Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki drożdży babuni)
250 ml mleka
0,5 kostki masła
80 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę:
100 g masła (0,5 kostki)
200 g mąki pszennej
100 g cukru
Dodatkowo:
1,0 -1,3 kg śliwek węgierek
1 łyżka cukry trzcinowego
1 duża szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, w górce mąki zrobić wgłębienie i dodać rozdrobnione drożdże. Mleko delikatnie podgrzać a następnie wlać na drożdże – zamieszać, składniki ze sobą połączyć. Powstanie niewielka ilość zaczynu w środku – zostawić całość na 20 minut. W tym czasie składniki na kruszonkę połączyć w misce tak aby przypominała duże okruchy chleba – włożyć do lodówki. Masło stopić (najlepiej w mikrofalówce przez kilkanaście sek.) Do masła wsypać cukier i dodać jaka – ubijać przez kilka minut. Po około 20-30 minutach do miski z zaczynem dodać masę płynną i mikserem z mieszakami dokładnie łączyć w całą gładką masę. Masę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Śliwki dobrze umyć, wydrylować, pokroić w ćwiarteczki; wymieszać z odrobiną cynamonu i cukru. Ciasto kiedy podwoi swoją objętość, przełożyć na blachę (duża blacha z piekarnika, wyłożona papierem do pieczenia) rozłożyć na całą powierzchnię. Na ciasto ciasno ułożyć śliwki i równomiernie rozsypać na wierzch kruszonkę. sto piec w temperaturze 200 st C przez 30-40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.