowało. Placki wychodzą puszyste i są bardzo smaczne. Śmiało można kombinować z bakaliami czy owocami, podobno świetnie smakują z żurawiną! Naprawdę są pyszne - a przepis prosty i szybki - Polecam!

crunchy placki

Składniki:


3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka mąki
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Łyżka cukru
Łyżka oleju
Łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
1 jabłko
1-1,5 szklanki musli crunchy
Bakalie (ja dałam garść suszonych moreli)

crunchy placki

Sposób przygotowania:


Do miski wlać mleko, olej, wbić jajka, przesiać mąkę z sodą, dodać soli, cukru i miksować do uzyskania jednolitej masy. Musli wsypać do woreczka i przy pomocy wałka rozdrobnić a następnie wsypać do masy. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach, posypać cynamonem i również dodać do masy. Morele pokroić na mniejsze kawałeczki i łyżką delikatnie wymieszać całość. Konsystencja nie może być rzadka ale też bardzo gęsta nie jest wskazana, musi wyjść taka w sam raz na placki. Na rozgrzaną patelnię z odrobinką oleju wlewać po chochelce masy i piec z dwóch stron. Placki podawać posypane cukrem pudrem lub oblane jogurtem.

crunchy placki

sobota, 18 maja 2013

Bakłażan faszerowany warzywami i Kuskusem - Kuszący!

Pomysł na bakłażan! Taa-damm.. Oto i on. Pomysł na zdrowy i pyszny obiad z warzywami w roli głównej. Praktycznie można w tym przepisie troszkę zaszaleć i to co nam w dłoń wpadnie, śmiało tu można dorzucić (oczywiście w granicach rozsądku;-)). Tak było w moim przypadku...Hmm. To świetna alternatywa do bakłażanu z dobrze znanym farszem z mięsa mielonego z ryżem. Naprawdę jest bardzo smaczny i co ważne wygląda apetycznie.

bakłażan faszerowany

Składniki:


2 bakłażany
3-4 pomidory
1 duża cebula
Pęczek szczypiorku
0.5 pęczku natki pietruszki
1 mała marchewka
5-6 pieczarek
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki kuskusu
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, papryka czerwona, bazylia suszona

bakłażan faszerowany

Sposób przyrządzenia:


Rozpoczynamy od przygotowania bakłażanów: umyte bakłażany przekroić wzdłuż na połowę, a następnie wydrążyć środek zostawiając ścianki o grubości 1cm. Tak wydrążone bakłażany dobrze posolić i odstawić na czas szykowania nadzienia. Miąższ pokroić w grube kosteczki i także posolić, wymieszać i zostawić na jakiś czas. Do miski wsypać pół szklanki kuskusu z odrobinką soli i zalać gorącą wodą tak aby tylko go lekko przykryć – zostawić do czasu, aż woda całkowicie się wchłonie. Nadzienie: pomidory sparzyć i pokroić w ósemki; pieczarki, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach i jeszcze poszatkować pęczki szczypiorku i pietruszki. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulkę. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodać pomidory i dusić aż lekko zmiękną. Dobrze jest już stopniowo doprawiać farsz według uznania. Do składników na patelni dorzucić pieczarki i marchew – poddusić, cały czas mieszając do momentu, aż w woda w większości odparuje. Pod koniec wrzucić czosnek, szczypior, pietruszkę i kostki ze środka bakłażanu, jednak przed tym dobrze jest je jeszcze opłukać z nadmiaru soli. Całość dusić przez około 8-10 minut i jeśli jest jeszcze taka potrzeba to doprawić. Następnie do warzywnego farszu dodać przygotowany kuskus, dobrze wszystko ze sobą wymieszać i opłukane bakłażany nadziewać aż po same brzegi. Tak przygotowane bakłażany zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stC. Na 5 minut przed końcem pieczenia można bakłażany posypać startym serem i podawać gorące.

bakłażan faszerowany

wtorek, 14 maja 2013

Czekoladowy sernik z michałkami na kruchym spodzie

Co tu dużo pisać?! Po prostu mega czekoladowy sernik! Wyszedł mi idealnie, był wilgotny, puszysty i zwyczajnie pyszny. Całej rodzinie bardzo smakował, mąż powiedział: "smakuje jak michałek..." i niestety, ale szybko się skończył... taki był, taki dobry!

czekoladowy sernik z michałkami

Składniki:


300g herbatników kakaowych Petit Beurre
150g masła

0,8-1 kg zmielonego sera białego
1 szklanka cukru pudru
15 g cukru wanilinowego
3 jajka
4 łyżki kakao
1 budyń śmietankowy
3 łyżki śmietany 12%
1 tabliczka czekolady mlecznej
10-15 michałków

czekoladowy sernik z michałkami

Sposób przygotowania:


Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła, następnie dobrze pokruszyć herbatniki przy użyciu blendera lub wałka. Do miski wrzucić rozdrobnione herbatniki, wlać masełko i dokładnie całość wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, przełożyć masę z herbatników i rozłożyć ją równomiernie – mocno ubijając, można sobie pomów używając spodu szklanki. Dodatkowo warto uformować z tej masy brzegi na wysokość tortownicy, a następnie włożyć ją do lodówki na czas szykowania masy serowej. Do miski wrzucić ser, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao – i wszystko wymiksować. Czekoladę i michałki rozpuścić na kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Do masy serowej dodać stopniowo jajka, cały czas ucierając, później wrzucić budyń w proszku, śmietankę i wreszcie czekoladę – wszystko połączyć na jednolita masę. Na herbatnikowy spód wylać naszą masę serowo – czekoladową i ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia, w ciasto wbić patyczek do szaszłyków i sprawdzić czy masa w środku jest już upieczona tj. gdy po wyjęciu patyczka nie ma śladu masy. Najlepiej zostawić go do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku, dzięki temu nasz sernik nie opadnie. Wierzch sernika można polać roztopioną czekoladą lub posypać startą czekoladą według upodobania.

czekoladowy sernik z michałkami